»

Najzvestejši redditovci bodo lahko kupili delnice pred kotacijo

Slo-Tech - Prihodnji mesec se obeta javna ponudba delnic (IPO) podjetja Reddit, na kateri bodo lahko sodelovali tudi najzvestejši uporabniki. Po neuradnih podatkih bo 75.000 najbolj aktivnih uporabnikov platforme dobilo možnost kupiti delnice, še preden bodo začele kotirati na borzi. Podrobnosti še niso znane, torej tudi ne cena ali količina delnic, ki bodo na voljo.

Da lahko mali vlagatelji sodelujejo neposredno v IPO ni običajno, če ni IPO že od začetka tako načrtovan. Cena delnice na borzi po začetku kotacije lahko bodisi zraste bodisi pade glede na vrednotenje v IPO. V preteklosti smo videli že oboje - Snapchat je na primer najprej tri leta izgubljal, nato je za kratek čas poletel, sedaj pa je spet precej pod vrednostjo iz IPO-ja pred sedmimi leti. Reddit naj ne bi imel težav pri iskanju vlagateljev, kar je pozitiven znak za nadaljnji razvoj cene delnice, a dejanski razplet ostaja neznanka. Tako ne vemo, ali je nakup delnic pred kotacijo dobra priložnost ali ne.

Da bo podjetje šlo na...

6 komentarjev

Duolingo ob začetu kotacije pridobil 40 odstotkov

Slo-Tech - Priljubljena aplikacija za učenje tujih jezikov Duolingo je imela ta teden svoj borzni debi, na katerem je zgodnjim vlagateljem navrgla lep dobiček. Na Nasdaqu je Duolingo po uspešno izvedeni javni ponudbi delnic (IPO) začel kotirati v sredo in že prvi dan dosegel lepo rast. V primerjavi s ceno v javni ponudbi (102 dolarja) je bila prvi dan rast ob odprtju trgovanja 40-odstotna (141,4), kasneje pa je cena nekoliko padla. V četrtek in petek se je pobrala, tako da je teden delnica zaključila pri 140,25 dolarja.

Duolingo je izbral odličen čas za javno ponudbo delnic, saj je ta hip na voljo ogromno denarja, ki se želi nekam plasirati, po drugi strani pa vlagatelji izkazujejo veliko zanimanje za tako imenovani edtech, saj je epidemija dobršen del izobraževanja preselila v digitalna okolja ali pa vsaj širši javnosti pokazala, da obstajajo tovrstna orodja. Duolingo je aplikacija, ki nudi tečaje 40 jezikov in ima okrog 40 milijonov uporabnikov, od tega največ v ZDA.

V javni ponudbi delni...

4 komentarji

Reddit povzročil 17-kratno rast delnice trgovca z igrami Gamestop

Slo-Tech - Gamestop je ameriška veriga trgovin z videoigrami, zabavno elektroniko in pripadajočimi dodatki. Ni ravno drobižek, saj letno ustvarijo dobrih šest milijard dolarjev prihodkov, a so še predlani ustvarili tudi pol milijarde dolarjev izgube. Nič ne de, delnica podjetja v zadnjih štirinajstih dneh zrasla za 1600 odstotkov. Baloni v zgodovini niso nič nenavadnega, Gamestop pa raste (tudi) zaradi dogajanja na Redditu. Tržna kapitalizacija se je napihnila že na 23 milijard dolarjev. Zgodba je res neverjetna.

Lanskega aprila so bile delnice Gamestopa vredne dobre tri dolarje. Podjetje je ravno najavilo odpuščanja in zapiranja nekaterih trgovin, izguba je rasla. Danes je vredna 330 dolarjev in še raste. V zadnjih mesecih sicer na ameriških borzah raste domala vse, saj se presežna likvidnost zliva na borze. A to ne pojasni tako astronomske rasti. Zgodba se je začela septembra, ko je Ryan Cohen, ustanovitelj spletne trgovine s hrano za domače živali Chewy, kupil 13-odstotni delež Gamestopa...

