»

Povpraševanje po dvoslojnih ploščkih bo še raslo

DigiTimes - Po poročanjih DigiTimes naj bi se v letošnjem letu prodalo dobrih dvakrat več dvoslojnih DVD medijev kot lani (natančneje 122% več). Analitiki predvidevajo, da se zaradi vojne med formati in trenutno zelo visokih cen modernejši mediji, za branje katerih je potreben modri laser, še ne bodo prijeli. Namesto tega bodo na popularnosti pridobili stari dobri DVDji, ki s slabimi 10 gigabajti kapacitete še vedno nudijo dovolj prostora za posnetke v HD ločljivosti, obenem pa so tudi zelo ceneni in podprti na praktično vseh predvajalnikih. Več informacij v izvorni novici.

30 komentarjev

Prvi HD-DVD film na BitTorrentu

Ars Technica - HD-DVD predvajalniki so trenutno zelo redka vrsta, še posebej modeli za vgradnjo v osebne računalnike. Zaradi astronomskih cen si mnogi še nekaj časa ne nameravajo kupiti tovrstne naprave, tisti, ki pa so z njimi že opremljeni, pa so večinoma z malo hekanja usposobili enote, izvorno namenjene Xboxu 360. Navsezadnje je tako ali tako na voljo zgolj peščica filmov, kljub vsemu pa nobeno od naštetih dejstev ne omejuje...

93 komentarjev

PlexEraser PX-OE100E

PlexEraser

Slo-Tech - Plextor je predstavil uničevalnik CD in DVD plošč, z imenom PlexEraser PX-OE100E . Gre za enoto, ki podatke na CD-ju oziroma DVD-ju uniči z laserskim žarkom. Plextor poudarja, da gre za okolju prijazno uničenje podatkov, saj uničen CD oziroma DVD enostavno lahko vržete v smeti v enem kosu. Omenjen izdelek naj bi prav prišel vladnim ustanovam, vojaškim razvojnim centrom in drugim ustanovam, ki delajo z občutljivimi podatki.



Več na Plextorjevi uradni strani.

35 komentarjev

Novi DVD zapisovalniki

Digital Trends - Dosti proizvajalcev že ponuja optične zapisovalnike, ki podpirajo hitrosti vse do 18x, po novem pa se jim je pridružil tudi Sony. Njihova serija pekačev 830 bo na običajne medije, ki podpirajo 16-kratno hitrost, zapisovala 12,5% hitreje, torej 18-kratno. Predstavljeni bodo modeli DRU-830A (notranja enota), DRX-830U in DRX-830UL-T (FireWire in USB zunanji enoti), razen hitrosti zapisovanja na običajne DVD±R medije pa se ne bo spremenilo kaj dosti. Cene novih zapisovalnikov se bodo gibale med 70 in 120 dolarji, več o njih pa lahko izveste v izvorni novici na Digital Trends.

Za začetek bi bil v Mat' kurji bolj vesel širše dobavljivosti medijev, ki takšne hitrosti sploh podpirajo.

21 komentarjev

Štirje formati na enem ploščku

Ars Technica - Bluray in HD-DVD že dolgo bijeta bitko za naziv standarda nove generacije, a stvari se premikajo zelo počasi. Vsak od obeh formatov ima določene prednosti in slabosti, ki preprečujejo popolno prevlado drugega, zato bi končni izid znal biti najslabši predvsem za kupce, saj bodo ti morali poskrbeti, da bo domača zabavna elektronika kompatibilna kar z obema. Zaskrbljeni pa so tudi proizvajalci diskov in avtorji (založbe), ki bodo na njih objavljali svoja dela.

Objava enega izdelka, na primer filma, v več različnih formatih bo dokaj draga, kot alternativna rešitev pa se ponujajo večslojni ploščki, ki imajo na vsakem sloju shranjen zapis drugačnega formata (o nečem podobnem smo že pisali). Tudi Ars Technica poroča o napredku na tem področju, trenutno najbolj zanimiva je patentirana ideja Warnerja, ki na enem ploščku združuje tako Bluray kot HD-DVD vsebine, teoretično pa bi lahko na obojestranski izdelek s podobno metodo zapisali podatke v kar štirih različnih formatih, pravijo.

9 komentarjev

Toshiba bo predstavila nov HD-DVD predvajalnik

PC World - Že v začetku tega leta so se pojavili HD-DVD in nato še Bluray predvajalniki prve generacije, po besedah PC Worlda pa naj bi Toshiba na splavitev pripravljala posodobljene izdelke. Ti bodo podpirali standard HD vse do najvišje možne ločljivosti, 1080p, opremljeni pa bodo tudi z najnovejšim vmesnikom HDMI. Cene se bodo posledično dvignile, šibkejši model, dobavljiv oktobra, bo stal petsto zelencev, za predvajalnik višjega razreda pa boste decembra odšteli dolarskega tisočaka.

Vprašanje je le, če se stvar izplača. Proizvajalci periodično dodajajo nove funkcije v svoje predvajalnike, kot da standard še ni popolnoma definiran, poleg tega pa se tudi ne ve, kdo bo tokrat zasedel prestol. Pametnih rešitev zaenkrat ni, lahko le preberete izvorno novico.

