» »

Kontrola in izboljšanje vida

Kontrola in izboljšanje vida

sci3nc3 ::

Star sem 28 let, ne nosim očal ali leč in načeloma nimam težav z vidom. Če današnji pregled odštejem, sem bil nazadnje na kontroli vida pred 8 leti ali morda še kakšno leto več (zdravniški pregled) in takrat je bilo vse v redu. Danes sem imel nek pregled in so mi preverjali tudi vid... gledal sem v aparat (kot bi gledal v daljnogled), kjer so bile izpisane 4 vrstice naključnih števil, vsaka vrstica je manjša in je zato težje razločiti. Prvi dve vrstici sem dobro razločil, pri 3. vrstici pa nekaj števil nisem mogel razločiti (na primer 5 in 6, 3 in 8, 7 in 9), ker se mi je velikost zdela res zelo majhna. V 4. vrstici (ki je nisem rabil prebrat) sem namesto številk videl le nekakšne pikice... res si ne predstavljam, da bi kdo to lahko prebral (mogoče kakšen 10-letnik, ki še dobro vidi). Pregled sem sicer opravil, vendar ko sem vprašal kako mi je šlo, je zdravnica rekla "ni bilo najboljše". Ob tem me je zaskrbelo, da se mi je vid poslabšal. Po drugi strani pa ne vidim razloga za skrb, saj za svoje potrebe dobro vidim - na papirju lahko še preberem tudi manjše pisave. Mogoče mi je malo težje prebrati na daleč (ali pa imam to samo v glavi). Ko sem odhajal iz zdravstvenega doma, sem se zamislil - takoj sem videl vse oglasne panoje o vidu, ki jim prej niti nisem posvečal pozornosti.

Upoštevam tudi, da sem vsako leto starejši in posledično bom posledično tudi slabše videl (tudi oko se stara, tako kot človek). Veliko vlogo ima tukaj tudi genetika (dedovanje), kjer sam nimam vpliva. Vseeno pa me skrbi, ker sem že pri 28. letih slišal "ni bilo najboljše". Ker dnevno za zaslonom sedim tudi do 9 ur (službena dolžnost - programiranje), me skrbi, da bom že pri 40-ih (če ne še prej) slišal "ni bilo dobro". Zanima me, kako dobro vidite ostali, ki ste morda moji vrstniki. Ste že opravljali podoben preizkus - kako vam je šlo?

Telefoni in računalniki na dolgi rok verjetno nekaj doprinesejo v slabšanju vida, po drugi strani pa se jim danes ne moremo več izogniti. Zato me zanima, ali je vid možno kako izboljšati po naravni poti (vaje, preventivni ukrepi) ali pa ga vsaj ohraniti v taki formi?

Glodko ::

Tebe skrbi? Jaz imam tudi 28 let in imam -6 dioptrije na obe očesi :) Verjetno imaš nekaj malega slabši vid. Dejansko ima veliko ljudi, ki jih jaz poznam, dioptrije nekje .25 - .5 pa pač ne nosijo očal ker jih to ne moti. Zgleda tudi ti padeš sem noter.

tedl25 ::

In koliko imaš dioptrije?

smacker ::

Zaradi dela z računalniškim zaslonom sem moral na zdravniškem tudi k oftalmologu. Sem enako mislil da dobro vidim, nikoli nisem rabil očal,... Tam sem gledal črke na steni in sem si isto mislil, da so spodnje tako male, da jih nihče ne vidi. Mi je za finto dal eno lečo čez oko, pa sem videl vse ful ostro, tudi potem še 2 stopnji manjše črke. Je pa mi na koncu sam dejal, da dokler sam ne opazim težav z vidom, očala niso potrebna.

NightHawk ::

Ker je ravno na mestu tema - koliko imaš lahko diptrije, da še lahko narediš zdravniškega za izpit (za A kategorijo) brez opombe, da moraš nositi očala?