251 komentarjev

Na tokijski borzi zaradi težav z računalniško opremo odpadlo četrtkovo trgovanje

Bloomberg - Redko se zgodi, da se borze nepričakovano zaprejo ali ne odprejo, še redkeje pa se to zgodi na Japonskem. Vse od leta 1999, ko so prešli na popolnoma elektronski sistem trgovanja, se tokijska borza med delavniki nikoli ni zaprla za cel dan. Prav to se je zgodilo v četrtek, ko je zaradi okvare primarnega sistema in neuspelega preklopa na sekundarnega tokijska borza ostala zaprta. Sprva je kazalo, da se bo trg odprl z nekajurno zamudo, a so kasneje sporočili, da tisti dan trgovanja ne bo. Včeraj se je borza normalno odprla. Tokijska borza je tretja največja na svetu, zato tovrstni zapleti vplivajo na veliko ljudi.

Izvršni direktor borze Koichiro Miyahara je v četrtek popoldne na novinarski konferenci skupaj s strokovnjaki pojasnjeval, kaj je šlo narobe. Na primarnem sistemu so problem diagnosticirali kot okvaro pomnilnika, kar se pač zgodi. Ni nobenih indicev, da bi bil napad povezan s kakšnim namernim dejanjem ali človeško napako. V vsakem primeru bi se moral avtomatično...

10 komentarjev

Tesline delnice delnice odskočile po včerajšnjem padcu

vir: Needpix

Slo-Tech - Delnice ameriškega proizvajalca električnih vozil Tesle so danes ponovno zrasle za slabih sedem odstotkov, a to se je zgodilo le dan potem, ko so izgubile kar nekaj več kot 21 odstotkov vrednosti. Padec, v ameriških dolarjih težak 80 milijard, je povzročila novica, da Tesla ne bo uvrščena na borzni indeks S&P 500. Gre za indeks, ki meri gibanje delnic petstotih največjih podjetij v ZDA, uvrščenih na borzo.

Prepričanje vlagateljev, da gre pri uvrstitvi na indeks za gotovo dejstvo, so zakrivili dobri rezultati Tesle v drugem četrtletju, ob tem pa še sama velikost podjetja in njegov pomen za globalni avtomobilski trg. Tesla je sicer po trenutni tržni kapitalizaciji med petnajsterico največ vrednih podjetij v ZDA, nekje z ramo ob rami z Nvidio, ob tem pa največ vredno avtomobilski podjetje, potem, ko je poleti daleč za sabo pustila Toyoto.

Delnica Tesle je sicer v letošnjem letu doživela svoj bikovski trend; do začetka septembra je zrasla za kar 400 odstotkov, samo avgusta za okoli...

10 komentarjev

Objava lažne novice Bloomberg stala pet milijonov evrov

Slo-Tech - Lažne novice so čedalje večji problem in včasih nasedejo celo ugledni mediji. Bloomberg je poleg še nekaj drugih medijev 22. novembra 2016 objavil vest, da je francoski gradbeni gigant Vinci odpustil svojega finančnega direktorja zaradi neverodostojnih poslovnih izkazov. Domnevno naj bi se pripravljali na revidiranje izkazov za leto 2015 in prvo polovico leta 2016, saj naj bi manjkalo več milijard dolarjev. To je imelo posledice na borzi, saj so delnice podjetja izgubile petino vrednosti (in jo sicer v naslednjih dneh pridobile nazaj).

Francoska agencija za trg vrednostnih papirjev (AMF) je Bloombergu zaradi incidenta izrekla globo v višini pet milijonov evrov. Povedali so, da je Bloomberg objavil lažno informacijo, to pa je storil, ker ni spoštoval pravil novinarske etike. Vest bi pred objavo zlahka preveril pri podjetju, a tega niso storili. Resda je bila lažna objava na prvi pogled videti verodostojno, saj sta bila oblika in grafična podobna enaka kot sicer, a je bila...

12 komentarjev

Slackov debut na newyorški borzi

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Za Slackom je (pod trgovalnim simbolom WORK) prvi dan kotiranja na borzi, potem, ko so včeraj določili izhodiščno ceno delnice v višini 26 ameriških dolarjev, kar je podjetju pripisalo tržno vrednost približno 16 milijard dolarjev. Cena delnice je takoj zjutraj začela naraščati, vrh je dosegla pri dobrih 42 dolarjih in se na koncu ustalila pri 38,75 dolarja.

