Množičen protest Googlovih zaposlenih

Dare Hriberšek

3. nov 2018 ob 22:34:09

Prvega novembra je 20.000 zaposlenih v Googlovih pisarnah po vsem svetu prekinilo delo in protestno zapustilo svoja delovna mesta. T. i. walkout, nekakšno blažjo obliko stavke, je povzročilo poročilo New York Timesa, ki je razkrilo, da so soavtorja Androida Andyja Rubina odpustili iz podjetja, potem, ko se je izvedelo za obtožbe zoper njega o spolnem napadu, a so mu ob odhodu izplačali 90 milijonov dolarjev odpravnine.

Google ima po vsem svetu približno 95.000 zaposlenih, kar pomeni, da je v walkoutu sodelovala petina vseh, kar je spoštovanja vreden delež. Prav zato se je v trenutku, ko je bil znan obseg protesta, oglasil tudi izvršni direktor Sundar Pichai in napovedoval, da se bo v ponedeljek srečal z organizatorji.

Ti so medtem na upravo družbe naslovili pet ključnih zahtev, ki bodo tudi osrednja tema srečanja. Delavci tako zahtevajo, da se v podjetju konča neenakost zaposlenih pri plačilih in kariernih priložnostih, objavo transparentnega poročila o primerih spolnega nadlegovanja v družbi, vzpostavitev načina za varno in anonimno prijavo takih dejanj ter ustanovitev delovnega mesta direktorja za različnost, ki bi odgovarjal neposredno Pichaiu in bi upravi lahko dajal svoja priporočila. Organizatorji končno želijo še predstavnika delavcev v upravi podjetja, nekakšnega delavskega direktorja torej, kar naj bi bilo nujno za podjetje, znano po svoji visoki korporativni kulturi.