Sam imam verjetno -0.5.

smacker ::

Na zdravniških za izpit so zelo površni. Če ti ni zdravnik že predpisal očal, potem ti jih oni skoraj zagotovo ne bodo.

dj_uro ::

prejšnji ponedeljek sem imel zdravniškega na ZVD... pridem gor k testiranju vida, se vsedem za aparat; na desno oko vse BP, na levo pa nisem videl ničesar... in mi reče punca... slep na levo oko =)

a jaz vidim ''ko sokol'' z obema hkrati; najbrž se levo oko šlepa na desnega...
naslednji teden sem naročen pri okulistu...
vw-klub.si

Highlag ::

Trening pomaga. Dobiš očala z luknjicami. Prodaja Sanolabor. Ta očala pomagajo trenirat mišice oči, ki lahko malo vplivajo na vid. Očala sicer tudi pomagajo pri gledanju na blizu. Sam jih kdaj uporabljam, ko spajkam kakšno drobnarijo, kjer opažam, da mi zmanjka ostrine. Pri čem drugem še ne opazim potrebe po očalih.
Never trust a computer you can't throw out a window

buttplugs ::

Ultimeyes, aplikacija, ki sicer ne izboljša vida, izboljša pa kako vidiš. Aplikacija za mozgane. Morda edina aplikacija, za katero stoji znanost

Roadkill ::

A si pomislil, da bi šel k okulistu po očala? Mogoče mal preveč divja ideja.
Ü

Scorpia ::

Treniras lahko tudi tako, vsak dan malo gledas vrh dreves. Izberes si eno drevo na kakemu hribu in vsak dan vadis, dokler se ti vid ne izostri. Nato izbered drugega in tako nadaljujes. Sam to prakticiram ze 10 let in imam tocno dolocena drevas in tocko od kje jih opazujem. Zaenkrat vse ok.
Je pa treba te teste tudi vzeti z rezervo. Umetne luci znanto poslabsajo vid sploh ce so v prostoru neonke.
////

Markus386 ::

Jaz sem kot mali hodil na vaje za oči (državni okulist, nevem točno kje, niti nevem če je kaj pomagalo).

Glavno bistvo vaj je bilo treniranje očesnih mišic, predvsem pri fokusu. Problem računalnikov je, da naše oči stalno po 8 ur gledajo na isto razdaljo, in imajo nastavljen isti fokus, zato se oči/"mišice" ki kontrolirajo "leče", "polenijo". Zato vsi svetujejo vsake pol ure, uro, ustat, it do wcja, po kozarec vode, ipd. Ena izmed "vaj" je bila naprimer ravno to, da daš prst 20cm pred oko, pa pogledaš oko ("macro" fokus), in potem nekaj v daljavi (čez okno), in spet v prst, in spet v daljavo.

A dela al ne, ne vem, sem pa takrat moral to počet.

sci3nc3 ::

Ravnokar berem, kako naj bi se dalo vid izboljašti... celo do takšne mere, da očala niso potrebna:
Na list napišeš niz naključnih znakov in ga postaviš na tako razdaljo, da še lahko razločiš znake. Vajo ponoviš večkrat zapored. Po nekem obdobju (recimo en teden), stopiš korak bližje ali dlje (odvisno ali si kratko- ali daljnoviden) in se potem spet kakšen teden siliš prebrati niz znakov na listu. Vajo tako ponavljaš redno in dlje časa... torej vedno znova napišeš niz naključnih znakov in se listu približuješ oz. se od njega oddaljuješ. Po kakšnem letu ali morda več let naj bi se vid izboljšal.

Sliši se logično. Če se zaradi gledanja v zaslon oko (kot mišica) navadi na nek fokus, potem bi morala vaja imeti nasprotni učinek. Kot nekakšna rehabilitacija po operaciji roke... mišice je treba na trenirati. Verjetno pa ni možno doseči 0.0, saj se tudi oči starajo in imajo z leti vedno slabšo "ločljivost". Sliši se vredno preizkusiti, potrebno pa je kar nekaj vztrajnosti, da se po nekaj dneh ali tednih ne naveličaš.

martincek1 ::

Znanost pravi, da izboljšanje vida z vadbo ni možno.

Sam bom konec meseca zaključil z izpiti in imam namen začeti blog, kjer bom beležil svoje rezultate, občutke, pisal vse kar bo pač relevantno in tako na sebi naredil eksperiment, če stvar deluje ali ne. Za začetek dva meseca... začel bi že pozimi, ampak je bil malo tečno, ker je tako malo svetlobe čez dan in polno aktivnosti. Zavedam se sicer, da tudi moji rezultati ne bodo pomagali nikomur, ker bo skepticizem še vedno prisoten v primeru obeh dognanj, ampak vseeno...