Namesto, da bi pri prehodu na borzo uporabili institut javne prodaje (IPO), kot večina drugih podjetij, se je vodstvo Slacka odločilo za neposreden vpis v kotacijo. Kot zadevo pojasnjujejo poznavalci, tak način uberejo podjetja, ki nimajo na razpolago veliko sredstev, pogosto tedaj, ko želijo dotedanji lastniki del svojega lastništva preprosto prenesti na zunanje investitorje. S tem se izognejo precejšnjim dajatvam in stroškom za raznotere svetovalce. Ob vstopu na borzo tako ne razpišejo novih delnic, saj njihov...

5 komentarjev

Uberjeva borzna premiera razočarala

vir: Pexels

Slo-Tech - Prvi dan trgovanja z delnico Uberja (trgovalni simbol UBER) je njena vrednost padla za 7,6 %, potem ko je na koncu dne končala na 41,51 ameriškega dolarja. Ob vložitvi papirjev za IPO so njeno vrednost ocenjevali na med 44 in 50 dolarji, minuli četrtek pa so v javni prodaji prodali 180 milijonov delnic po 45 dolarjev, s čimer so dobili dobrih osem milijard svežega kapitala. Šlo je za najbolj pričakovano uvrstitev kakega podjetja na borzo, po Facebookovemu debiju pred sedmimi leti, ki pa se je končala z enim najslabših rezultatov v celotni zgodovini javnih prodaj na ameriški borzi. Skupna tržna vrednost podjetja tako znaša 76,5 milijarde in ne več nekje med 90 in 120 milijardami, kot se je ocenjevalo še pred nekaj tedni.

...

4 komentarji

Xiaomijev IPO napol uspešen

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Kitajski izdelovalec elektronskih naprav Xiaomi je včeraj debitiral na hongkonški borzi. A javna prodaja se ni začela po načrtih, saj se je cena delnice po prvem dne trgovanja znašla 6 % nižje kot ob pričetku. Kljub temu pa je s tržno kapitalizacijo 54 milijard ameriških dolarjev postalo tretji največji svetovni proizvajalec pametnih telefonov, ki kotira na borzi, za Applom in Samsungom. So pa močno zaostali za pred tem krepko oglaševanim ciljem, tržno vrednostjo 100 milijard USD.

Naslednji dan se je trend obrnil in delnice so zrasle za 13 %, večinoma po zaslugi borznega indeksa Hang Seng, ki je napovedal, da bo Xiaomijevo delnico vključil v svoj izbor podjetij s hongkonške borze. To pa pomeni precejšen preobrat, saj...

13 komentarjev

Zaradi izpada strežnikov težave na finski borzi

Bloomberg - V sredo zjutraj je za več ur ustavila trgovanje finska borza, ki jo upravlja Nasdaq, ker so izpadli strežniki, ki skrbijo za izvajanje transakcij. Trgovanje se je nadaljevalo šele okrog 15. ure po lokalnem času, težave pa so imeli tudi v Københavnu, Stockholmu, Talinu, Reykjaviku, Rigi in Vilni. Težave je zakrivil požarni alarm, ki se je neupravičeno sprožil.

Ob sprožitvi namreč alarm poskrbi za manjšo eksplozijo, ki posrka kisik iz sobe in tako prepreči širjenje požara. Ob tem pa je nastal močan pok, ki je imel takšno jakost in frekvenco, da je poškodoval diske v strežnikih. Na kolokaciji v Väsbyju v Stockholmu ima namreč podjetje Digiplex strežniško sobo, v kateri skrbijo za finsko borzo in podporo ostalih severnih borz. Nasdaq, ki...

14 komentarjev

V živo: dan D za Twitter

Nekateri IPO-ji so bili odlična priložnost za zaslužek, drugi pa niti ne.

