» »

Laserska operacija oči

Laserska operacija oči

««
2 / 17
»»

Mr_Globus ::

A bi lahko vprašal doktorja kolko natančno naj bi se dioptrija popravla? Mam Cca 2 minusa na obeh očeh pa bi mi blo brezveze če se ne bi popravlo na vsaj -0,2

A. Smith ::

>>>Tody, ni toliko problem v denarju, kot je problem v (pre)visoki dioptriji...

Za visoke dioptrije (15 in več) obstaja posebna operacija, kjer ti v oko prišijejo dodatno lečo. Menda je uspešnost operacij višja kot pri laserski, problem je samo bolano viskoa cena.

Ampak ti si tisti, ki pravi, da denar ni problem :))
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

V-i-p ::

Za lasersko operacijo dam dva, tri jurje takoj za takšno, kot ti praviš pa tud ne morem kar narisat dvajset jurjev, ali koliko pač stane :) Bo treba it enkrat na en pregled, da vprašam vse skupaj...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

trdoreh ::

@A. Smith, ne piši neumnosti, please!

Tody ::

VIP kot je že nekdo povedal, mi lahko ponovno izumimo toplo vodo tukaj pa še zmeri ti ne boš na čisto nič boljšem...

Je pa vse skupaj strah... To je velka sprememba in tudi tisti promil naenkrat ni tako zanemarljiv ane? ;)

Bom najprej naredu izpit za avto, pa še tale izpit, pa ta mesec res nimam časa ker mam ful stvari v službi... Se ti zdi poznano :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tody ()

trdoreh ::

Tovrstna operacija nosi 5% neuspelost. Operacija z vsaditvijo leče stane dobrih 1000 eu. Pri visoki dioptriji zdravnik ne priporoča operacije oz. priporoča operacijo pacijentu, ki je starejši od 40, 50 let.
@A. Smith, dioptrije -15 ni možno izničiti, tako bo pacijent tudi po operaciji moral nositi očala oz. leča, seveda z manjšo dioptrijo.

Naj ponovim, tisti, ki se odločate za tako vrsto operacije, predvsem tisti, ki vas moti nošenje leč in očal, pojdite k zdravniku. Ta vam bo svetoval, vas seznanil z možnostmi, nevarnostmi, vam pomiril dušo. Operacije so splošno zelo uspešne (je pa res, da se lahko pri vsaki stvari zalomi, tudi pri običajnem pregledu avtomobila). Če vas očala ne motijo, če vam ni težko vsako jutro vstavljati leče, operacija ni nujna, posebej pri nizkih dioptrijah (1,2,3,4)!

Lp

barracuda ::

->->-> V-I-P

Ne, ne, nisi prav uganil. ;) Pa ne mislim hecat, samo ne bom delal reklame, ker potem izpade tako, kot da preferiram to kirurginjo. Ups, sem že malo namignil. :\

Ja, meni tudi niso rekli, da ne smem voziti domov sam. Samo itak veš, da če greš na operacijo za oči, da verjetno ni tako enostavno, kot da bi si dal lečo v oko. Ali pa... kot da bi šel na operacijo za nogo, potem pa s kolesom domov. Hm?

Mene je vozila žena, jaz sem pa imel na očeh navadna sončna očala (no, najtemnejša kar jih imam, zaokrožena ob strani, tako da ne pride kakšna večja svetloba do oči). Sem pa gledal cesto po operaciji in po 40km nisem mogel niti odpret več oči, ker me je začelo boleti in oči so se mi zelo, zelo, zelo solzile.

Sicer pa res, si rečem, hvala bogu, da nimam pooperativnih težav - tudi jaz sem se jih zelo bal.


->->-> Jan999
ne bi rad izpadel pametnjakovič, ampak ta operacija nosi tveganja manj kot 1%. Čisto odvisno je pa od predhodnih testov in praktične usposobljenosti osebja, ki jo izvaja.

Zgodovina sprememb…

A. Smith ::

barracuda, Jan999 je govoril o operaciji, pri kateri se pacientu v oko vstavi umetna leča. In ko sem preveril, kako je s tem, sem ugotovil, da ima prav. Se opravičujem za napačne podatke.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

trdoreh ::

@barracuda, sej ne gre za to, da bi kdo ispadu pameten! Sam sem bil na takem pregledu in v roke in ušesa dobil pristne info.

Lp

Cveto ::

Zgolj kot zanimivost: V sloveniji imamo firmo ki izdeluje ene izmed boljših oftamoloških laserjev na svetu, žal pa je še vedno tako, da je večina proizvodnje kot OEM za nekatere bolj znane tuje firme (ARC Laser, Quantel medical itd...) V firmi delam že delset let, od tega par let na enem od vodilnih položajev, pa se za operacijo še nisem odločil. Zakaj ne? Predvsem zato, ker mi ni tako hudi nosit očala, pa tud možnost da gre kaj narobe š evedno obstaja (nekje 5%, čeprav se da tudi to še naknadno popravit)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Cveto ()

trdoreh ::

Mh, sej tudi vstavljanje trajne leče je prvi prakticiral in sploh iznašel prav slovenski dok.!

