» »

V boj za Yahoo neuradno še Google

V boj za Yahoo neuradno še Google

The Wall Street Journal - Dogajanje v Yahooju po razrešitvi Carol Bartz se vedno bolj nagiba k prodaji podjetja, kar seveda spremljata živahno špekuliranje in ugibanje o gotovih, potencialnih in skrivnih snubcih. Prvi so interes za prevzem Yahooja zelo jasno izrazili pri Alibaba Group. Yahoo ima v lasti 40 odstotkov tega kitajskega podjetja, ki ima na Kitajskem velik tržni delež pri spletnih nakupih, saj prekaša celo Ebay. Sedaj želi Alibaba - njen izvršni direktor je v preteklosti večkrat neuspešno poizkusil odkupiti Yahoojeve delež - prevzeti celoten Yahoo.

Drugi interesent je Microsoft, ki se po neuspelem prevzemu leta 2008 vnovič, to pot po mnogo ugodnejši ceni zanima za Yahoo. Analitiki opozarjajo, da kljub rastočim Yahoojevim maržam in nizki ceni delnic trenutni ni čas za Microsoftov nakup. Verjetno želijo tudi zato v Redmondu iti v posel sila previdno. Yahoo bi prevzeli skupaj z vzajemnim skladom Silver Lake in kanadskim pokojninskim skladom, pri čemer bi Microsoft za večmilijardni vložek dobil le prednostne delnice. Te ne prinašajo glasovalnih pravic, so pa prve na vrsti za izplačilo dividend in mnogokrat nosijo celo fiksne dividende.

Sedaj stopa na prizorišče Google. The Wall Street Journal poroča, da se Google dogovarja z vsaj dvema skladoma o sofinanciranju prevzema Yahooja, pri čemer se sklicuje na neuradne vire blizu podjetja. Gre za začetne pogovore na načelni ravni, ki še ne pomenijo, da bodo podjetja dejansko tudi podala prevzemno ponudbo, niti ni nujno da bo Google v projektu vztrajal do konca.

Google je na področju iskanja nesporna številka ena, a to ne pomeni, da Yahoo nima uporabnih sredstev zanj. Pri oglaševanju Googlu ni največji in tu bi mu Yahoojev tržni delež obilno pomagal, hkrati pa bi Google+ dobil ogromen bazen novih uporabnikov.Toda uspeh prevzemne ponudbe je dvomljiv, saj bodo regulatorji trga in varuhi konkurence že ob sami napovedi zastrigli z ušesi. Yahoo in Google sta se že leta 2008 poizkusila dogovoriti, da bi majhen, triodstotni delež iskalnih zadetkov na Yahooju prikazoval Googlove reklame. Varuh konkurence je takrat dogovor raztrgal, Yahoo pa je naposled letos sklenil zavezništvo z Microsoftom. Malo verjetno je torej, da bi Googlov prevzem Yahooja uspel, saj bi ga blokirala EU in ameriško pravosodno ministrstvo. Pravi razlog za Googlovo zanimanje tako ostaja neznan, je pa povsem mogoče, da želijo Microsoft zvabiti v dražbeno vojno. Pravzaprav Googlov končni cilj ni kupiti Yahoo, ampak pomagati investitorjem pri njegovi prodaji in predvsem poskrbeti, da ne pride v roke Microsoftu. Naveza Bing-Yahoo bi bila namreč tudi Googlu kar resen konkurent.

5 komentarjev

antonija ::

Da nima yahoo spet kaksnih patentov za katere bi vsi placali milijarde samo da jih nebi kdo tozil? (napredek ap to)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Tear_DR0P ::

pri googlu je dvolj že to, da s svojim interesom dvigujejo ceno yahooja in s tem preprečujejo da bi kdo poceni prišel do konkurenčnih tehnologij
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

fosil ::

Po moje google samo dviguje ceno, zato da bi zadevo nekoliko zagrenil MS-ju.
Tako je!

Looooooka ::

Sj verjetno ne morejo(oz ne smejo) kupit...glede na monopolni polozaj?
In ce je res tako...zakaj bi njihove nerealne ponudbe potem sploh vplivale na ceno?

Phantomeye ::

Samo zakaj monopolni polozaj. Zaradi iskalnika? K men se zdi, da googla ne zanima yahoojev iskalnik, ker je daleč od tega, da bi bil konkurenčen googlovem.

Oglaševanje?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Za osebne podatke milijarde le 300.000 dolarjev

Oddelek: Novice / Varnost
64645 (2850) MIHAc27
»

Obeta se megaprevzem: AT&T kupuje Time Warner

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
116951 (5576) ZigaZiga
»

Yahoojev novi lastnik bo najbrž Verizon

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
118135 (7291) Bistri007
»

Yahoo razmišlja o prodaji osnovne dejavnosti

Oddelek: Novice / Ostale najave
229951 (8383) Phantomeye
»

Microsoft umaknil ponudbo za nakup Yahoo-ja

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
407418 (4993) 3p

Več podobnih tem