Slo-Tech - Danes se bo na newyorški borzi začelo trgovanje z delnicami Twitterja. Najteže pričakovana javna ponudba delnic internetnega podjetja v tem letu se je zaključila včeraj. Za delnico podjetja je bilo treba odšteti 26 dolarjev, kar je približno polovico več od prvotno predlagane cene v razponu (17-20 dolarjev). Twitter je tako zbral okrog 1,8 milijarde dolarje svežega kapitala. Če bodo zaradi velika povpraševanja prodali še dodatne delnice (greenshoe), bo to celo več od Googla leta 2004 in drugi največji internetni IPO v zgodovini (za Facebookom). Po tem vrednotenju je Twitter vreden 14,4 milijarde dolarjev.

To je za podjetje, ki še nikoli v zgodovini ni poslovalo z dobičkom, veliko. Facebook, ki je sicer...

12 komentarjev

Kdo bi ubil belo miško ali trgovanje in borza znižujeta moralne vrednote

Science Blog - O borzi in trgih nasploh marsikdaj slišimo precej slabih besed, kako da omogočajo izkoriščanje in nepošteno bogatenje. Toda številni zagovorniki odvračajo, da borza pravzaprav ponuja le centralno platformo za to, kar bi ljudje tudi sicer počeli - torej trgovali. Borza kot taka pa nič kriva. Dodatno perspektivo temu vprašanju dajejo rezultati študije, ki so jo opravili v Nemčiji in je bila predstavljena v zadnji številki revije Science. Ugotavljali so, ali trgovanje in trg znižujeta moralne vrednote in dvigujeta letvico sprejemljivega. Odgovor je pritrdilen.

Za poizkus so uporabili laboratorijske miške in ljudi. Preden varuhi živali skočijo v zrak, povejmo, da so uporabljali tako...

89 komentarjev

Vdor v Twitter in lažna vest povzročila paniko na borzi

Slo-Tech - Včeraj se je na ameriških borzah spet zgodil zanimiv incident, ki je za nekaj časa izbrisal več kot tisoč milijard dolarjev premoženja, preden se je to pojavilo nazaj (podoben flash crashu iz leta 2010). Dobro obveščeni ali pogumni borzni posredniki so lahko zaslužili milijone, preden je javnost ugotovila, kaj se dogaja. Vso zgodbo pa je zakuhal Twitter. Deset minut po začetku incidenta je bilo že vse po starem, le nekateri so bili precej bogatejši.

Okrog 13. ure po lokalnem času se je na Twitterjevem računu tiskovne agenciej Associated Press (AP) pojavilo sporočilo, da sta v Beli hiši odjeknili dve eksploziji, ki sta tudi poškodovali ameriškega predsednika. Ker je AP spoštovanja vreden vir, so se na borzi takoj stresla tla, indeks Dow Jones pa je...

50 komentarjev

Zaradi računalniških težav švedska borza ustavila trgovanje

klocwork.com - Švedska borza je morala danes za več ustaviti trgovanje s terminskimi pogodbami (futures), ker je nakupno naročilo za več milijard pogodb povzročilo sesutje sistema. Večkrat smo že pisali o slabo napisani programski opremi, ki poganja svet in občasno na rob prepada pripelje borzne sisteme ali cela podjetja, včasih pa težave povzroči kar nadgradnja sistema. Današnji incident ponovno kaže, da sprememb ne gre pričakovati in da bodo borze še naprej ostale tehnično ranljive.

Danes dopoldne se je na švedski borzi pojavilo nakupno naročilo za 4,2 milijarde terminskih pogodb (4.294.967.290) po tečaju 107.000 kron oziroma skupno 460 bilijonov kron (53.000 milijard evrov). Jasno je, da gre za napako, a vse kaže, da ne gre za...

6 komentarjev

Groupon na zgodovinsko nizkih nivojih, hedge sklad kupil desetino podjetja

New York Times - Velik hedge sklad Tiger Global Management je v ponedeljek v poročilu za ameriškega nadzornika trga vrednostnih papirjev razkril, da so kupili 9,9-odstotni delež v Grouponu. Niso razkrili, koliko so za delnice odšteli. Tržna vrednost paketa je v ponedeljek znašala 200 milijonov, saj je Groupon kotacijo zaključil pri 3,11 dolarja za delnico.