Lp

zizu4u2 ::

Precej dobrih informacij o tovrstni problematiki (sicer v angl): Laser Eye Surgery.

Alexius Heristalski ::

Ja, dragi bot za oglaševanje spletnih strani, to si objavil že na prejšnji strani.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

barracuda ::

Pozdravljeni!

Spet se oglašam, tolk da povem, kakšno je bilo stanje na zadnji kontroli, ki sem jo imel par dni nazaj.

Dioptrija na obeh očeh 0. Vid je skoraj 150%.

Edino kar me zafrkava je občasno ostrina, tko da tut tablice ne vidim prebrat pred avtom, ki se vozi pred mano :D
Ampak se to takoj reši, ko si dam v vsako oko kapljico. Potem je vid spet normalen.

Kdor še vedno okleva: Pogumno na operacijo!

Simko ::

Zdravo vsem, ki jih zanima laserska operacija oči.

Ker sem tudi sam opravil pred kratkim korekcijo dioptrije, bi rad podelil moje izkušnje z vami.

Za samo operacijo sem se odločal zelo dolgo (par let). Dioptrija je bila zelo visoka: -8.5, 8.0. Večino časa sem nosil leče, ampak vedno bolj so mi šle na živce. Z njimi je lahko tudi precej stroškov, prav tako z očali. Dioptrija je bila stabilna nekje 4 leta.

V Sloveniji ponuja operacije oči za odpravo več ordinacij. Najbolj znana po mojih informacijah v Žalcu, prav tako pa mnogi priporočajo ambulanto v Ljubljani. Pred kakšnima dvema letoma je pa na internetu nekdo zelo hvalil neko ambulanto v Pragi. Zadeva se mi je zdela zanimiva zaradi cene, ampak vseeno sem bil skeptičen glede profesionalnosti ipd. v obliki »Češka? Hmmm, ne hvala«.

Ko sem se kakšnega pol leta nazaj končno odločil, da nočem več očal in leč, sem se začel zanimati kako in kaj pri slovenskih strokovnjakih.

Na internetu sem zasledil, da klinika v Ljubljani na veliko oglašuje brezplačen pregled, na katerega sem se preko e-maila tudi naročil. Ker sta me v prihodnosti čakali dve daljši medcelinski potovanji, sem se kasneje pozanimal kako hitro lahko pridem na operacijo po tem pred-pregledu (če se odločimo za operacijo) ter kako hitro lahko potujem po sami operaciji. S strani klinike sem dobil dogovor, da je ta brezplačen pregled le informativen pregled in da moram priti na še en »pravi« pred-pregled. Rečem si »Aha, tu ja catch! Brezplačen je zato, ker bo le informativne narave.« Ok, so pač podjetni in hočejo izstopati pred konkurenco s kvazi brezplačnimi storitvami. Nato jim napišem, da se že dolgo zanimam o operaciji in da menim , da sem dober kandidat ter da bi rad prišel na tisti drugi, »pravi« pregled, ki bo povedal, ali me je možno operirati ali ne. Po tem od njih nisem dobil nobenega odgovora več. Hvala klinika v LJ.

Nato se odločim za obisk gospoda v Žalcu. Glede na oddaljenost mi je ta bližje, pa tudi najboljši v Sloveniji bi naj bil. Naročim se na pred-pregled. Sam pregled je trajal precej hladno. Gospa, ki se mi ni predstavila (še zdaj ne vem ali je bila sestra ali zdravnica), me je vodila po različnih sobah, kjer sem gledal v različne naprave v popolni tišini. Pojma nimam kaj so preverjali. Nato me posedi na stol in reče »Zdravnik bo takoj z vami«. Pride gospod, ki se mi prav tako ne predstavi in začne govoriti o rezultatih pregleda. Takoj mi da vedeti, da metode, ki je najpogostejša in tudi pri meni najbolj zaželena (LASIK), ne more in ne bo opravljal, saj imam premalo tkiva na očesu. Nato mi ponuja klasično PRK metodo ali pa vsaditev leče. Našteva prednosti in slabosti obeh metod, ampak ga polovico stvari ne razumem, saj izgovarja le polovico besed, ne gleda me v oči in uporablja izraze, ki so daleč od tega, da jih razumem. Tukaj bi se lahko spuščal še v veliko podrobnosti, ampak ne bom, bottom line: Cel pregled nisem bil deležen niti enega nasmeha. Zdravnik me popolnoma odvrne od operacije, če pa se že hočem operirati, pa predlaga metodo PRK. Plačam 100 evrov in se odpravim domov. (Najprej še s kolegico tiščiva avto, saj se mi je med pregledom spraznil akumulator :) )

Razočaran za nekaj časa pozabim na operacijo. Nato se pa spomnim na kliniko v Pragi (verjetno že veste kam pes taco moli). Ko sem zvedel za to kliniko, sem enemu gospodu, ki je tam opravil LASIK operacijo, poslal e-mail s vprašanji. Podrobno mi je opisal postopek, prav tako pa je sam bil zelo zadovoljen z rezultati. Še enkrat sem ga kontaktiral in povprašal, če je vse ok. Navdušenja še vedno ni skrival.