2 komentarja

Toshiba predstavila troslojne nosilce DVD/HD-DVD

Slo-Tech - Toshiba je danes v navezi z Memory-Tech-om predstavila troslojni nosilec formata DVD Twin, ki podpira DVD in HD-DVD zapis na istem ploščku hkrati, kar je v omejenih pogojih omogočal že prejšnji dvoslojni medij. Sedaj lahko troslojni disk vsebuje dve kombinaciji zapisa -- en sloj zavzame DVD (4.7 GB Single Layer) in dva HD-DVD (30 GB Dual Layer), ali pa dva sloja DVD (9 GB Dual Layer) in enega HD-DVD (15 GB Single Layer). Memory-Tech je izumil tudi postopek, ki omogoča izdelavo troslojnih medijev na obstoječih strojih za reprodukcijo DVD in HD-DVD medijev, a preden lahko izdelek ponudijo na tržišču, ga mora še odobriti DVD Forum. Pri Toshibi predvidevajo, da bo to mogoče že v začetku naslednjega leta.

25 komentarjev

Kopiranje HD DVD in Blu-Ray vsebine uspešno

Ars Technica - Večini naših obiskovalcev je znano, da je bil algoritem za zaščito pred kopiranjem DVD-jev, Content Scramble System - CSS, tako enostavno zlomljiv, da bi se kodo dalo natisniti na majico (trenutni rekord je 434 bytov). Zato je bilo treba pri novi generaciji zapisljivih medijev poskrbeti za močnejši algoritem – AACS. Vendar, zaščita je močna točno toliko, kolikor je močan njen najšibkejši člen.

Kako so uspeli kopirati vsebino? Prav enostavno, "pritiskali" so tipko Print Screen. Ta ukaz omogoča, da se digitalno zajame vsaka slika natančno tako, kot je prikazana na zaslonu. Ker pa bi bilo izredno duhamorno sedeti pred računalnikom in pritiskati tipko, je delo opravila skripta. Vsaka zajeta slika (frame) je bila dolga 2 MB, računalnik pa je bil dovolj hiter, da je bil sposoben zajeti 30 slik na sekundo. Za standardni 90 minutni film to pomeni 162.000 sličic, oziroma približno 324 GB prostora na disku. Zvok mora biti zajet posebej in potem vstavljen v film. Ni tako trivialno, kot se...

32 komentarjev

Toshiba ponovno želi združiti HD DVD in Blu-ray

Reuters - Predsednik uprave Toshibe, Atsutoshi Nishida, je na srečanju z delničarji naznanil, da si želijo združiti oba omenjena standarda. Tovrstni dogovori med glavnima rivaloma (Sony in Matsushita z Blu-ray tehnologijo na drugi strani), so do sedaj vedno propadli.



Verjetno je obnovljeno željo vzpodbudila Samsungova najava prejšnjega tedna. Procesorje, ki bodo znali prebaviti oba formata, razvija tudi Zoran Corp., ki nam je že znan iz sveta Divx predvajalnikov. Poleg tega je druga stran že naredila "mehki prestop". Sony in NEC sta ustanovila skupno podjetje iz področja optičnih diskov, ki Sonyu omogoča izdelavo naprav s podporo obema standardoma.

Dodatna motivacija k dogovoru je seveda tudi slaba prodaja obeh formatov. Kar je nekako napovedal tudi Chris Crotty, analist podjetja iSuppli Corp.: "Vojna formatov se bo končala v pat poziciji".

41 komentarjev

HD DVD v prednosti napram Blu-rayu

X-Bit Labs - Bitka med zagovorniki HD DVD-ja in Blu-raya, kateri izmed standardov bo prevladal in postal dostojni naslednik DVD-jev, je sicer še daleč od dokončne odločitve, a prve špekulacje o izidu se že pojavljajo. Podjetje ABI, ki se ukvarja z raziskavami trga, daje nekoliko večje možnosti za dolgoročno zmago HD DVD-ju.

V torek je Toshiba začela po Severni Ameriki razpošiljati prve predvajalnike HD DVD, na svojo stran pa je zaenkrat pritegnila studia Warner Home Video in Universal Studios Home, kar bi utegnilo jeziček na tehtnici vsaj začasno prevesiti na njihovo stran. Ker Amerika predstavlja daleč najpomebnejši svetovni trg, napovedujejo HD DVD-ju kar 70-odstotni tržni delež. Naslednji večji pretres lahko pričakujemo novembra, ko bo Sony izdal svoj PlayStation 3, ki bo seveda opremljen s pogonom Blu-ray. Tudi Sonyjeve močne povezave s filmskimi studii bi lahko Blu-rayu prinesle marsikateri prepotreben odstotek na trgu.

Kakorkoli že, zmagovalca verjetno še ne bomo dočakali kmalu, tako...

32 komentarjev

"Sporen" DVD logotip

The Register - Zadnje čase so precej "priljubljena" razna prerekanja med proizvajalci DVD enot in DVD Forum-om, ki nadzoruje standard DVD. Problem ni več v tem, ker proizvajalci dopuščajo petkratno spreminjanje regijske zaščite, ampak v tem, ker se nekateri proizvajalci iz daljnega vzhoda požvižgajo na zahteve DVD Forum-a in v svoje enote sploh ne vgrajujejo regijske zaščite. DVD Forum se je odločil, da 1. oktobra pritisne na te proizvajalce. Kdor premišljuje o umiku nezaščitenih brezimnih DVD enot iz trga naj se pomiri, saj le-teh ne bodo umaknili iz prodaje. Kazen, ki jo bo izrekel DVD Forum bo precej banalnega značaja - proizvajalci, ki ne bodo upoštevali zahtev DVD foruma, ne bodo smeli uporabljati kratice DVD na svojih enotah. Hm, kot da je kupec ne vem kako srečen, ko vidi na svoji enoti DVD logotip, pa tudi drugače se mi zdi, da DVD Forum malce pretirava. Samo poglejte vse enote raznih priznanih proizvajalcev; čeprav so vse po vrsti regijsko zaščitene, se jih da s posebnim softwarom tudi...

2 komentarja