V skladu so povedali, da kljub velikem nakupu ne načrtujejo nobenih sprememb v vodenju Groupona. Njihova investicija je pasivna oziroma finančna. Z drugimi besedami to pomeni, da je po njihovem mnenju Groupon podcenjen. To je priložnost, da si pogledamo, kako kotirajo tudi ostale delnice podjetij, ki se ukvarjajo s družabnimi omrežji. Ko smo to počeli sredi avgusta,...

2 komentarja

V Silicijevi dolini najboljša plačila v Googlu, Facebooku in Applu

The Wall Street Journal - V Silicijevi dolini vlada huda konkurenca na trgu dela, saj se za sposobne kadre podjetja kar pulijo. Načini, kako jih v svoj kolektiv privabiti in še pomembneje tam obdržati, so različni. Nekatera podjetja nudijo obilico priboljškov in bonitet, kot so Googlove menze in vrtci, druge poizkušajo s finančnimi vzpodbudami v obliki delnic in opcij, tretje spet stavijo na zanimivo in izzivov polno dinamično delo - ali pa kar kombinacijo vsega trojega. Pomemben dejavnik pa je seveda tudi plača, čeprav raziskave dokazujejo, da obstaja terminalni prag, kjer povečevanje plače sreče in zagnanosti ne povečuje več.

A lestvica plač ostaja pomembna. Glassdoor je objavil posodobljeno lestvico za leto 2012, kjer med IT-podjetji na prvem mestu najdemo Google. Tam ima inženir v...

10 komentarjev

Facebookova javna ponudba delnic še vedno buri duhove

Forbes - Za vlagatelje, ki so Facebookove delnice kupili na javni ponudbi (IPO) ali po začetku kotacije, gre za najslabši tehnološki IPO v zgodovini. Facebook je izkoristil resnično zadnji vlak za prodajo delnic, saj se je balonček socialnih mrež kmalu zatem razpočil. A to ni edini problem. Veliko so izgubili tudi veliki igralci, kot so investicijske banke, vzdrževalci likvidnosti (market makerji) in hedge skladi, zato bo imela zgodba še precej dolg epilog.

Nasdaq je bil na kotacijo zelo slabo pripravljen, saj so morali prvi dan začetek kotacije odložiti za skoraj uro. Niti potem ni šlo vse gladko, saj je borza pod navalom skoraj pokleknila. Veliki igralci nekaj časa niso mogli vnašati naročil, vmes pa tudi ni bilo jasno, katera naročila so...

22 komentarjev

Padanje Facebooka se nadaljuje, Apple postal najdražje podjetje vseh časov

Slo-Tech - Kar se borznega parketa tiče, sta Apple in Facebooka tisoče kilometrov vsaksebi. Medtem ko je Facebook prvi in najbolj napihnjen socialni balonček v spuščanju, Apple za zdaj še intenzivno raste. Od sredinega komentarja je Facebook še naprej izgubljal in v petek, ko je bilo pričakovati povečan prodajni pritisk, pristal pri rekordno nizki ceni 19 dolarjev - ali natanko polovici vrednosti iz javne ponudbe delnic. V petek so namreč delnice lahko prodali nekateri veliki institucionalni vlagatelji, ki so jih pridobili med IPO-jem, kar je povečalo ponudbo in tečaj dodatno zbilo. Danes se je Facebook sicer nekoliko odbil in pridobil pet odstotkov, tako da kotira okoli 20 dolarjev.

Apple pa je danes presegel tečaj 660 dolarjev,...

254 komentarjev

Facebook končno spoštuje brisanje slik

Ars Technica - Na Facebooku je že od samega začetka mogoče slike odstraniti, a jih to še zdaleč ne izbriše. Slike res niso več vidne v albumih, a kdorkoli pozna URL-naslov posamezne slike, jih lahko še precej časa najde in si pogleda. Na težavo je leta 2009 opozorila Ars Technica in naslednje leto ugotovila, da so slike še vedno dostopne. Testirali so tudi ostale storitve in ugotovili, da Flickr in Twitter teh težav nimata, MySpace pa je zakasnitev hitro odpravil; Facebook pak ne. Letos so zgroženo ugotovili, da so iste slike štiri leta pozneje še vedno dosegljive. Facebook je bil celo tako zvit, da je ročno pobrisal njihove slike (s katerimi so izvajali test), pri ostalih pa je ostalo vse po starem. So pa zagotovili, da imajo rešitev že skoraj končano in da bodo kmalu...