Si rečem, »Ok, pa jih malo povprašajmo kako in kaj«. Preko e-maila jim opišem problem in vprašam kdaj lahko pridem na pregled. Odgovor je bil, da v roku enega meseca. Sledi veliko mailanja z mojimi vprašanji in njihovimi odgovori, prav tako jim povem, da bi rad opravil LASIK metodo, ampak so mi v Sloveniji rekli, da nimam dovolj tkiva in jim pošljem rezultate tega pregleda. Po posvetovanju z zdravniki dobim odgovor, da je na rezultate, ki sem jih poslal, operacija potencialno možna, ampak da še moram vedno opraviti pred-pregled pri njih. Jasno. Naročim se na pregled in grem v Prago.

Na dan pregleda so me v kliniki pričakali z nasmehom in kljub velikemu številu pacientov je pregled potekal gladko. Sestre so se mi predstavljale, se smejale, šalile, povedale, da so bile v Sloveniji ipd. Bil sme zelo sproščen. Administrativne delavke so sicer imele nekaj problemov z angleščino, ampak so se vsaj smejale :) Po pregledu me v roke dobi zdravnica, ki se mi prav tako predstavi, in mi razloži opcije, možne probleme ipd. Smešno – razumel sem jo bolje kot našega strokovnjaka. Podrobno se pogovoriva o LASIK metodi in o moji debelini tkiva. Rekla je, da je tkiva dovolj, omejitev je le ta, da iste operaciji ne bom mogel ponoviti. To je bila omejitev, ki sem ji bil pripravljen sprejeti. Naročim se na operacijo naslednji dan.

Na dan same operacije dobim najprej anestetike v obliki kapljic. Nato grem v posebno sobo, kjer se moram obleči v belo haljo, kapo, prav tako pa oblečem čevlje v tisto modro vrečo. Posedejo me sobo z udobnimi naslonjači, kjer je še kakšnih 5 pacientov oblečenih tako kot jaz. Pride sestra, mi da neko tabletko za sprostitev (funky!) in vodo. Ves čas čakanja dobivam tudi kapljice. Nato pride zdravnik, ki me ob operiral. Tip je mlad, nasmejan, sproščen, se predstavi, pove, da ima dobrega kolega v Ljubljani ipd. Govor z vsemi pacienti. Ugotovim, da bomo vsi operirani pri njemu. Šlo je kot po tekočem traku. Ko sem jaz prišel na vrsto, se zdravnik še enkrat pogovori z menoj na štiri oči. Pove kako bo postopek potekal, da nekaj sekund ne bom videl nič in da je to normalno ipd. Sama operacija je bila opravljena zelo hitro, z enim očesom sem sicer pogledal mimo, ampak računalnik to zazna in se ustavi. Kar me je najbolj presenetilo je bil smrad, ko so mi kurili oko :) Po operaciji sem se usedel, pogledal zdravnika in videl aleluja, normalno. Nato so me posadili v nekakšno čakalnico, kjer so kapljice začele popuščati in začel sme čutiti bolečino. To je bil najhujši del celotne operacije. Oči te začnejo boleti na tak neprijeten način, ne smeš se jih dotakniti in jočeš ko nor. Čeprav ne veš zakaj :) Sicer je pa odvisno od pacienta do pacienta. Do večera sem bil tip-top! Sledila sta dva po-pregleda in lahko sem šel domov v Slovenijo. Preko maila sem še uredil nekaj papirjev za bolniško ipd. Spet – zelo prijazni!

Danes je dober mesec po operaciji. Zjutraj v temi še vedno včasih iščem očala :) Na prvem po-pregledu sem videl 100%, sedaj se mi zdi, da je vid malce slabši, ampak v roku treh mescev je nihanje vida normalno je rekla zdravnica. Prav tako imam probleme s suhimi očmi, za kar uporabljam kapljice, ki sem ji dobil v Pragi. V temi se mi luči bleščijo, kar je tudi normalno pričakovati po operaciji. Tukaj spet dosti pomagajo kapljice.

Ker bi rad šel še vsaj na en po-pregled po operaciji (sem ziheraš), se naročim na pregled v Prago ta petek. Ker je voziti se tja za en dan le malce noro, si rečem, da morda bi pa dal še eno priložnost strokovnjakom v Žalcu. Pokličem in vprašam, koliko stane kontrolni pregled pri njih po operaciji, če operacije nisem opravil pri njih.
»ste bili kdaj pri nas?«
»ja, na predhodnem pregledu«
»kje ste opravili operacijo?«
»v tujini«
»potem pa vas moram žal zavrniti«

Hvala, Žalec!

Ok, ta post je res dolg, ampak verjetno bo marsikdo z veseljem prebral to izkušnjo.

Povzetek: Za ceno enega očesa pri nas sem bil operiran na obeh očesih pri strokovnjakih z daleč večjimi izkušnjami. Storitev samih pregledov je bila dosti bolj kvalitetna v Pragi. Potek same operacije pa pri nas ne morem komentirati, saj sem to opravil le v Pragi.

Morda bo to reklama, jaz gledam na to kot priporočilo. Vsekakor si pa tudi reklamo zaslužijo: Lexum, Praga

Lp!

