Žvižgač iz Boeinga in sindikat FAA dvomita o Boeingovih popravkih modela 737 Max

Matej Huš

22. sep 2020 ob 20:33:22

Iz sindikata National Air Traffic Controllers Association (NATCA), ki predstavlja inženirje, zaposlene v ameriški agenciji za letalstvo FAA, sporočajo, da predlagane spremembe Boeinga 737 Max ne bodo zadostovale za varno delovanje. Letalo, pri razvoju in testiranju so ubirali bližnjice, kar se je končalo z dvema nesrečama in 346 mrtvimi, je trenutno prizemljeno, dokler Boeing ne popravi sistema MCAS. Prav te spremembe pa so tako obsežne, da bi moralo letalo pri certificiranju iti skozi strožji postopek, kot pa ga zahtva FAA. Oglasil se je tudi žvižgač iz Boeinga, ki podjetje poziva k vgradnji dodatnih varnostnih mehanizmov.

FAA trenutno zahteva več sprememb, med njimi test za morebitno napačno delovanja senzorja vpadnega kota, omejitev proženja MCAS-a (da ta ne bo mogel v nedogled tiščati nosu letala k tlom), manjši največji premik vertikalnega stabilizatorja z MCAS-om, dodatno dokumentacijo in urjenje pilotov, izboljšan računalniški sistem z več redundance itd. Večina pripomb je enakih, kot jih že podal tudi Nacionalni urad za varnost v prometu (NTSB). FAA bo končni seznam zahtevanih sprememb podala šele sedaj, saj se je včeraj iztekel rok za oddajo mnenj zainteresirane javnosti na predlagane spremembe. Dobili so več kot 200 pripomb, od visoko tehničnih načrtov do neuporabnih komentarjev. FAA se bo sedaj odzval na te, medte ko Boeing samih komentarjev ne bo komentiral, temveč bo le izvedel, kar bo FAA zahteval od njega. Svoje pripombe ima tudi NATCA, ki med drugim zahteva zahteva redizajn sistema opozoril v pilotski kabini, a za zdaj ni indicev, da bi se to lahko zgodilo.

Žvižgač Curtis Ewbank, ki je že večkrat javno komentiral pomanjkljivosti tega letala, meni, da predlogi FAA ne rešujejo problema in predlaga spremembe v postopkih certificiranja. Ključno je predvsem preveriti, kako se piloti odzivajo na izredne situacije, je še dodal.