10 komentarjev

Pok socialnega balončka

Sprememba vrednosti delnic Facebooka, Zynge, Netflixa in Groupona od 18. maja letos v odstotkih. Indeks S&P je v tem času pridobival.

Slo-Tech - Facebook je začel kotirati 18. maja in pričakovanja so bila velika. Podjetje je imelo več kot 900 milijonov uporabnikov, predhodni posli in dokapitalizacije pa so se sklepali po astronomskih vrednostih, ki so tržno kapitalizacijo podjetja postavljali na 100 milijard dolarjev. Ponudili so 421 milijonov delnic (od tega 180 milijonov sveže emisije) po ceni 38 dolarjev. Zgodilo se je ravno nasprotno od pričakovanj. Sprva jo je zagodla tehnika, delnice so prvi dan še nekako šepale okoli 38 dolarjev, nato pa so bile v prostem padu, kar je povzročilo precej hude krvi in tudi tožb.

Vlagatelji so si belili glavo z vprašanjem, kaj je šlo narobe. Najbolj resničen in hkrati tudi najmanj prijeten odgovor je, da prav nič. Borza je postavila stvari na...

49 komentarjev

Malomaren test algoritma povzročil pol milijarde dolarjev škode na borzi

Pogled nihanja tečaja na milisekundni skali kaže početje pobeglega algoritma.

Slo-Tech - O visokofrekvenčnem trgovanju smo že obsežno pisali in ugotovili, da večino prometa na resnih borzah (kamor se ljubljanska nikakor ne šteje) tako ali tako opravijo računalniki po prednastavljenih trgovalnih algoritmih. Povprečni čas držanja delnice je nekaj deset sekund, vsako sekundo pa se izvede na milijone algoritemskih transakcij, v katerih algoritmi posamezne borzne hiše ali investicijske banke poizkušajo premagati algoritme konkurentov. Poleg kakovosti algoritmov na uspeh vpliva tudi latenca, zato podjetja plačujejo velike vsote za kolokacije čim bliže borzi, po možnosti v isti stavbi.

Neskončno lovljenje vedno boljših odzivnih časov bi lahko preprečili z uvedbo zrnatega trgovalnega časa (sklepanje poslov oziroma...

44 komentarjev

Kalifornijski proračun z več stomilijonsko luknjo posredi slabega poslovanja Facebooka

Zuckerbergova dilema.

vir: The Economist
Bloomberg - Lepe prihodke iz Facebookove majske javne izdaje delnic si je očitno obetala tudi zvezna država Kalifornija, kjer podjetje domuje.

Po poročanju Bloomberga so se nadejali ustalitve cene pri vsaj 35 dolarjih na delnico. Ta številka naj bi številne prvotne lastnike prepričala v prodajo svojega deleža, država bi pri tem pobrala 1.9 milijarde dolarjev dodatnega davka na kapitalske dobičke. Oceno so januarja meseca seveda vključili v letošnji proračun (skupaj 91 milijard dolarjev; za ilustracijo, naš proračun šteje 10.1 milijarde evrov oziroma tam 12.5 milijard dolarjev, primanjkljaja pa je za 1.7 milijarde dolarjev).

Nekoliko slabše poslovanje podjetja jim je tako pokvarilo načrte. Delnica je ravno v petek za krajši čas poniknila pod 20 dolarjev, v ponedeljek pa...

3 komentarji

Nimate Facebooka? Verjetno ste terorist

Slo-Tech - Zgodilo se je že, da so delodajalci na razgovoru za zaposlitev od kandidata zahtevali geslo za Facebook in druga socialna omrežja, kjer sodeluje. To ni dovoljeno. Povem običajno pa je, da delodajalec potencialne novozaposlene preveri prek interneta in poišče, katere podatke o sebi delijo z javnostjo. Zato velja biti pri objavljanju stvari na internetu sila previden, marsikdo pa svetuje, da Facebooka sploh ne bi uporabljali. A raziskovalci, da je to vsaj toliko sumljivo kakor pretirana uporaba, piše Tagesspiegel.