Knez Fjodor ::

In to je tehnološki forum, kjer se ljudje tako radi pohvalijo s svojo naravoslovno izobrazbo in sprejemanjem znanstvene metode nasproti vraževerju (kar je povsem prav, mimogrede), potem pa tako velik delež piscev v tej temi daje nasvete v stilu med.over.net v stilu alternativ z nepreverjenih spletnih strani. Gledanje v sonce in fitnes oči, jejhata.

john91 ::

Če koga zanima kaj povzroča kratkovidnost, kako izboljšati vid, naj si prebere mal moje poste na tem forumu
http://www.ringaraja.net/forum/Tola%C5%...
Veliko je scamov na tem področju. Naj omenim še, da je realen cilj na leto, zmanjšanje dioptrije za 0,75. Večina ljudi imajo radi instant rešitve, kar minus leče, ki jih nosijo kratkovidni so. Le malokdo je pripravljen spremeniti navade, ki bodo omogočile bolj zdrave oči na dolgi rok.

MrStein ::

Kratkovidnost nima veze z mišico.

Mimogrede:
- ne ve se kaj jo povzroča
- ne ve se kako jo preprečiti
- ne ve se kako jo ozdraviti*

* - lasersko preoblikovanje leče je sicer ne približek

mišica=ciliary
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

phong ::

Joj, koliko pravljic prebere človek na internetu...

Kot prvo in nujno: NIKAKOR ne glej v sonce. Če ne drugega, si boš zagotovo postaral oči mnogo hitreje in (skoraj zagotovo) oslepel že v zgodnejših letih (siva mrena). UV žarki namreč povzročijo, da postane steklovina in leča motna, zato prepušča manj svetlobe - tipičen pojav pri starejših, zato se danes priporoča uporaba sončnih očal (tudi navadna očala imajo nekaj UV filtra).

Glede same dioptrije in izboljšanja vida: ne boš se mogel izogniti pravilom fizike: pri kratkovidnosti se svetloba izostri pred mrežnico (in žal ne na njej), zato je slika motna. Nastane zaradi predolgega očesa ali nepravilne, predebele roženice.
Ne glede na to, koliko vaj boš delal, boš morda (povsem neznanstvene trditve nekaterih) s tem izboljšal stanje svoje dioptrije, vendar ne za dolgo. Pa še to težko verjamem, da res deluje (ker še nisem zasledil znanstvenih člankov, ki bi to potrjevali).

Mislim, da ti ostanejo očala, ali operacija (LASKI, LASEK, ... - gre za tanjšanje roženice). Vsekakor pa se sprijazni, da je dipotrija danes zelo pogost pojav in nisi prvi s temi težavami ;).

Zadnjič pa sem res zasledil presenetljivo raziskavo, da ima današnja mladina več dioptrije zato, ker so v času odraščanja premalo na naravni svetlobi (se ne igrajo zunaj, ampak v zaprtih prostorih).

GummyBear ::

Vprašanje o katerem že dolgo razmišljam:

Pogosto slišim, da ima današnja mladina slab vid (dioptrijo) zaradi gledanja v zaslone (računalniki, televizorji, telefoni). Nekateri celo pravijo, da nam v prihodnosti grozi epidemija izgube vida. Če se toliko govori o tem, potem zaslonska tehnologija verjetno res vpliva na vid. Nikoli pa nisem razumel, kako gledanje v monitor slabša vid.

Torej, če vsak dan za monitorjem sediš po 10 ur in to počneš več let zapored, kakšne probleme boš imel? Boš imel težave pri gledanju na blizu oz. daleč? Bodo te težave zato, ker se oko navadi gledati na določeno razdaljo ali gre za kakšne druge deformacije v očesu? Kaj točno se zgodi v očesu, da zaradi posedanja pred zaslonom slabše vidiš?

