»

Sony-ev DVD-R/W

CDR-Info - Sony po najnovejših novicah izdeluje tudi DVD-R/W enote z imenom PCVA-DRW1 . Enota podpira: 2x DVD-R, 1x DVD-RW, 6x DVD-ROM, 8x CD-R, 4x CD-RW in 24x branje CD. Kar lep kupček lastnosti, kajne? Enota je zunanja (glej sliko) in z njo lahko komunicirate preko OgnjeneŽiceTM (FireWire (IEEE1394)). Malo za šalo: kaj več si lahko preberete tule.

2 komentarja

HP-jev DVD+RW pekač

Slo-Tech - Na področju DVD zapisovalnikov še vedno vlada precejšnja zmeda, saj se proizvajalci le-teh kar nekako ne morejo zmeniti za enotne standarde. Trenutno lahko izbirajo med standardi DVD-R, DVD-RAM, DVD-RW in DVD+RW. Standard DVD-R je podoben peki navadnih CD-R, s to razliko, da tukaj pečemo plošček DVD. Standard DVD-RAM predstavljajo nekakšni disketni DVD-ji, ki so v osnovi namenjeni hranjenju podatkov, vendar zaradi oblike niso združljivi z običajnimi DVD pogoni. DVD-RW in DVD+RW imata sicer skupno lastnost, da lahko podatke zapišemo kolikokrat se nam zahoče, vendar je prvi namenjen bolj za filme, drugi pa je namenjen še hranjenju podatkov. Videli smo že kar nekaj pekačev, ki znajo zapisovati na DVD-je: pionir na tukaj je vsekakor Pioneer, ki je pred časom izdal svoj zapisovalec DVD-jev, ki pa je bil drag kot žafran. Kasneje je luč sveta ugledala dodobra cenejša rešitev, sedaj pa so se za podoben korak odločili tudi pri HP-ju. Vendar pa bo HP-jeva rešitev nekaj posebnega, saj bo...

1 komentar

Sony predstavil DD-RWje

ZDNet - Sony je včeraj predstavil prve CD-RW medije, na katerih jih me uspelo doseči dvojno gostoto zapisa, torej 1.3GB. Medij so poimenovali DD-RW, podvojitev gostote pa so dosegli z zmanjšanjem razdalje med posameznimi sledmi zapisa. Na žalost mediji niso združljivi z današnjimi pogoni, tako da bo potrebno za njih izkoristek kupiti novo napravo. Te naj bi se v trgovinah pojavile že začetkom aprila, Sonyeva pa se bo ponašala s ceno okoli $250. Tudi cena medijev bo za to kapaciteto kar ugodna, in sicer okoli $2 za DD-R in $4 za DD-RW.
Čeprav tehnologija izgleda obetavno, je vseeno nekako v senci DVD-R/W standarda, ki pa je trenutno še preveč drag in v povojih, da bi bil viabilna opcija. Sony je tako predstavil nekaj vmesnega in zna se zgoditi, da jim bo uspelo. Več tukaj.

0 komentarjev