Foxconn dviguje plače in krči nadure

Matej Huš

21. feb 2012 ob 14:10:17

Povečano zanimanje svetovne javnosti za pogoje dela v kitajskih proizvodnih obratih, kjer se proizvaja večina sodobne elektronike, žanje prve pozitivne rezultate. Apple je prejšnji teden namreč napovedal neodvisno inšpekcijo svojih kitajskih dobaviteljev in podizvajalcev, ki jo bo izvedla FLA. S tem želijo utišati kritike in dokazati, da jim je mar za dostojne pogoje dela za kitajske delavce, tako da se ne bodo več pojavljale obtožbe o hudih kršitvah delovne zakonodaje. V petek si je predsednik FLA ogledal Foxconnove tovarne in ugotovil, da pogoji dela sicer niso katastrofalno slabi, končno poročilo pa še čakamo. Neodvisne nevladne organizacije pa že leta opozarjajo, da je situacija nevzdržna.

V soboto pa so v Foxconnu sporočili, da bodo zvišali plače za 16 do 25 odstotkov, tako da bo sedaj povprečna plača znašala 400 dolarjev brez nadur. Tudi slednje bodo močno omejili, tako da se ne bo več dogajalo, da delavci delajo 11 ur dnevno sedem dni na teden, ker nujno potrebujejo denar. To je prvi resen korak na poti k izboljšanju razmer, saj kitajskih delavcev že sedaj nihče ne sili, da delajo petek in svetek, a so v to zaradi mizerne urne postavke prisiljeni.

Foxconn je največji proizvajalec elektronike na svetu, ki dela za Apple, Dell, HP in ostala velika zahodna podjetja. Na Kitajskem zaposluje 1,2 milijona ljudi in je prvi v vrsti podjetij, na katera letijo obtožbe o nečloveških pogojih dela. Zaradi velikost podjetja je napoved o zvišanju plač in izboljšanju pogojev dela pomembna novica, ki bo vplivala na celotno kitajsko proizvodnjo elektronike, če se bo to dejansko zgodilo. Nekdanji Foxconnov delavec Gan Lunqun pojasnjuje, da so bile govorice o dvigu plač vsake toliko časa že precej glasne, pa ni bilo nič. A to pot se vse skupaj zdi precej verjetneje, ocenjuje. Kredibilnost napovedim daje tudi relativno pomanjkanje delavcev, ki se je pokazalo po lunarnem novem letu konec januarja, ko na Kitajskem ustavijo proizvodnjo in se vsi vrnejo v rodne kraje. Praznikov je konec, delavci pa niso vsi nazaj. To se zgodi vsako leto, a letos je situacija bolj izrazita kot pretekla leta.

V teoriji se na Kitajskem dogaja to, kar kapitalizem narekuje. Izkoriščanje ne more iti v nedogled, ampak se z višanjem izobrazbene strukture prebivalstva dvignejo tudi zahteve delojemalcev. Kitajska mladina je vedno bolj izobražena in vedno manj pripravljena garati dolge ure v tovarnah. Posebej izrazit je ta pojav ob razviti obali, zato so se tovarne že začele seliti v notranjost države, ki je manj razvita. Temu dodamo še politiko enega otroka na družino, ki pomeni manjše število mladih, in jasno postane, da Foxconn kitajskih delavcev ne more izkoriščati v nedogled. Logična posledica je dvig plač, ki načeloma prinesejo večjo blaginjo vsem.