FLA začenja največjo preiskavo tovarn Applovih dobaviteljev na Kitajskem

Matej Huš

14. feb 2012 ob 18:08:54

V zadnjih letih je bil Apple najpogosteje na tapeti, ko so nanj leteli očitki o delovnih pogojih v tovarnah v Aziji, kjer sestavljajo njihove izdelke. Čeprav Apple ni lastnik tovarn, ampak proizvodnjo in sestavljanje prepusti dobaviteljem (med katerimi je najbolj razvit Foxconn), se je moral v javnosti braniti pred očitki o nečloveških pogojih. Predlani smo pisali o množični zastrupitvi kitajskih delavcev s heksanom, ki se je medtem nehal uporabljati kot organsko topilo, lani pa je v eni tovarni eksplodiral ultrafin prah za čiščenje zaslonov. V obeh primerih je bilo več delavcev hudo poškodovanih. Apple je celotno lansko leto intenzivneje spremljal razmere in ugotovil več primerov hudih kršitev delovne zakonodaje, med katerimi so najbolj pogosti prekoračitev delovnega časa, trpinčenje na delovnem mestu, prenizko plačilo in neprimerne bivanjske razmere, kadar te ureja podjetje. Letos je Apple javno objavil seznam vseh svojih 165 dobaviteljev in napovedal temeljit pregled.

Da bi popravili klavrn vtis, čeprav pravno-formalno Apple ne nosi krivde za ravnanje dobaviteljev v tujini, so v podjetju letos poleg redne vsakoletne revizije proizvodnih obratov, ki poteka vsako leto od leta 2006 in omogoča javno objavo izsledkov, dovolili tudi zunanjo revizijo pogojev, so sporočili iz Cupertina. FLA (Fair Labor Association) bo izvedla posebni pregled Applovih dobaviteljev, med drugim tudi razvpitih Foxconnovih tovarn v Šendženu in Čengduju. Na Applovo prošnjo bodo izvedli največji nadzor nad delovnimi pogoji v zgodovini, in sicer bodo preučili varnost pri delu, spoštovanje delovne zakonodaje in upoštevanje dobre prakse. FLA bo opravila razgovore z več tisoč zaposlenimi, pri čemer bodo ocenjevali njihov delovnik, delovne naloge, bivanjske razmere, plačilo itd. Poleg tega bodo tudi na licu mesta preverili razmere v tovarnah, tako da bodo preverili tovarne, v katerih skupno nastane več kot 90 odstotkov delov za Applove naprave. Apple je namreč januarja letos postal član FLA kot prvo tehnološko podjetje.

Applovi dobavitelji so na nadzor pristali, saj je Apple nanje verjetno pošteno pritisnil. Izvajati so ga začeli v ponedeljek, izsledke pa bodo objavili marca. FLA je sicer ameriška organizacija s sedežem v Washingtonu, a predstavlja začetek neodvisnega nadzora obratovanja kitajskih tovarn. Kritiki Applu očitajo, da gre bolj za slepilni manever, saj bi se lahko odločili za sodelovanje s kitajskimi organizacijami za varstvo delavcev, če bi resnično želeli spremembe. Te namreč že dlje časa opozarjajo, da delavci v Šendženu, ki se zaradi 230.000 zaposlenih v Foxconnovih tovarnah imenuje kar Foxconn City, delajo več kot 12 ur dnevno sedem dni v tednu, kar je v nasprotju s kitajsko zakonodajo in Applovimi načeli. Apple trdi, da je FLA popolnoma neodvisna, avtonomna in da ima popoln dostop do vseh obratov, zato bodo rezultati verodostojni. FLA se resnično delno financira s prispevki podjetij, a priznati ji moramo, da je od ustanovitve leta 1999 razkrila in odpravila na tisoče primerov v Latinski Ameriki in Aziji, kjer so delavci garali v nečloveških razmerah. Med pomembnejše dosežke štejejo izkoreninjenje otroškega dela v Latinski Ameriki. Ker Foxconn in ostali dobavitelji proizvajajo dele za vsa podjetja v elektronski branži, si zato lahko obetamo generalno izboljšanje razmer v industriji.