EASA: Boeing 737 Max je varen

Matej Huš

17. okt 2020 ob 10:29:10

Agencija Evropske unije za varnost v letalstvu (EASA) je zadovoljna s spremembami, ki jih je Boeing izvedel na letalu Boeing 737 Max po nesrečah oktobra 2018 in marca 2019, zaradi česar so bila letala poldrugo leto prizemljena. Minuli mesec so izvedli še zadnje preizkusne polete, sedaj pa agencija pripravlja še zadnje dokumente. Direktor agencije Patrick Ky je dejal, da pričakuje izdajo dovoljenja za polete (airworthiness directive) prihodnji mesec. Boeing 737 Max bo lahko na evropskem nebu letel še pred koncem tega leta. Vse nadgradnje, ki jih EASA zahteva, bodo v Boeingu sicer udejanjili v letu 2022 - gre za sintetični senzor. Sedaj sledijo še štirje tedni javne razprave.

Letali sta strmoglavili zaradi sistema MCAS, ki je namenjen krmiljenju letala pilotom, ki so certificirani za upravljanje prejšnjih modelov Boeinga 737 Max. MCAS prevaja ukaze take, da se letalo vede kot starejši modeli iz družine 737, zato ni bilo potrebno novo šolanje pilotov. Za nesrečo je bil ključni vertikalni stabilizator, ki ga je računalnik krmilil iz podatkov senzorja vpadnega kota. V nesrečnih slučajih je ta ponorel, zato je računalnik nos letala obrnil k tlom, piloti pa ga zaradi neobstoječega opisa MCAS-a v gradivu za šolanje niso znali onemogočiti. Boeing je v okviru nadgradenj spremenil delovanje MCAS tako, da ta ne bo mogel več neomejeno mnogokrat usmeriti letala k tlom. Pomemben dodatek pa je uvedba redundance, saj se ne sme celoten sistem zanašati na en senzor, ki lahko odpove.

V naslednjih dveh letih bo moral Boeing namestiti še sintetični senzor. Gre za programsko orodje, ki bo del novih letal, na že obstoječa pa ga bo treba namestiti naknadno. Sintetični senzor bo dopolnil dva mehanična senzorja za vpadni kot. Na podlagi drugih parametrov bo izračunal, kolikšen je vpadni kot in s tem preprečeval katastrofo. Spomnimo, da so imeli prvi modeli 737 Max zgolj en mehanski senzor, lučka za opozorilo o napaki na senzorju pa je bila opcijska - in večinoma je letala niso imela (airbusi imajo tri senzorje). Ky je dejal, da bo novi sintetični senzor povečal raven varnosti, ko bo na voljo. To bo hkrati z modelom 737 Max 10, torej leta 2022.

O odnosih z ameriškim regulatorjem FAA in proizvajalcem Boeing, ki so precej napeti, odkar je EASA sporočila, da ne bo več avtomatično priznavala certifikatov FAA, je Fy spravljiv. Dejal je, da jih bodo zakrpali, a na način, ki povečuje varnost in hkrati ne upočasnjuje napredka. Opomnil je, da se je spremenil tudi odnos med FAA in Boeingom (ki je bil pred nesrečo pretesen, je ugotovil tudi Kongres). Preizkusni poleti, ki jih je Boeing opravil s 737 Max, so bili namenjeni ameriškim, evropskim, kanadskim in brazilskim regulatorjem. Velika neznanka ostaja Kitajska, ki je letala prizemljila med prvimi. FAA pa bo letalo certificiral kmalu, je povedal direktor agencije Steve Dickson, ki je pilotiral enega izmed preizkusnih letov.