Če obstaja kakšna vaja, s katero boš vid izboljšal, kaj točno bi moral vaditi, da bom teh 10 ur dnevno izenačil, se pravi, da bo po več letih moj vid še zmeraj v mejah normale, čeprav sem ves čas presedel za monitorjem?

martincek1 ::

Moje mnenje je, da se vid zaradi gledanja v ekran ne poslabša. Vsaj v odrasli dobi, ko se telo ne razvija več, druga zgodba je pri otrocih, slabih ekranih itd.. Problem je, da oči potrebujejo vaje - pa ne govorim o teh "vajah za oči", ampak o tem, da se oko _utrudi_, če 10 ur dnevno skoraj brez prestanka gleda v 50cm oddaljen ekran. Recimo sam sem zadnje tri tedne študiral res na hard (14h dnevno gledal v knjige) in močno čutim razliko med spočitimi in utrujenimi očmi. Potrebno je na vsakih dvajset min do pol ure pogledati v daljavo, si mogoče pokriti oči za par sekund, se vprašati, če so oči dovolj "mazane"... in to so praktično te vaje, ki se naj bi jih izvajalo za izboljšanje vida. Poleg tega redna telovadba vsak dan in pa veliko ljudi prisega na izlet v hribe vsaj enkrat tedensko.

imagodei ::

dj_uro je izjavil:

prejšnji ponedeljek sem imel zdravniškega na ZVD... pridem gor k testiranju vida, se vsedem za aparat; na desno oko vse BP, na levo pa nisem videl ničesar... in mi reče punca... slep na levo oko =)

a jaz vidim ''ko sokol'' z obema hkrati; najbrž se levo oko šlepa na desnega...
naslednji teden sem naročen pri okulistu...

Da te "potolažim", zna biti hudo resno. Če nediagnosticirano že več let, nemara desetletij ne zelo slabo vidiš na levo oko, obstaja realna možnost, da si res postal slep na to oko.

Če se ti vid na eno oko nenadoma (ali postopoma) močno poslabša v najstniških letih ali odrasli dobi, običajno to pogruntaš in lahko ukrepaš. Če pa se ti to pripeti v zelo nežnih letih, recimo pred 4-5 letom, torej preden so otroci zmožni jasno opisat problem svojim staršem, možgani začnejo prizadeto oko postopoma zanemarjat. Kar je logično - ena ostra in ena spacana slika bi te orenk motila. Možgani torej prizadeto oko začnejo "odklapljat", mnogokrat se zgodi, da mali otroci začnejo zato škiliti in na ta način tudi odkrijejo motnjo (vir: od sorodnice hči je pri 2 letih začela škiliti, pregled je pokazal -12 dioptrije na levo oko).

Pri majhnih otrocih to sanirajo z ustreznimi očali in pokrivanjem zdravega očesa, tako da možgani spet začnejo vklapljat sliko iz prizadetega. Otroški možgani so precej "plastični", zato kakšnih hudih težav ni.

Če pa tako stanje traja leta in desetletja, tudi v odrasli dobi (in to tako, da pravzaprav sploh ne veš, da ti kaj manjka!), pa zna biti narejena že precejšnja škoda. Živec iz levega očesa je očitno neaktiven že izjemno dolgo časa in vprašanje je, če se ga sploh še da "vklopiti".

Amblyopia @ Wikipedia


PS: Me pa čisto resno zanima, kako da človek tega ne pogrunta do pregleda v odrasli dobi? Itak pridejo situacije, ko kdaj hočeš kaj pogledat na eno oko in vidiš, da z enim to gre, z drugim pa ne? Mimogrede, naš triletnik ima očitno to motnjo in ravno čakamo na specialistični pregled.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

MrStein je izjavil:

Kratkovidnost nima veze z mišico.

Mimogrede:
- ne ve se kaj jo povzroča
- ne ve se kako jo preprečiti
- ne ve se kako jo ozdraviti*

* - lasersko preoblikovanje leče je sicer ne približek

mišica=ciliary

Dva kratka komentarja: Ena raziskava še ne prinese pomladi, ampak rezultati kažejo, da je pomemben faktor za nastanek otroške/adolescentske kratkovidnosti premalo dnevne svetlobe. Torej, ne kar enostavno buljenje v zaslon, ampak predvsem to, da so oči premalo izpostavljene "močni" dnevni svetlobi. Kot kaže, je primerna osvetljenost ključna za razvoj pravilne oblike očesa.

