FLA našla kopico nepravilnosti v Foxconnu, trenutna plača okrog 250 evrov mesečno

Matej Huš

24. feb 2012 ob 12:27:59

Od začetka velike inšpekcije proizvodnih obratov Applovih dobaviteljev na Kitajskem, med katerimi je največji in najbolj razvpit Foxconn, je že več kot dni. V tem času je FLA, ki izvaja neodvisno inšpekcijo, nabrala dovolj vtisov in tudi dokazov, da lahko izda neuradno mnenje. Preliminarni podatki kažejo, da so v Foxconnu "odkrili na tone nepravilnosti", ki jih bo potrebno popraviti. Prav tako je znanih več podatkov o Applovemu pristopu k FLA, o čemer sta se pogajala več let.

Apple se je o članstvu v organizaciji FLA začel pogajati aprila 2007, potem ko so že leta 2006 na plano drle informacije o kršitvah delovne zakonodaje v Foxconnu, a so pogajanja marca 2008 zastala in se po nepremičnem pat položaju niso več premaknila. Nadaljevali so jih aprila 2009, ko so se sporazumeli, da bo FLA izvedla pilotski projekt, s čimer bodo Applu pokazali prednosti sodelovanja v programu. Apple je bil z rezultati zadovoljen, tako da se je konec leta 2011 včlanil v FLA. Zaradi očitkov o izkoriščanju delavcev je zato Apple letos februarja privolil v neodvisno inšpekcijo obratov njegovih dobaviteljev, ki jo izvaja FLA.

Preiskava se je začela 13. februarja. Dva dni pozneje je izvršni direktor FLA Auret van Heerde v intervjuju za Reuters povedal, da so razmere v Foxconnu nadpovprečno dobre - to je govoril na osnovi lastnih prvih vtisov. Nekaj dni pozneje je FLA že spremenila svoje stališče in povedala, da je v Foxconnu nepravilnosti "na tone". To je povedal prav van Heerde, ki pa ni želel komentirati podrobneje, kaj so odkrili. To bodo razkrili v končnem poročilu, je dejal. Heather White iz organizacije Verite, ki se prav tako ukvarja z nadzorom delovnih pogojev, pojasnjuje, da je večina odkritih napak take vrste, ki jih je težko zaznati. Omenja prisilno nadurno delo, dolgotrajno izpostavljenost kemikalijam ipd., kar je na najavljenem in vodenem ogledu nemogoče ugotoviti. Prav tako dvomi tudi o nepristranskosti odgovorov, saj bo FLA v manjših skupinah intervjuvala 35.000 delavcev v milionjskem Foxconnu kar v službenih prostorih.

Kljub temu se razmere v Foxconnu popravljajo. Van Heerden je povedal, da so povečali uporabo robotov, ki sedaj opravljajo najbolj nevarna dela (recimo poliranje ipadov), izboljšali so prezračevanje itd. Ekskluzivno reportažo o pogojih dela v Foxconnu je pripravil ABC. Na njo sta se že odzvala Apple in Foxconn, ki sta zanikala navedbe v članku. Kar se tiče plačila, je Foxconn dejal, da vsaj 75 odstotkov zaposlenih zasluži mesečno 2200 juanov (260 evrov) za redno delo (1,63 evra na uro). Nadure med vikendi so plačane dvakrat bolje, med tednom pa 50 odstotkov bolje. Foxconn je tudi napovedal dvig plač na 300 evrov in omejitev nadurnega dela.