FLA: Foxconn hudo krši pravice delavcev, ukrepi do julija 2013

Matej Huš

30. mar 2012 ob 11:05:39

Neodvisna organizacija FLA je objavila poročilo o inšpekciji v Foxconnovih obratih na Kitajskem, ki so jo začeli izvajati februarja na Applov predlog. Foxconn je namreč največji proizvajalec elektronike na svetu, ki proizvaja izdelke za Apple in ostala velika zahodna podjetja. Čeprav je direktor FLA po hitrem ogledu nekaterih obratov zatrdil, da so razmere nadpovprečno dobre, so podrobnejše analize pokazale, da Foxconn izkorišča dijake, študente in redno zaposlene. Prvi učinki so bili kmalu vidni, saj je Foxconn napovedal dvig plač in zmanjšanje nadur. Končno poročilo FLA kaže, da Foxconn sistematično krši pravice delavcev.

Nadzor v treh obratih in intervjuji z več kot 35.000 zaposlenimi so razkrili kršitve vsaj 50 točk pravic delavcev. FLA je ugotovila, da so delavci v zadnjih 12 mesecih v povprečju delali 80 nadur mesečno, medtem ko znašajo uradni normativi maksimalno 36 nadur mesečno. V posameznih tednih so oddelali tudi do 20 nadur, ki niso bile ustrezno plačane. Foxconn se je zavezal, da bo področje uredil skladno z zakonodajo do julija 2013, ko bodo nadure zmanjšali do največ 36 ur mesečno (ob rednem delovniku 40 ur tedensko). Da bodo to dosegli, bodo morali dodatno zaposliti več deset tisoč delavcev, in uredili pravično plačilo nadur.

Zanimivo je, da 48 odstotkov zaposlenih meni, da je delovni čas primerno dolg. Da delajo preveč, meni le 18 odstotkov zaposlenih. Približno tretjina zaposlenih pravi, da delajo nadure, ker želijo zaslužiti več. Še dvakrat več jih je mnenja, da redna plača ne zadostuje za preživetje.

Poleg tega je nadzor odkril kopico nepravilnosti v zvezi z varnostjo na delu in varstvom pred poklicnimi boleznimi. Več kot 43 odstotkov delavcev je povedalo, da so bili priče vsaj eni nesreči na delovnem mestu, mnogo se jih ne počuti varne.