Tody ::

FAjn, cenim tale post

aja gor si spal vrjetno v hotelu ? Si koga sabo vlekel ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tody ()

Simko ::

Zgoraj sem pa spal pri prijateljici, ki je bila tam dlje časa.

Po sami operaciji je priporočljivo, da je nekdo s teboj. Sicer je možno, da prideš s taxijem do hotela oz. kamorkoli pač nameravaš, ampak vseeno priporočam koga, saj se zelo blešči, sploh če je vreme sončno.

Drugače pa ima klinika tudi pogodbo z enim hotelom, tako da je možno dobiti nekaj popusta.

Izi ::

Sploh ne razumem, zakaj bi kdo nosil očala ali se matral z lečami, če se da danes skoraj vse popraviti.
Jaz sem to opravil že pred veliko leti v Žalcu in je vse minilo brez problemov.

Močno slabo sem videl samo na eno oko (na drugo oko vidim dobro). Imel sem astigmatizem in z tistim očesom sem bolj ali manj videl samo barve, razbrati pa nisem mogel skoraj nič kaj sploh gledam :'(
Očal sploh nisem nosil, ker mi niti najmočnejša leča ni pomagala, da bi z tistim očesom kaj uporabnega videl. Zdravnik je rekel, da so mi ga možgani kar izklopili, da ni motil slike in sem gledal samo z enim očesom.

Sedaj lahko z tistim popravljenim očesom celo berem časopis in spet uspešno uporabljam obe očesi, da vidim stereo sliko.

Najprej je nujno iti na pregled, da ti povedo, ali je tvoja leča dovolj debela, kar z laserjem ti lahko "material" samo odvzemajo, dodajati pa ga ne morejo, razen če ti vgradijo komplet novo lečo.

Sama operacija se opravi mimogrede in sploh ni omembe vredna. Še prej kot v eni uri si že spet zunaj na cesti na poti domov.
Glede bolečine ni treba skrbeti, ker v očesu ni kakšnih živcev, da bi imeli kaj boleti, ko ti reže po očesu.
Večji problem je operacije ne prespiš, kot je to v navadi, ampak ves čas gledaš kaj ti zdravnik šari po očesu.
Zato so edina zdravila, ki jih dobiš pomirila, da te med operacijo ne zagrabi panika, kar bi se kaj lahko zgodilo, ker si dejansko za nekaj časa popolnoma slep, čeprav imaš na široko odprte oči.
Oko ti mora pred operacijo popolnoma "razdreti" po plasteh >:D , Ko to počne vedno slabše vidiš, dokler med glavnim "popravljanjem" leče za nekaj minut popolnoma ne oslepiš.
Ko mašina naredi lečo, takšno kot je je predvidel računalnik, začne zdravnik zopet sestavljati oko nazaj, plast za plastjo in vid se ti hitro vrača.
Takoj ko ti vse sestavi nazaj tako kot mora biti že normalno vidiš. Uspeh operacije lahko torej preveriš takoj že nekaj minut po operaciji.

Paziti je potrebno eno samo zadevo. Ker ti na očesu po operaciji ničesar ne zašijejo, kot je to normalno pri ostalih operacijah, se mora oko samo zarasti nazaj, kar pa traja kar nekaj časa.
Torej če bi se spozabil in si pomel operirano oko z prstom, bi si v hipu vse plasti očesa premaknil in bi verjetno lahko tudi oslepel.
Nobenega dotikanja očesa z roko vsaj en teden !!! To je najpomembneje.
Da se ne bi spozabil, zlasti zjutraj, ko se zbudiš, imaš čez oko nalepljeno posebno prozorno zaščito, da do očesa sploh ne moreš priti niti pomotoma.
To zaščito si odlepiš samo nekajkrat na dan, da si v oko kapneš kapljico entibiotika, da se med celjenjem ne bi kaj zastrupilo.
Čez vse to pa nosiš še močna sončna očala, ker je operirano oko precej občutljivo na svetlobo.
Prvi dan po operaciji ne moreš voziti avta, ker je to prevelik napor za operirano oko, zato te mora nekdo odpeljati ali pa greš z taksijem ali avtobusom.
Kakšen teden tudi ni dobro delati na računalniku ali gledati televizijo, še manj pa branje knjig ali časopisov.
Čez en teden se moraš tako ali tako vrniti na pregled in šele od takrat naprej lahko spet bolj normalno zaživiš, če je šlo vse v redu seveda.

Paziti pa se moraš še vsaj pol leta, kar pomeni v tem času se nikakor ne smeš potaplati v morju ali pa kakršen koli udarec v oko ti bi še vedno povzročil takojšnjo slepoto.

Da pa se oko popolnoma zaraste nazaj in je vse tako kot pred operacijo pa traja eno celo leto.

Torej rabiš nekaj denarja, 15 minut strahu in groze in pol leta pazljivosti, pa si z lečami in očali opravil. :D

Tody ::

Kaj hudiča ste delal tist teden ?

Ma ja mene je najbolj strah da ne uspe... Pa ta zaščita a maš to potem na obeh očesih če si oba operiraš ? A se vid skozi to zaščito ?

Simko ::

No, Izi je vse skupaj bolj "po domače" razložil. Sklepam, da je prav tako šel na operacijo z LASIK metodo, vsaj tako sem razbral iz njegovega opisa "rastavljanja očesa".

