FLA: Razmere v Foxconnovi tovarni ipadov nadpovprečno dobre

Matej Huš

18. feb 2012 ob 11:58:23

Ta teden je ameriška FLA (Združenje za pošteno delo) začela pregled tovarn vseh Applovih dobaviteljev in podizvajalcev na Kitajskem, s čimer želi Apple utišati kritike, ki podjetju očitajo zatiskanje oči pred nečloveškimi delovnimi pogoji. Največkrat se izpostavlja prav Foxconn, ki je največji kitajski in tudi svetovni proizvajalec elektronske opreme, nanj pa letijo hude obtožbe o izkoriščanju vajencev in nespoštovanju zakonodaje o varnosti pri delu, ki občasno pretrese kakšna eksplozija. Predsednik FLA Auret van Heerden si je v teh dneh pred začetkom temeljite preiskave sam ogledal Foxconnov obrat za sestavljanje ipadov in povedal, da so razmere v tovarni boljše, kot to zahtevajo norme, in pravzaprav presenetljivo dobre.

Van Heerden je povedal, da so prvi vtisi o tovarni dobri. Kot pravi, so proizvodni obrati prvovrstni in v njih vladajo precej boljše razmere, kot na primer v kitajskih šivalnicah ali tkalnicah. Pogoji dela so daleč nad normami. Vzdušje je opisal kot mirno, pri čemer glavni problem ni stres, prevelik pritisk ali obseg dela, ampak zgolj monotono delo, zdolgočasenost in odtujenost, dodaja. Samomore, ki se pojavljajo v teh tovarnah, pripisuje nerazumevanju človeške psihologije. V teh tovarnah namreč dela veliko mladih ljudi iz podeželskega okolja, ki so prvič v industrijskem okolju, daleč od vseh poznanih ljudi, zato potrebujejo podporo, ki jim jo podjetja na začetku niso nudila.

Temeljit pregled seveda še sledi. FLA bo obiskala Foxconnove tovarne, nato pa bodo sledile še tovarne podjetij Quanta, Pegatron, Wintek in drugih.