Debata se je razvnela po streljanju v Denverju ta mesec, ko je 24-letni James Holmes med premiero novega filma iz serije Batman Vzpon Viteza vse naokrog streljal in ubil 12 ljudi. Za razliko od lanskih napadov v Oslu se Holmes tokrat nikjer na internetu ni...

38 komentarjev

Apple razmišlja o Twitterju

The New York Times - Apple ima praktično vse razen socialnega omrežja. Imajo najbolj priljubljen mobilni telefon, trendovske računalnike, najbolj znano tablico na svetu in ogromen kup denarja. Ena redkih dejavnosti, kamor se še niso uspeli prebiti, so socialna omrežja. Tudi je absolutni zmagovalec Facebook, za tiste bolj jedrnate še Twitter. Google se trudi z Googlom+, Microsoft se spogleduje s Facebookom, v katerem ima manjši delež, hkrati pa poizkušajo nekaj pametnega storiti s Skypom. Apple nima nič od tega. In ker so socialna omrežja vedno večje gonilo prodaje, ni presenetljivo, da vsake toliko časa na internetu oživijo govorice, da se Apple zanima za nakup Twitterja.

To pot o tem piše The New York...

29 komentarjev

Facebook za IPO izkoristil zadnji vlak

The Wall Street Journal - Izteka se skoraj en mesec od prve javne ponudbe delnic (IPO) Facebook in njegovega začetka kotacije. Pred tem je na trgu vladalo obsedeno zanimanje za Facebookove delnice, ki se je odrazilo celo v povečanju tranše delnic za IPO in najvišji mogoči valutaciji (38 dolarjev za delnico oziroma tržna kapitalizacija 100 milijard dolarjev), a je Facebook prve dni trgovanja razočaral. Kdor je sodeloval v IPO in ni prodal prvi dan, ima nerealizirano...

14 komentarjev

Facebook izgubil desetino vrednosti, borza pod navalom skoraj pokleknila

ComputerWorld - Evforija po javni ponudbi delnic Facebooka in njihovem začetku kotacije v petek se je polegla. Cena iz IPO-ja, ki je znašala 38 dolarjev na delnico, se je v petek resda dvignila vse do 42 dolarjev, a je nato upadla praktično na izhodišče. V drugem dnevu trgovanja z delnico so delničarji utrpeli 11-odstotno izgubo, saj je zaključni tečaj znašal 34,03 dolarja, v trgovanju po uradnem zaprtju (after-hours) pa je izgubila še slab odstotek. Promet je bil še vedno zelo velik, saj so z delnicami sklenili za 5,7 milijarde dolarjev poslov.

Javnost se seveda sprašuje, kaj je šlo narobe, da je delnica izgubila več kot desetino svoje vrednosti. Odgovor je zelo enostaven: nič ni šlo narobe. Pri trenutni ceni je Facebook še vedno nesramno drag, saj je...

36 komentarjev

Facebook prvi dan kotacije razočaral, pridobil manj kot odstotek

Facebook prvi dan trgovanja: malo gor in malo dol, pa vse skupaj nikamor.

Slo-Tech - Končal se je velik dan za Facebook, ki je včeraj popoldne po našem času dočakal kotacijo na borzi. Javna ponudba delnic (IPO) se je sklenila v četrtek, ko so po zaključku trgovanja na borzi odločili, da bo cena Facebookove delnice 38 dolarjev. S tem vrednotenjem je bil Facebook vreden 104 milijard dolarjev, ponujenih 421 milijonov delnic pa 16 milijard dolarjev. Pričakovan razpon ponujene cene je bil med 34-38 dolarjev, torej so izbrali zgornjo mejo. Facebookov IPO je bil največji IPO tehnološkega podjetja v ZDA, trenutno pa je 21. največje podjetje, ki je vključeno v ameriški indeks S&P 500. Oder je bil s tem za velik Facebookov dan nared, a je ta razočaral.