Koraka pri tej metodi sta dva:
1. rezanje roženice in ustvarjanje pokrovčka, ki se nato odmakne. Predstavljajte si ga kot kontaktno lečo, ki se z delčkom roba dotika očesa.
2. ko je pokrovček umaknjen začnejo za laserjem odstranjevati tkivo roženice (!) in vsekakor ne leče. Ko odstranijo dovolj tkiva pokrijejo pokrovček nazaj.

Potek operacije (video) lahko vidite tudi na mojem gornjem linku.

Problem pa je res ta pokrovček, saj je možno, da se premakne. Meni se je to zgodilo, zato sem moral na dva pregleda takoj po operaciji. Na prvem pregledu so mi popravili pozicijo pokrovčka, na drugem pa pregledali, če je vse OK.

Glede zaščite. V moji kliniki so ponujali očala za spanje, ki preprečujejo da si podzavestno dotikaš očesa ponoči. Druge zaščite nisem dobil.

Izi ::

Kaj hudiča ste delal tist teden ?

Najbolje, da vzameš dopust za tisti teden in se malo posvetiš družini :D
Plavanje odpade, celodnevno igranje iger na računalniku in branje knjig tudi.
Cel čas nosiš sončna očala in počneš lahko vse kar ne vsebuje obremenjevanje očesa.
Športu sem se jaz zaradi varnosti, da se kakorkoli ne dotakneš očesa, raje odpovedal za nekaj tednov.

Očal z dioptrijo ne smeš več nositi, ker nimaš več dioptrije in torej z tistimi starimi očali ne vidiš nič. Svoja očala ali leče moraš vreči v smeti :D
Ostanejo ti sončna očala, ki jih nosiš predvsem zaradi fizične zaščite očesa. Mene je svetloba motila samo še en dan po operaciji potem pa je bilo že vse tako kot je danes.
Ponoči, pa z sončnimi očali ne moreš spati, in so pomoje najboljši tisti prozorni pokrovčki z obližem, ki si jih nelepiš čez oči. Čutiš jih skoraj ne, vidiš normalno, očesa pa se ne moreš dotakniti.
Vsaj trikrat na dan se spozabiš in si hočeš pometi oči, ki te začno malenkost srbeti, kar pomeni, da se vse skupaj uspešno zdravi in celi.

Da bi se operacija ponesrečila je toliko možnosti, kot da boš na lotu zadel sedmico :D
V najslabšem primeru ti lahko dioptrija ostane enaka kot prej, ampak tudi ta možnost je zanemarljivo majhna.
Kolikor je meni znano so skoraj za vse neuspešne operacije krivi pacienti sami, ker so si v tistem prvem najbolj kritičnem tednu preveč naprezali oko, si ga prehladili zaradi prepiha, ali kakorkoli fizično poškodovali.

Bistveno je, da operacijo časovno načrtuješ. Si samoplačnik, zato lahko sam izbiraš primeren termin operacije.
Izbereš čas, ko v službi ni veliko dela in si lahko vzameš dopust.
Zelo pomembno je tudi, da si telesno zdrav pred operacijo. Če si prehlajen ali imaš gripo potem nujno prestavi operacijo, ker so ob teh boleznih sluznice vedno vnete in se ti oko ne bo pozdravilo.
Če si alergičen na cvetni prah potem nikakor ne načrtuj operacije spomladi, ko imaš cel čas vnete in srbeče oči.
Po operaciji pa moraš vsaj prvi teden precej paziti, da se ne prehladiš in se vedno izogibaj vetru in prepihu, ker se ti vneto oko ne bo utegnilo pozdraviti, kljub temu, da si vsak dan daješ v oko kapljice antibiotika.

Meni osebno se zdi, da je precej več možnosti, da boš sam pokvaril uspeh operacije v tistih prvih dneh po operaciji, kot pa da bo šlo med operacijo kaj narobe.
Po vseh ostalih operacijah imaš vedno močne bolečine, ki te opominjajo in ti preprečujejo da bi se ti rana odprla ali okužila, pri očesu pa nič ne boli in takoj pozabiš, da ti oko prvih nekaj dni skupaj ne drži nič drugega kot samo tekočina :D
Veka ne more premakniti tiste prve plasti očesa, ker sta in veka in oko vlažna in veka lepo drsi čez oko, vsak drug dotik pa ponavadi pomeni ponoven obisk zdravnika, da ti vse skupaj nastavi nazaj na svoje mesto in dodatne komplikacije.

Pametno je, da si nekaj mesecev bolj prijazen do soljudi, kajti vsak udarec z pestjo v oko v prvih nekaj mesecih po operaciji, pomeni sigurno in nepopravljivo slepoto >:D
Je bilo tudi pri nas že kar nekaj primerov, ko so mladi ljudje oslepeli na eno oko med pretepom v kakšnem nočnem lokalu, ker so bili nekaj mesecev prej na operaciji očesa.
Drugače je skoraj nemogoče, da bi zaradi udarca v oko oslepel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Simko ::

Podatki pregleda prejšnji petek v Pragi:

Dioptrija 0.0 na obeh očesih. Očesi se zdravita popolno. Dobil sem le dvojne kapljice za suhe oči (še bodo nekaj časa) in kremo za vlaženje med spanjem.