Enako kot prej, ena raziskava še ne prinese pomladi, vendar: na dokaj velikem vzorcu otrok (menda na Kitajskem ali v Indiji) so pokazali, da se napredovanje kratkovidnosti lahko omeji ali zaustavi z vsakodnevno aplikacijo 0,01% kapljic atropina. Otrkom, ki so prejemali kapljice atropina v tem odmerku, se je zaustavilo večanje dioptrije praktično brez stranskih učinkov. Žal kaže tudi, da po prekinitvi "zdravljenja" napredovanje dioptrije pohiti, tako da so kmalu nadoknadili in ujeli otroke iz kontrolne skupine.
- Hoc est qui sumus -

bambam20 ::

imagodei je izjavil:







PS: Me pa čisto resno zanima, kako da človek tega ne pogrunta do pregleda v odrasli dobi? Itak pridejo situacije, ko kdaj hočeš kaj pogledat na eno oko in vidiš, da z enim to gre, z drugim pa ne?


Recimo,če ima človek zelo visoko dioptrijo na obe očesi in še ta ni enako visoka plus cilindre, in ti lahko v tem primeru eno oko prevladuje in tega najbolj ne opaziš oz. pripišeš slabši vid ne enem očesu ravno zaradi višje dioptrije.

GummyBear ::

Mene pa zanima, kako bi lahko sam stestiral svoj vid. Težav z gledanjem na blizu nimam (knjige lahko berem, drobni tisk še vidim), malo težje pa mi je gledanje na daleč (registrske tablice na daljavo, manjše črke s krajše daljave). Pri delu z računalnikom pa se mi dogaja, da včasih (sploh po daljšem času) ne razločim podrobnosti (dva presledka skupaj, črki i in j skupaj) in moram res pogledati na 20cm, da vidim take malenkosti. Mogoče samo pretiravam v podrobnostih, mogoče pa se mi je vid res poslabšal - zato bi si ga rad sam stestiral. Do sedaj še nisem bil pri okolistu, ne nosim očal ali leč. Me pa skrbi, da na naslednjem zdravniškem (čez nekaj dni) kontrole vida ne bom uspešno prestal.

Obstaja kakšen test (lahko aplikacija, lahko samo vaja na prostem), ki bi zaneseljivo potrdil, da dobro vidim oz. ne vidim? Z "zanesljivo" mislim tako, da je na nivoju zdravniških testov... ne da bo moj test pokazal OK, zdravniški pa potrebo očal.

Zanima me še, na kakšen način okulist izmeri dioptrijo. Ima kakšno aparaturo, s katero pregleda oko ali opravi določene vaje in glede na uspeh "izračuna" dioptrijo? Mogoče neumno vprašanje, ampak si ne predstavljam kako to gre... kot rečeno pri okulistu še nisem bil, nimam pojma koliko imam dioptrije, me pa zanima. Po drugi strani pa poznam ogromno primerov, ko so celo okulisti podali napačno dioptrijo.

MrStein ::

Način ena: gledaš na "poster" z različno velikimi črkami, on kaže črko, ti pa poveš, če jo vidiš razločno (torej ali jo prepoznaš). To lahko sprintaš doma. Na primer:
(prvi zadetek na gugle, so tudi taki, ko zraven piše velikost črke in podobno...)

Način dva: Mašina za merjenje. Škatla h kateri prisloniš glavo, pogledaš v "tunel" in mašina v 2-3 sekunde izmeri stanje očesa. (pri vseh metodah se testira vsako oko posebej).

O natančnosti pa... hja, verjetno tako kot če poskusiš zvagati psa. ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

GummyBear ::

Jaz na primer na sliki zgoraj vidim tudi zadnjo vrstico (gledam približno s 50cm na 15,4'' zaslon 1200x800). Ne vidim sicer ful ostro, vendar še vedno razloćim kje je G in kje T. Vprašanje je samo, ali gledam z zadostne razdalje. Nekdo lahko z enega metra še vedno razloči, jaz pa vidim samo še črtice.

