» »

Kaj naredit s ponarejenim 20€ bankovcem?

Kaj naredit s ponarejenim 20€ bankovcem?

SleepLess ::

Danes pri plačevanju položnic na banki so mi zavrnili bankovec za 20€ in se pri tem tudi zelo osorno obnašali. Vprašal sem kaj je narobe z njim pa nisem dobil odgovora, le da oni tega bankovca nebodo sprejeli. Dam drugega, plačam in odidem. Doma po podrobni inšpekciji bankovca (pomagal sem si z nasveti iz uradne strani za euro - kako najti ponarejen bankovec) je ta ponarejen, čeprav je zelo zelo dober ponaredek. Tako dober, da ga neizkušeno oko pri normalni svetlobi težko opazi, kaj šele če ti kdo to vrne kje v kakšni temačni gostilni. Sedaj pa imam problem. Kaj naredit s tem bankovcem? Nevem kje sem ga dobil in nevem kam ga naj zdaj dam :) Ali je najboljše da ga odnesem na banko in razložim zgodbo ali mislite da ga vržem kar vstran ?

Če ima kdo kakšne podobne izkušnje so zaželjene, pa tudi kako se izogniti prejemanju ponarejenih bankovcev bi me zanimalo:)

bluefish ::

najbolje in najbolj zanesljivo bi bilo, da se obrneš na Banko Slovenije in ti bodo oni svetovali. Verjetno pa iz zadeve ne bo nič.

#000000 ::

Čudno se mi zdi da so ti ga vrnili če so bili zihr da je ponarejen ? Ne bom trdil, ampak pred leti so ti ga zaplenili pa še policijo si dobil na vrat, pa magar je šlo samo za 1000 sit ne vem kako je zdej s tem, lahko pa da je samo kak aušus :D (bankovec z napako) in sploh ni ponarejen, taki primerki baje dosegajo dobre cene. LP

V-i-p ::

Mi ga prodaš za 10€? :) Ne, tole močno dvomim, da je ponarejen, ker če bi bil, bi ti ga zaplenili in poklicali policijo... si probal tam na sredini, če z nohtom podrgneš mora bit hrapav bankovec, če je 1000% ni ponarejen!
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

WarpedGone ::

Ponarejen bankovec sodi direkt na policijo in nikamor drugam. Če je to res ponaredek, sem močno presenečen, da so te na banki samo zavrnili.

Vsem, ki berete svoja priporočila o podtikanju tega drugim pa: Ponarejanje je kaznivo dejanje. Širjenje ponaredkov prav tako. Spodbujanje h kaznivemu dejanju, pa prav tako.
Zbogom in hvala za vse ribe

SleepLess ::

Ja saj sem bil tudi sam presenečen, da mi ga niso tam zaplenili in poklicali policije. Sprva sem mislil, da so mi ga vrnili zato, ker ni tako močne modre barve - zgleda kot da bi bil opran v pralnem stroju. Je pa zagotovo ponaredek, ker se tudi vidi na samem bankovcu da je tu pa tam grdo "naprintano". Kot neke male packe. Pa tudi izmeril sem ga in je namesto 133x72mm velik 133x70mm. Dvomim da ko banka printa bankovce da jim odstopajo mere za dva mm. Verjetno bom se res oglasil kar na policiji ali pa banki in upam, da me nebodo imeli tam za osumljenca :)

AndrejS ::

Morda pa je bil samo opran na 90 °C in se je skrčil

jype ::

Vidim, da je bil moderator zelo temeljit. Sem se že čudil, kje so bedasti komentarji :)

Jaz bi tak bankovec odnesel na banko slovenije (nasproti hotela Slon na Slovenski cesti) in vprašal tam.

MrYoda ::

Po direktivi ECB (Evropska banka) mora vsaka banka in v prihodnje tudi vsaka finančna inštitucija zadržati ponarejen bankovec in kontaktirati pristojni organ (MNZ in Banko slovenije). V tvojem primeru bi kontaktiral Banko Slovenije in jim razložil situacijo. Obvezno povej v kateri banki/poslovalnici so ti bankovec zavrnili - s tem jim boš vsaj nakopal malo dela (precej nevšečnosti), kajti ECB je kar strikten na tem področju. Pojdi osebno, kajti če jih boš kontaktiral po telefonu ipd. te bodo poslali na MNZ oz. policijo. Policaji pa kot vedno - te bodo že v osnovi obravnavali kot kriminalca.