Pregled je trajal brez problemov, prišel sem kakšno uro prehitro in prišel takoj na vrsto. Zaposleni so me pričakali z nasmeškom in toplim stiskom roke.

Prevoženih okrog 2x550 km v skupaj nekje 12 urah. Cena prevoza tja in nazaj z avtomobilom po avtocesti okrog 100 €. Še vedno sem precej v plusu glede na cene operacije pri nas in seveda tudi boljše volje, saj se mi ni treba ukvarjati z našim prijaznim strokovnim osebjem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Simko ()

luky ::

Simko poveji če potem vidiš dobro blizu in daleč po tej operaciji. Nekje sem prebral, da ta laserska operacija uredi vid samo če ne vidiš nadaljavo, ne pa tudi za blizu, tako da bi moral kljub temu za čitanje časopisa uporabljati očala.

Ne vem če je to res pa te prosim povej kako je s tem.

lp.

Izi ::

luky, narobe si bral. Popravijo ti vse dioptrije +, - in tudi astigmatizem, kjer je na enem očesu tako + kot -
Seveda če je napaka v lečah in nimaš kakšnih deformacij v notranjosti očesa na mrežnici ali pa napak v možganskem delu ki "skrbi za obdelavo slike".

Simko ::

>Seveda če je napaka v lečah

Kakšna napaka v lečah?

luky, vidim super na blizu in daleč.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Simko ()

Izi ::

Simko, ne bit pikolovski :D
Gre za operacijo roženice, če smo strokovni, ampak roženica je dejansko leča.

Tukaj je izjava očesnega doktorja:
"Roženica deluje kot nekakšna leča in je v resnici najmočnejša leča v optičnem sistemu očesa."

Torej ni nič narobe, če rečem, da ti na operaciji preoblikujejo lečo.
Skozi roženico gledamo in roženica skrbi, da je goriščna razdalja vedno taka, da žarki padajo direkt na mrežnico in ne pred ali za njo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Simko ::

Izi, leča v očesu je leča, roženica je roženica. Mislim, da je to v tej temi pomembno. Kot verjetno veš, imamo tudi druge vrste operacij, kjer ti menjajo očesno lečo. Menim, da je pomemben podatek, da ti LASIK operacija na sami očesni leči ne dela nič.

Da roženica lomi žarke in deluje kot nekakšna leča, je pa tudi res ja. Ampak se še vedno imenuje roženica.

No, zdi se mi pomembno, da to povdariva. Brez zamere 0:)

buttcrack ::

Kako torej poteka tole v Pragi?

Kokrat je treba it gor, za kok časa, okvirni stroški...

Pa še eno vprašanje za po operaciji: Kako pol zgleda s športom? Kolk časa mirovat oz. nasploh pazit da se kaj ne poškoduje (za hokej, fuzbal me bolj zanima - nič pro zadeve, samo rekreativno vsak teden).

Se že nekaj časa odločam za poseg, pa me kar mal odvrača to, da kar nekaj časa ne moreš nič počet (Tv, komp, knjige, šport) - kolk je dejansko to naporno... glede na to da sem star 23 se mi še ni treba posvečat ženi in otrokom, da bi tko cajt preganjal.

Simko ::

Če si star 23, bi jaz na tvojem mestu z operacijo še malo počakal. Kako dolgo imaš stabilno dioptrijo?

V Prago lahko greš gor samo enkrat, če želiš. Ampak moraš biti tam najmanj tri dni.
1. dan pregled
2. operacija, če se odločiš za njo
3. pregled. Če je vse ok, lahko greš domov

Nato sledijo kontrolni pregledi: en mesec po operaciji, nato 3. mesec, pol leta in leto. Te preglede lahko opravis tudi kje drugje. Jaz, če ne bom imel problemov, verjetno več ne grem na pregled, morda le na tistega zadnjega čez leto.

Vozi pa vlak iz LJ do Prage (ustavi se v vecjih mestih, CE, MB), cena je 29 € ena smer.

KAr se omejitev tiče, so meni "prepovedali" določene športe, npr. plavanje en mesec po operaciji, seveda pa moram tudi sedaj paziti, da ne dobim udarca v oko s kakšno žogo ali kaj podobnega. Roženica se celi nekje 3 mesece.

Knjige, TV, računalnik ... brez problema drugi dan po operaciji.

buttcrack ::

No, čez 2 meseca bom 24... dioptrija se mi ne menja že ene 3,4 leta z izjemo za 1/4 gor dol na vsakemu pregledu...

Očala mi grejo pač že pošteno na *****. Poleti ni sončnih (ja loh bi si jih nabavu z dioptrijo ja), pozimi konstantno rošenje... Z lečami je pa tko, da pač v ekran z njimi bult ne zmorem cel dan (beri 8 ur šiht + X ur doma - ja vem, addicted). Pa glede na to, da sem precej športen, mi je treba skos takrat leče not montirat, ker se pač z očali brcat ne da, pod čelado jih pa tut ne spravm.