Še včeraj zjutraj, več ur pred odprtjem ameriškega trga so evropski...

100 komentarjev

Facebook bo povečal petkov IPO

ZDNet - Vročica pred zaključkom Facebookove prve javne ponudbe delnic (IPO) in petkovim začetkom kotacije se stopnje, kar Facebook s pridom izrablja. Danes so napovedali, da bodo ponudili večje število delnic od prvotno načrtovanega. Dodatno bo na voljo 83,8 milijona delnic razreda A, kar skupaj s prej najavljenimi pomeni 421 milijonov delnic.

Od tega bo 180 milijonov delnic iz sveže emisije, s čimer bodo zbrali svež kapital, preostanek pa bodo prodali obstoječi delničarji. Končna cena delnice še ni znana, se bo pa najverjetneje gibala med 34 in 38 dolarji. Določili jo bodo v četrtek po zaprtju ameriških borz. To pomeni, da bo Facebook dobil med 5 in 6 milijard dolarjev svežega kapitala, obstoječi delničarji pa bodo unovčili...

30 komentarjev

Kotacija Facebooka 18. maja

The Wall Street Journal - Zadnje dejanje v Facebookovi javni ponudbi delnic (IPO) se bo zgodilo v petek, 18. maja, poroča Wall Street Journal. Takrat bodo namreč delnice tega velikana začele kotirati na ameriški borzi Nasdaq, s čimer bo premoženje njegovih lastnikov dobilo tržno vrednotenje. Ocenjujejo, da bo tržna kapitalizacija podjetja okoli 100 milijard dolarjev, IPO pa med največjimi v zgodovini.

Že ta ponedeljek se bodo začele javne predstavitve podjetja, na katerih se bo Facebook pogovarjal z zainteresiranimi institucionalnimi vlagatelji, ki bi v podjetje vložili večje zneske. Gre predvsem za banke, vzajemne sklade, hedge sklade in ostale portfeljske vlagatelje, ki bi primaknili po več deset milijonov dolarjev.

Facebook namerava zbrati 5...

5 komentarjev

Prihodnji teden javna ponudba Facebookovih delnic

The Wall Street Journal - Prihodnji teden se ima zgoditi, kar napovedujemo že več kot leto dni. Kot poroča The Wall Street Journal, bo Facebook objavil javno ponudbo za prodajo delnic (IPO). Podrobnosti še niso znane, pričakuje pa se ponudba delnic v višini 10 milijard dolarjev po valutaciji podjetja med 75 in 100 milijardami dolarjev.

Spomnimo, da se je leta 2009 prvikrat resno začela omenjati možnost, da bo Facebook začel kotirati na borzi. Dolgo časa se potem ni zgodilo nič v tej smeri, podjetje je le tu in tam sprejelo kakšen vložek bogatega investitorja za sorazmerno majhen delež v podjetju. Istega leta se je na primer dvoodstotni delež v podjetju prodal za 200 milijonov dolarjev, kar je postavljajo vrednost podjetja na 10 milijard...

30 komentarjev

Kitajski facebook Renren obnorel vlagatelje

Guardian - Zdi se, da so investitorji povsem pozabili na pok balončka dot-com leta 2000, saj kot brez uma kupujejo delnice podjetij, ki se ukvarjajo s tako imenovano drugo generacijo spleta (Web 2.0). Redno beremo o rekordnih vrednostih Facebooka, ki se v pripravah na javno ponudbo delnic spogleduje z vrednotenjem podjetja na 100 milijard dolarjev, le za odtenek manj ponorelih vrednotenjih Twitterja in podobno. Zadnje v vrsti podjetij, ki so obnorela investitorje, je kitajski konkurent Facebooku z imenom Renren.

Renren je bil ustanovljen leta 2005 in kitajskim uporabnikom interneta nudi podobne storitve kot Facebook. Socialno omrežje Renren ima že 160 milijonov uporabnikov, včeraj pa je po uspešno zaključeni javni ponudbi delnic (IPO) začelo kotirati na...

10 komentarjev