Žal pa teh 20EUR ne boš dobil povrnjenih.

gzibret ::

Sicer nimam izkušenj s ponarejenim bankovcem, ampak vseeno.... Imam izkušnje s strganim bankovcem.

Na bankomatu dvignem 20€. Na žalost je bil košček v vogalu malo odtrgan stran. V Merkatorju so mi zamorili 100 na uro (češ, kje sem to dobil, da jim naj tega ne nosim več...) in ga niso hotli vzet.

Ker se mi ni dalo hoditi do centra Ljubljane do BS, sem ga pač vnovčil drugje. Na Petrolu je šlo brez problema. Sicer je prodajalec malo čudno pogledal in ga dal skozi tisti stroj za prepoznavanje bankovcev. Samo vzel ga je vseeno.

No, upam da kaj pomaga. Če ga boš nesel na banko ali policijo se lahko IMO obrišeš pod nosom za tistih 20€. Ja, če boš šel na policijo, boš dobil zraven še kartoteko :D Zelo verjetno in brez heca.
Vse je za neki dobr!

Vice ::

Ja, če greš na policijo vzemi s sabo še sveže gate, žlico, pa ščetko...

poweroff ::

Ma ne ga srat. Pač greš na policijo, razložiš zadevo in to je to. Ne vidim najmanjšega razloga zakaj bi te morali obravnavati kot osumjenca.

Pa poročaj kaj se bo izcimilo. 8-)
sudo poweroff

Bellzmet ::

Ja samo če greš na policijo zgubiš 20 EUR. Pač ne gre tako, da jim ponarejenega prineseš in ti dajo v zameno ta pravega.

Chessman ::

Sem imel podoben problem pred cca dvema letoma, nekje dobil 10000 sit šel na banko da plačam položnice in že sem bil bolj reven. Naredili prijavo, čez par dni dobim klic iz policije kjer so me samo povprašali kje sem ga dobil in to je bilo vse, kakšen mesec dni pa sem dobil pismo v katerem so mi pač razložili da sem postal žrtev kriminala, in da storilcev pač niso našli.

Res je če ga neseš na BS ali policijo boš ostal brez denarja, če pa ga zamenjaš za pir boš nekaj imel od tega (pir in deljstvo da te lahko prijavijo, ker si bil enkrat že zavrnjen in si ponovno poizkusil zamenjati ponarejeni denar. Torej prvič si bil žrtev drugič storilec.

The_hammer ::

Mene zanima, kako veš, da je ponarejen, kaj mu manka? Nima nitke, ni mel številke, ni hrapav, (to lahko preveriš z samim dotikom po denarju, zgornja stran bankovca), ni bil dovolj zlat oz. srebrn... Kakšen argument so imeli, da so ti ga zavrnali, jst bi popizdo... Pravkar si ogledujem 10-tko in 5-tko, pa je vse po istem kopitu. Razsvetli nas prosim pa povej kaj je bilo z njim narobe.

Če so te spustili oz. so ti ga dali celo nazaj (denar), če bi bil res "fake", bi ti ga jst zasego. Meni nekaj smrdi tule.

Upam, da že ni blo kje omenjeno, ker sem površno prebral vse skupaj, mi je kri takoj zavrela ko sm bral tole.
Intel E6420@2950, 7900 gto, 2gb,seagate baracuda 160,Keyboard G11,
Mouse mx518,Mouse surface Razer eXactMat, Speed link Medusa 5.1,
Enermax liberty 500W

The_hammer ::

Ko sem se malce ohladil, pa šel še enkrat brat, sem opazil, da nisi dobil odgovora kaj je z njim narobe. Mislim a je to tajna skrivnost al kaj, a ti ne smejo povedat kaj je z njim narobe! KRI up in the.......... ojojojojojojojoj, škoda ane
Intel E6420@2950, 7900 gto, 2gb,seagate baracuda 160,Keyboard G11,
Mouse mx518,Mouse surface Razer eXactMat, Speed link Medusa 5.1,
Enermax liberty 500W

PRiMoZ- ::

Iz lastnih izkušenj vam povem, da pazite ko prodajate kaj preko oglasnika. Se lahko zgodi, da ti kdo kaj podtakne. So me kar krepko nategnili enkrat. Potem pa so me še policaji obdelali kot tahujš kriminalca.