Problem leč je tudi solzenje oči pri vetru, tako da takrat spet nič ne vidiš - ok no, megla je. Ko ti prileti kaj v uč, si itak pomaneš in ti lahko ven čmokne. Valda takrat nimaš zravn ne vem kaj vsega da si jo boš spucal, torbice pa tut ne bom nosu s sabo k ena pi*ka.

No dost jamra.....

A pol ni taka kriza po operaciji, če gledaš TV oz. prebereš kšno knjigo, mal ponetkaš ipd. To da se je treba pazit udarcev je itak logično. (če ti pa šus žoge prileti v uč pa ni nikol fino - sem na lastni koži izkusil in bil dva dni pirat).

kontak za prago pa kako? Se prek mejla zmeniš za termin a jo kr na Češk usekaš?

Hvala za odgovore...

EDIT: A bi mi lahko kdo bolj natančno povedal kakšne so tiste kapljice (baje nek antibiotik), mam alergijo na ena taka sranja (neugodno ja).

Zgodovina sprememb…

luky ::

Jaz sem že včeraj prosil Simkota za informacije za Prago, pa nisem dobil še nobenega odgovora.

lp.

perci ::

Simko, kolk si ti star?

perci ::

Ma, mal gledam. Če računaš vse prevoze (valda greš z avtom), pa nočitve, pa to, da imaš s sabo spremstvo, se mi zdi, da se skoraj več ne splača hodit v prago. Edino, če je dejansko klinika tam boljša.

Tody ::

Jah, odnos je boljši vsaj po simkotovih postih in to je vrjetno tudi vredno ene 500 eur ki jih daš za pot in bivanje tam. Nevem jest se tud pripravljam na to sem star 25 let in dioptrija že par let enaka. Mam 7 in še nekaj na oba uča tko da mam raje nasmeh in stisk roke kot pa vzivšenost nad tabo pa še plačaš jim...

karafeka ::

Simko ::

luky sprašuješ me zadeve o katerih sem se razpisal v mojem prvem postu v tej temi. Prosim preberi. Tudi ti butch3r. Za antibiotike bom preveril doma, jih nimam tukaj. Jemlješ jih en teden po operaciji.

perci, 27. Razlika s cenami pri nas je 1700 €, če si operiraš obe očesi. Vsekakor tega denarja ne boš porabil za obisk prage in bivanje tam. Vlak (ki je mimogrede zelo udoben, jaz sem celo skoraj nonstop bil sam v kupeju) stane, kot sem napisal 29 €. Poceni.

Res je, da sem imel srečo, ker sem lahko prespal pri prijateljici, ampak tudi nastanitev ne sme biti tako draga. Kot sem povedal, ima klinika celo pogodbo z nekim hotelom in ti tako nudijo popust.

Še enkrat: finančno si v plusu, pa tudi večji strokovanjki so. Odločitev je pa seveda na tebi.

perci ::

Ja, kolk pa to stane pol pri nas. Jst sem razumel, da zadeva pri nas stane 2k euro, v pragi pa 1,3k. Kako je zdej s tem. Pri Irmanu ne najdem cenika.

Simko ::

LASIK: 1500 na enem očesu pri nas.

Simko ::

butch3r, antibiotiki, ki sem jih dobil, so kapljice Alcon Tobradex. Te jemlješ le kak teden po operaciji. Drugače pa za vlaženje oči uporabljam Allergan Refresh.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Simko ()

soccer ::

LEP POZDRAV VSEM...MENE SAMO ZANIMA CE SE DA POPRAVIT MOJA DIOPTRIJA....V OBEH OCESIH IMAM -12...PA SE ZANIMA ME KAK DOLGO NE MOREM POL TRENIRAT..PO OPERACIJI MISLIM????????HVALA

Tody ::

POJDI K ZDRAVNIKU MI TI NE ZNAMO POVEDAT !

CaqKa ::

kar je tody želel povedat, je da imaš čuden stil pisanja. pisanje z velikimi tiskanimi črkami na internetu pomeni kričanje. ponavadi je tudi eno samo ločilo dovolj, ni potrebe pisat 8 vprašajev, da vemo, da se gre za vprašanje. RAZUMEŠ ???????? RAZUMEŠ ???????? RAZUMEŠ ???????? RAZUMEŠ ???????? RAZUMEŠ ???????? RAZUMEŠ ???????? RAZUMEŠ ???????? RAZUMEŠ ????????
ker pa od nas noben ni zdravnik, je nekako logično da ti ne mormo podat odgovora o tem ali se tvoja diptrija da popravit ali ne. kolkor sem pa temi sledil, pa je za okrevanje potrebnih če se ne motim 14 dni, tako da si preberi napisano za nazaj.

soccer ::

glej jaz bom pisal kak bom jaz hoto!vprasal sem pa zato ker sem bral vase pofukane odgovore pa ste vsi tak hudo pametni da bi lahko bli vsi doktori!lol!

CaqKa ::

itak, sej imamo vsi od slotecha priznano doktorsko dizertacijo.

soccer ::

ti si lahko samo sebi doktor!pa se sam si neznas pomagat ker snavadno budalo!

ivanuscha ::

@Soccer

Mal se skuliri. Jst ti priporočam, da greš na pregled k okulistu, edino on ti lahko pove ali ti lahko operirajo. In pa res, preberi si poste malo nazaj, zelo se priporoča klinika v Pragi!

mitsch ::

Hvala Simko za tvoj prispevek, ko sem ga prebral, sem začel razmišljati o operaciji v tujini in letos sem jo tudi opravil.Pa bom še jaz napisal svojo izkušnjo.

