» »

Novega radioteleskopa v Arecibu ne bo

Novega radioteleskopa v Arecibu ne bo

Nature - Ko se je pred dvema letoma zrušil radioteleskop Arecibo, je National Science Foundation (NSF) že dejala, da novega najverjetneje ne bo, ker zanj nimajo denarja. Tedaj je med znanstveniki še tlelo upanje, da se bo morda v prihodnosti NSF premislila, a je sedaj dokončno jasno, da v Arecibu radioteleskopa ne bo več. Na njegovem mestu bo NSF zgradila izobraževalni center s področij STEM (znanost, tehnika, inženirstvo, matematika).

NSF poudarja, da lokacije v Arecibu ne zapirajo, temveč jo bodo po posvetovanju s skupnostjo preuredili v izobraževalno središče. V četrtek so objavili razpis, na katerem iščejo zamisli, kakšno bi bilo to središče. Odprt bo do konca februarja. Na voljo je 1-3 milijona dolarjev letno za naslednjih pet let, kar je bistveno, kot bi stali izgradnja in tekoče vzdrževanje ter znanstvenoraziskovalno delo na radioteleskopu. Astronomi so sicer zadovoljni, da bo lokacija vsaj ostala odprta in se bo tam dogajalo nekaj, a so hkrati izjemno razočarani, da bo raziskovalnega dela v Arecibu bistveno manj ali skoraj nič. Poudarjajo, da bodo imeli težave s privabljanjem študentov in učiteljev v izobraževalno središče, če tam ne bo potekalo nič raziskovalnega dela in ne bo vrhunske opreme.

Radioteleskop v Arecibu, ki je meril 305 metrov, je bil od 70. let pomemben dejavnik v Portoriku. Tam so potekala tudi številna izobraževanja bodočih astronomov in raziskovalcev v sorodnih vedah. Po letu 2006 se je NSF začela ukvarjati s krčenjem stroškov za lokacijo Arecibo, da bi lahko financirali novejše instrumente drugod. Usodni udarec je zadal hurikan Marija leta 2017, ki je poškodoval del radioteleskopa, pokopal pa je potres leta 2020, zaradi katerega so kasneje popustile jeklenice. Avgusta 2020 je padla prva, novembra se je NSF odločil, da je preveč nevarno obnavljati krožnik, decembra se je radioteleskop zrušil.

2 komentarja

nirburu ::

Zakaj pa bi. Zadeva je dokaj neuporabna glede na današnje potrebe.

janezvalva ::

zemlja vedno bolj postaja Planet of The Apes
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zrušil se je radioteleskop Arecibo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6915446 (9689) link_up
»

NSF razkrila posnetke zrušitve radioteleskopa Arecibo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
103522 (1591) Dr_M
»

Radioteleskop Arecibo bodo podrli

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
206258 (3309) nekikr
»

Še ena poškodba na radioteleskopu Arecibo, ki se lahko zruši

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
135395 (3472) Pobes

Več podobnih tem