MrStein ::

Ne, gleda se na 10 metrov nekje (poguglaj...).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

m3k ::

MrStein je izjavil:

Način ena: gledaš na "poster" z različno velikimi črkami, on kaže črko, ti pa poveš, če jo vidiš razločno (torej ali jo prepoznaš)...

www.optika-pirc.com/project/ostri-test


MrStein je izjavil:

Način dva: Mašina za merjenje. Škatla h kateri prisloniš glavo, pogledaš v "tunel" in mašina v 2-3 sekunde izmeri stanje očesa. (pri vseh metodah se testira vsako oko posebej)...

autorefraktometer / autorefractor (ger./eng.)
Mirko tipka na radirko ////

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: m3k ()

Hangman ::

Mogoče malo hecno vprašanje, a vseeno. Tole glede dioptrije mi nikoli ni bilo jasno...

Če je človek kratkoviden (dobro vidi na blizu, slabo na daleč) ima dioptrijo z negativnim predznakom.
Če je človek daljnoviden (dobro vidi na daleč, slabo na blizu) ima dioptrijo s pozitivnim predznakom.

Kaj pa če človek vidi slabo na blizu in na daleč (na primer kombinacija kratkovidnosti in starostne dioptrije), ima potem 2 različni dioptriji? Potem je možno vsakemu (tudi dobrovidnemu) izmeriti 2 dioptriji - eno za bližinski vid in eno za daljinski?

Še eno vprašanje. Kako je možno, da mlad človek ne vidi dobro niti na blizu niti na daleč? Kot je znano, je kratkovidno oko predolgo, daljnovidno oko pa je prekratko. Oboje krati seveda ne moreš imeti. Drugi vzrok za poslabšanje bližinskega vida je lahko tudi oslabela mišica, vendar to se običajno pojavi po 40. letu, ko nastopi starovidnost. Kakšna očesna deformacija pa povzroča slab bližinski vid v mladosti oz. otroštvu?

DamijanD ::

Na tvoje prvo vprašanje je odgovor da: imaš 2 dioptriji in ali dvoje očal ali pa bifokalne leče (spodnji kos v plus, zgornji v minus)

Hangman ::

DamijanD je izjavil:

Na tvoje prvo vprašanje je odgovor da: imaš 2 dioptriji in ali dvoje očal ali pa bifokalne leče (spodnji kos v plus, zgornji v minus)


Tisti, ki nosijo očala nonstop, imajo potem slabši vid na blizu in na daleč? Ker drugače jih v enem primeru ne rabiš... ali na blizu ali na daleč.

kuall ::

Čist na blizu res dobro vidiš, ampak žal res čist na bliz, 20 cm, potem pa že ratuje megleno. v telefon npr lahko brez problema gledaš brez očal, ker si ga lahko daš blizu. jaz če gledam v telefon od blizu dolgo si očala dam vedno dol, ker je bolj prijetno tako gledat.

hehe šele zdaj sem opazil, da če si kratkoviden potem z očali zelo na blizu sploh ne vidiš, jih moraš dati dol.

krneki ::

Če maš dost močno miopijo, potem lahko fokusiraš stvari na blizu z razdalje 5cm...macro shot :D

KTr1sk ::

Jaz sem imel problem,zdaj pri 38letih, da sem takorekoč kar nankrat slabo videl od blizu, tudi če sem gledal na svojem 27" IPS lcd monitorju.
Imel sem sigurno kakšen mesec težavo, da od blizu nisem videl dobro, sploh na telefon sem slabo videl, sploh če sem dlje časa gledal, no zdaj pa spet že kakšen mesec normalno vidim, kaj bi to bilo?
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

smolep ::

Mogoče diabetes? Moja mama je imela podobne simptome kadar sladkor v krvi ni bil urejen.

bambam20 ::

Kdo bi vedel. Lahko tudi suhe oči. Če veliko gledaš, slab solzni film, slabša ostrina in obratno.

Lahko sladkor.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Laserska operacija oči (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
809269538 (21712) trancer01
»

Očala: ZA ali PROTI ?

Oddelek: Loža
409318 (1420) Eliaz
»

Korekcijska očala (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
569540 (3418) Tessi
»

Okulist

Oddelek: Loža
215487 (4747) SeMiNeSanja
»

Očala za izboljšanje vida

Oddelek: Loža
3715024 (13974) roginc

Več podobnih tem