Strmoglavljena Boeinga 737 Max 8 nista imela dodatne plačljive opreme

Matej Huš

23. mar 2019 ob 21:19:44

Pri nakupu letal je podobno kot pri avtomobilih: oglaševana cena velja za osnovni model, k temu pa se dodajo doplačila za dodatno opremo in morebitni popusti. Zlasti nizkocenovne letalske družbe pogosto kupujejo osnovne modele, ki nimajo določenih varnostnih mehanizmov, ki niso obvezni. Letali Boeing 737 Max 8, ki sta lanskega oktobra in letošnjega marca takoj vzletu strmoglavili, nista imeli varnostnega sistema, ki bi opozoril na težave sistema MCAS.

Letala imajo sicer dva senzorja za merjenje vpadnega kota, a MCAS jemlje podatke le iz enega. MCAS v primeru, da je kót prevelik, nos letala potisne k tlom, s čimer prepreči izgubo vzgona. Če pa se to zgodi blizu tal in če MCAS dobi nepravilne informacije, lahko letalo strmoglavi. To je trenutno glavna hipoteza, kaj je povzročilo padca letal.

Boeing je proti doplačilu nudil dva varnostna dodatka. Eden bi izpisoval meritve obeh senzorjev, tako da bi piloti videli, kaj senzorji odčitavajo in pošiljajo MCAS-u. Drugi sistem pa predstavlja opozorilna lučka, ki zasveti, kadar odčitki senzorjev niso usklajeni. Boeing je v epilogu nesreče dejal, da bo slednji dodatek odslej del standardne opreme in ne več dodatek, ki se ga doplača. Boeing se je za to odločil že pred drugo nesrečo, a jih je ta prehitela, so povedali viri iz podjetja. Prvi dodatek, torej izpis odčitkov na zaslonu, bo ostal plačljiv. Prav tako bo MCAS odslej spremljal podatke iz obeh senzorjev in se izključil, če se ne bodo ujemali. Letala že imajo stikala, ki omogočijo izklop MCAS-a, a pilota v strmoglavljenih letalih tega nista vedela zaradi pomanjkljivega urjenja. Boeing je sedaj vse uporabnike letal obvestil o tej funkciji.

Pri plačljivih dodatkih gre pogosto za majhne dodatke, ki ne zahtevajo predelave letal ali dodatnih sistemov. Boeing jih trži posebej preprosto zato, ker jih lahko. Nekateri dodatki so varnostno občutljivi. Dodaten gasilni aparat v tovornem prostoru je na Japonskem obvezen in del osnovne opreme, ker so analize pokazale, da zgolj z enim včasih ni moč pogasiti požara. V ZDA pa je ta dodatek plačljiv, ker ga FAA ne zahteva. Z dodatki Boeing na letalo tipično zbere od 800.000 do 2.000.000 dolarjev. Boeing 737 Max 8 v osnovni konfiguraciji stane 121 milijonov dolarjev.