Googlovi prekarci zahtevajo enake pogoje in enako plačilo za enako delo

Matej Huš

5. dec 2018 ob 22:00:42

Googlova holdinška družba Alphabet ima 94.000 zaposlenih in še približno toliko pogodbenih sodelavcev in drugih oblik sodelovanja s posamezniki. Ti se počutijo kot drugorazredni sodelavci, saj v primerjavi z zaposlenimi neposredno v podjetju nimajo dostopa do informacij, ki so pomembne za njihove zaposlitve in življenja, so zapisali v odprtem pismu upravi.

V pismu
se TVC-ji (temporary, vendor, contract workers), ki so označeni kot delovna sila v senci, zavzemajo za izenačitev pravic z redno zaposlenimi in višje plačilo. Ko je letos aprila strelec vstopil v poslopje YouTuba, so na primer ažurna varnostna obvestila dobivali le redno zaposleni. Podjetju očitajo tudi, da so TVC-ji izključeni iz pomembnih komunikacij in da so v tej skupini zlasti ljudje iz marginaliziranih skupin, ki imajo zaradi tega nižjo plačo, manj pravic, slabšo zaščito in manj priložnosti. Čeprav pogosto opravljajo enako delo kot redno zaposleni, nosijo drugačne označbe in so plačani manj. Ker so za podjetje zato prikladnejši, njihovo število strmo raste in že presega število redno zaposlenih. Ker je podaljšanje njihovih pogodb negotovo, se tudi manj izpostavljajo in borijo za svoje pravice.

Zato so svoje zahteve strnili v dve točki: 1. enako plačilo in enake priložnosti za enako delo, kar vključuje tudi enako zdravstveno zavarovanje, dogovore o dopustu, bolniški odsotnosti, bonusih ipd., 2. dostop do informacij enako kot redno zaposleni, zlasti ko gre za pogovore o varnosti, diskriminaciji, spolnem nadlegovanju itd.