Chessman ::

The Hammer: baje se mere niso ujemale

Bellzmet ::

Mah ja...pojdi na policijo pa da vidimo kaj bo.

dela ::

Pred leti sem dobil ponarejen bankovec za 100 sit. Sicer ne vem, komu se ga je splačalo ponarejati, a sem 99% prepričan, da je bil ponarejen, ker je bil zelo gladek (tako gladkega še do danes nisem imel več v rokah) in je imel rahlo napako v tisku - na skrajnem desnem robu se je že začel vzorec naslednjega bankovca (verjetno jih je storilec natisnil celotno stran in potem razrezal).

Uporabil sem ga na avtomatu za pijače, ki ga je začuda sprejel. Mater, sem baraba.:D

V-i-p ::

Eee, tole pa močno dvomim... mašine za pijačo ipd... nimajo notri oči, da bodo gledale kaj sprejmejo ampak skener preveri nitko in glavne elemente :)
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Sims ::

Na policijo bi šel nazadnje. Razen, če veš na kateri postaji je osebje korektno in jih dejansko zanima kaj delajo. Če je ponaredek, denarja ne boš dobil nikjer nazaj. Lahko imaš nevšečnosti z glupimi vprašanji. Osebno sem, da se zadeva prijavi, in da je zapisnik glede ponaredka, zaradi statistike. Samo kaj, ko boš prvi usumljenec. Probaj pri kom, ko ima tester, še enkrat preveriti, če je res ponaredek.

LP.

Sims

dela ::

Jaz sem tudi dvomil, pa sem dal za hec noter in je vzelo.

Sicer pa to ni bil prvi "neumni" avtomat, ki sem ga srečal. V Avstriji je (mogoče še vedno) stalo ogromno avtomatov, ki so jemali kovance, zaznavali so pa le njihovo težo oz. mere, in tako si si lahko za 5-tolarski kovanec kupil precej dražjo stvar, ker je bil istih mer kot veliko več vreden avstrijski kovanec (če je bil že evro ali še šiling, se več ne spomnim), sem pa videl na lastne oči.

Je čisto možno, da so nekateri avtomati, ki so jemali tolarske bankovce, zaznavali le njihove mere in morda barvo, navsezadnje je šlo za manjše zneske, ki se jih ni splačalo ponarejati (nekaterim pa že, očitno), več kot jurja (že tega ne) dvomim, da je kdo v tele avtomate tiščal, zato ne vem, če bi bilo zelo smiselno, da bi imeli nek napreden sistem prepoznavanja ponaredkov.

dela ::

Največji hec pa je bil, da si se s pravim zmečkanim bankovcem matral po 5 minut, da ga je avtomat potegnil, gladkega ponarejenega je pa sprejel s prve. :D

Bil je pa celo omejen navzgor, na 500 ali 1000 sit, če dobro pomislim. No, zdaj vemo, zakaj. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dela ()

AndrejS ::

Na policijo bi sploh ne bi nesel.... Prvo bi čakal preden bi te kdo sprejel, nazadnje pa bi te obravnavali kot osumljenca.

opeter ::

Tudi jaz bi ta ponarejen bankovec raje vrgel in pozabil na vse skupaj... sicer 20 € ni malo, ampak kaj moreš?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

WarpedGone ::

Me zanima, če se uničevanje ponaredkov na lastno pest ne smatra za uničevanje dokazov, kar pa je spet kaznivo.

Resno, ne se igrat s temi zadevami. Škodite sebi in drugim. Policija je edini pravi naslov. Če kej palamudjo je treba vložit uradno pritožbo na postopek. Edino na tak način lahko upoamo, da stvari špilajo ok ali pa da se bodo vsaj izboljšale. Drugače se bodo nujno poslabšale.

Zakaj bi bili policaji korektni, če se nikoli nihče ne pritoži čez njih? Potem itak lahko delajo, kar jim zapaše.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

uporabnik0 ::

Me zanima, če se uničevanje ponaredkov na lastno pest ne smatra za uničevanje dokazov, kar pa je spet kaznivo.


Raje ga izgubi. Za vsak slučaj. :)

darkolord ::

> ampak skener preveri nitko in glavne elemente

Ah kje... Vsaj ko so bili tolarski, ni bilo tako. Smo probali bankovce brez nitke in s pobarvanimi vsemi "glavnimi elementi", pa jih je avtomat čist lepo vzel

V-i-p ::

Pol so bli pa še bolj stari, ker mi smo enkrat probal na enem avtomatu. Na strganem tolarskem bankovcu ravno po nitki je bil stragan smo jo ven pobral, pa ni blo šanse da bi ga vzel :)
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Turboslav ::

Jaz sem pred leti nekje dobil ponarejen bankovec za 1000 sit, in sem g tudi unovčil, ne vedoč da je ponarejen. No, čez tri mesece sem dobil povabilo na policijo, kjer sem jim zadevo razložil, čez nevem koliko časa pa sem moral dejansko na sodišče, ampak so me na srečo oprostili:D
Sir je dober

doublemp ::

Avtorju teme in vsem ostalim: na tem linku lahko preverite vse varnostne elemente euro bankovcev. Ste npr. vedeli za perforacijo znotraj holograma?