Bil sem v Brnu, torej borih 500km od Ljubljane. Operacija za obe očesi stane 1000EUR, vendar sem se za tujino odločil tudi zaradi po mojem boljše metode zame-Lasek.Nisem šel na privat kliniko ampak kar v splošno bolnico, ki se imenuje Otroška bolnica Brno-Detska nemocnice Brno. povezava http://www.fnbrno.cz/Article.asp?nDepar...
V bolnici sem se izkazal z evropsko zdravstveno kartico, vpisali so me v register in počutil sem se prav domače. Operiral me je dr. Autrata, predstojnik oddelka.
Način operacije je LASEk in ne Lasik. Gre za metodo, kjer ne odstranijo pokrovčka roženice ampak samo umaknejo povrhnjico, tako da lahko delujejo z laserjem. Metoda je precej manj invazivna. Opravi se ambulantno, traja 20 minut in res ne boli.
PO operaciji sem dobil v oko lečo, ki nadomešča povoj. Po 4 dneh mi je zdravnik lečo odstranil in edino po tistem, so me oči en dan bolele, ker so se pač celile. Takrat sem tudi vzel eno protibolečinsko tableto (vse tablete in kapljice ti v roke porine zdravnik sam).
V primerjavi z Lasik metodo, pa je razlika tudi ta, da traja en slab mesec, preden se vid spet popolnoma vzpostavi, saj se mora povrhnjica zaceliti nazaj. Seveda pa je pri Laseku bolje to, da ni nobenega rezanja, nobenega skalpela in transplantacije pokrovčka nazaj. Več o metodah piše dr. Irman na svoji strani.

Operacija je popolnoma uspela. Pred operacijo sem imel dioptrijo 3, sedaj pa 0. V Brnu sem bil en teden, stanoval sem pri prijatelju, ki je šel tudi z mano na operacijo, saj zna slovensko in mi je malce tolmačil ter bil v podporo. Bil je namreč jasen sončen dan in sem rabil nekoga, da me je po operaciji peljal domov, oči so takoj po operaciji pač občutljive na svetlobo. Cel teden nisem videl ostro (kot rečeno traja en mesec, preden vidiš res ostro) tako, da sem turistične oglede opustil. Ni pa bilo tako hudo, da si ne bi mogel sam kupiti hrane in si kuhati. Pustil sem oči, da se v miru celijo.
Kar se tiče bolečine-operacija res ne boli, bolelo me en-dva dni po tistem, ko so mi odstranili postoperativno lečo. POtrebno si je tudi dajati kapljice kakšne dva do tri mesece po operaciji, tako da se dioptrija stabilizira. Torej ne boli, lahko pa je neprijetno. Sam sem že v preteklosti nosil kontaktne leče in tudi umetne solze sem že uporabljal. To mi je prišlo zelo prav. Postoperativna leča je namreč večja kot so leče za dioptrijo, zato je dobro, če je oko navajeno na tujke. Ko imaš v očesu lečo in ker je oko po operaciji občutljivo, je včasih prekleto težko v oko še kapljati kapljice. Spet pomaga, če sta oko in roka tega vajena od npr. umetnih solz. V tistih dnevih po operaciji, sem včasih rabil pol ure, da sem si v obe očesi dal dve vrsti kapljic.
Zato je fino, če je človek nekje udobno in varno nameščen, ali v hotelski sobi ali pri prijateljih in znancih. Če kdo rabi več informacij pa mi lahko piše na mail.

Fizikalko ::

Torej je zaenkrat optimalna odločitev Češka, zgleda. Sam imam že preko -4 dioptrije, pa kup cilindra. Morda se res odločim, edina dilema je, da sem pred leti imel na levem očesu vnetje mrežnice in je bilo zelo resno (bil 2 tedna v bolnici), tako da še zdaj čistega centra na levem očesu ne vidim. Ampak ok, mislim,d a to nima veze. Ali pač? A kdo ve kaj o tem?

civic_ ::

Zanimivo je videt kako je teško dat 2000€ za oči, zobe, izobraževanje...

Ni pa problem vzet 20 000€ kredita za avto, pa tudi če potem par let cela družina je kruh in margarino. (ljudje zelo radi šparajo ravno pri hrani...)

Tody ::

Mislim da večina ljudi, ki se odloča za operacijo niti ni tok problem denar, ampak konec koncev so oči dost pomemben organ in se ne radi igrajo z njimi...
««
2 / 17
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Operacija oči (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11923888 (3568) Gagatronix
»

Očala: ZA ali PROTI ?

Oddelek: Loža
409317 (1419) Eliaz
»

Laserska operacija za oči

Oddelek: Znanost in tehnologija
124450 (2373) DuleKrtola
»

Laserska korekcija vida

Oddelek: Loža
247523 (6270) gnss
»

Kako odstraniti dioptrijo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7921814 (15971) Bananovec

Več podobnih tem