Bankovci od €5 do €20 pa imajo nekoliko drugačne lastnosti kot €50 do €500.

Dr_M ::

Nekateri imajo pa dosti zaupanja v naso policijo. Verjetno taki, ki se nikoli niso bli obravnavani...:\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

bluefish ::

20€ boš bolj težko zrinil tja.

dela ::

Tudi jaz bi ta ponarejen bankovec raje vrgel in pozabil na vse skupaj...

Tudi jaz. Se strinjam.

tigrr ::

Poskusi z pologom gotovine na bankomatu, tako ti ne bo treba ne na polcijo, ne na banko.

poweroff ::

Poskusi z pologom gotovine na bankomatu, tako ti ne bo treba ne na polcijo, ne na banko

Neumnost. Saj točno vedo KDO je polagal.Tam te res lahko osumijo razpečevanja...
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

nokia6310 ::

Lansko leto sem v začetku leta v gostilni dobil ponarejen bankovec za 50 €, nekemu gostu sem dal 2x po 20 in 1x po 10 €, on pa mi je dal ponarejen bankovec za 50 €.
KO sem pozneje čez nekaj dni šel v merkator so mi rekli, da je bankovec ponarejen in so mi ga vrnili, ker niso bili 100 % prepričani, da je res ponarejen, čeprav so ga preverili na treh kulijih za preverjanje pristnosti bankovcev, na nobenem ni piskal. Nekoč so mi celo rekli, da še bankomat da kdaj pa kdaj ponarejene bankovce, kaj jih človek nebi.
Bankovec je zgledal normalno, samo občutek sem imel, da je bil na sredini in po robovih preveč zglajen, oz. gladek, ne zlizan, kot bi bil drugačen papir, kakršnega se uporablja pri pravih bankovcih.
Kakor koli že, na koncu sem ga pustil pri našem prijatelju, ki mi je poelg tega, da me je vprašal a drobiža pa nč nebi blo gospod, postregel z hot dogom, čeprav se mi je to kmalu vrnilo, čez nekaj časa sem dobil med drobižem celo srpski denar tako, da bodite previdni, ko kupujete bureke in ostale stvari pri naših južnih bratih.
PRiMoZ-, kar se pa tiče nategovanja, so tudi mene že poskusili dobro nategniti, pa ne v takem smislu, kot večino.

ozone14 ::

se še spomnim 3-tjega razreda ko smo na šoli imeli še avtomat za pijače iz pločevine (coca-cola,cappy...) no takrat so bili še siti. Ker smo bili še majhni in brez denarja smo od ata dobili naravno velikost 100 sit in jo urezali na navaden papir. V času treninga na šoli pa sem šel sprobat in ga mi je požrlo :D tak je pa pršu enkrat raunatl mim pa je biu glih sošolec na avtomatu pa mu rekel kaj je to en brezbarvn papir pršu bliži pa je biu prazn papir xD...Tko smo dobim vsak 1 opomin, avtomat je pa šu sam zarad nas :D
Łp GašPer

borutz ::

v trgovino na samopostrezno blagajno pa bos videl ce ti ga bo vzelo :)

Avenger ::

Za ta (ponarejen) bankovec boš največ dobil, če boš pred folkom z njim prižgal čik. Zakaj se boš zdej še s policijo ukvarjal, če se banka ni hotla?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Keyser Soze ::

Če danes, po dveh letih, še vedno špara teh 20EUR, potem pa svaka mu čast. Zberemo pravih 20EUR pa mu jih zamenjamo.:P
OM, F, G!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ponarejen denar

Oddelek: Loža
469741 (7361) Stari maček
»

Originalnost bankovca (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6110015 (8339) Martin Krpan
»

Zanima me vrednost bankovca za 5€ z napako (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
629158 (6071) BaToCarx
»

Zgodba o nekem ponarejevalcu denarja

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
152153 (2153) AtaStrumf

Več podobnih tem