» »

Konec kapitalizma? (zeitgeist addendum napovedal ekonomski propad?)

Konec kapitalizma? (zeitgeist addendum napovedal ekonomski propad?)

««
10 / 28
»»

TESKAn ::

To je zate dober sistem? Nima kaj brigat, kako nekdo profitira toliko več od delavca, brez kakšne podlage, zakaj bi njegovo delo bilo toliko več vredno. Svašta...

Točno tako. Kam bi pa prišli, če bi začeli trgovci jamrat, koliko je en inženir zaslužil z pri njih kupljenim razvojnim orodjem in da ni prav, da je dal zanj samo 100€. Če mislijo, da bi moral ta nekdo, ki bo služil, njim kaj več dat, bi se tako zmenili na začetku. Samo potem bo pač oni odšel k cenejši konkurenci...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

nevone ::

Samo potem bo pač oni odšel k cenejši konkurenci...


Če obstaja in če so tudi vsi ostali pogoji zanj primernejši ja, sicer pa ni nujno. To je stvar pogajanj.



Če mislijo, da bi moral ta nekdo, ki bo služil, njim kaj več dat, bi se tako zmenili na začetku


Tudi to je utopija, da se lahko na začetku vse dogovoriš. Situacija se spreminja in lahko se pogoji tako spremenijo, da nekdo lahko ponudi ali zahteva nekaj, kar prvotno ni bilo dogovorjeno. Če se oba strinjata komot spremenita pogoje, če se ne pa seveda ne.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

Pyr0Beast ::

Kapitalizem je optimum družbenih in delodajalskih razmer. Če ne bi bil, ne bi zmagal v tekmi s socializmom. To kar ti zagovarjaš, je hotel narediti socializem.
Niti slučajno ni optimum, pravzaprav je na nekaterih področjih (sociala) zelo daleč od njega.

Sej to pa imamo, ane? Le zakaj niso vsi srečni? Dejte si že enkrat utupit v svoje glave, da dokler tehnologija ni vsemogočna, ne moreš vsem zagotavljati maksimuma, in če ga ne moraš zagotavljati vsem, to obvezno pripelje do nezadovoljstva tistih, ki imajo manj.
Um. What ? A zdej so pa ljudje nezadovoljni zato ker tehnologija ni dovolj razvita in ne zato, ker jim trenutne razmere ne omogočajo dobrega življenja. Svašta.

Evo. Točno to. Vsaka neenakost vas boli v dno duše. Ne skrbi vas samo za delavce. Tudi za majhne kapitaliste vas skrbi. Točno to kar trdim. Dokler ne bomo vsi maksimalno "nafutrani" bodo takile pravičniki pridigali o pravičnem sistemu. In to se po njihovo vse da odpraviti z regulacijo.
Ne, ne boli me v dno duše. Samo govorim ti da se s hudo konkurenco tudi približno ne moreš spopasti, kaj šele ko nate spustijo cel trop pravnikov.
Regulacija je potrebna ker niso vsi akterji fer in najdeš ogromno opurtunistov.

Edino en sistem obstaja, ki bi bil po vaše pravičen. Ves zaslužek se cel mesec nabira v skupni banki, enkrat mesečno se pa v enakih zneskih razdeli med člane družbe. Višina cene izdelkov in storitev je enotna za vse. Ena kila snovi stane 10 točk, in ena ura dela stane 10 točk. 5 točk gre takoj na skupno banko, 5 točk ostane v žepu. Kdo bo merkal na denar sicer ne vem kako se bomo zmenili, najbolje da vsak dan nekdo drug. Kdo bo prvi tudi ne vem kako se bomo zmenili, najbolje da vrstni red izžrebamo. Kvaliteta dela in izdelka ni pomembna. 10 točk pripada vsakemu, ki drugemu proda kilo snovi v kakršni koliobliki ali ki trdi, da je 1 uro nekaj delal. In vsi bomo imeli vsega dovolj in bomo srečni.
?? V bistvu je tak sistem še najbolj nepravičen od vseh, čeprav ima velik plus enačenja dela vseh.

Potem naj pa nehajo jamrat, da imajo prenizke plače. Očitno niso sposobni za višjo.
Heh. Kaj je kriterij da enega delavca plačaš 900 drugega pa 1000EUR, za isto delo ?

Tudi ne pomeni, da se lahko izkorišča sposobne za to, da se nesposobnim umetno dvigne plače.
Jep.

Nekateri v tej temi so mnenja, da nam je bilo bolje, ko ni bilo "zlobnih kapitalistov". Je pa seveda res, da takrat si delal od jutra do mraka, celo leto, da si preživel, danes ti pa "zlobni kapitalist" da dopust.
Ne moreš reči da bi bilo boljše, niti, da bi bilo slabše. Tega preprosto ne moreš vedeti. Bilo bi pa definitivno _drugače_.

Če ne bo ljudi, ki bi delali za nižjo ceno, ti seveda lahko grozi, na tebi pa je, da mu rečeš - pa najdi si drugega, če lahko!
Dobiš knjižico v roke in adijo.

Kaj ti danes preprečuje, da bi bil obrtnik? Nič. Krompir pa tudi danes lahko okopavaš, zemljo po moje ni problem dobit v najem, vsaj če pogledam, koliko je bilo pri nas njiv včasih in koliko grmovja raste tam danes.
Brez mehanizacije si nekonkurenčen. Ne moreš preživeti več s prodajo krompirja.

Če delodajalec ne plačuje, naj si najde drugega. Če nima znanja, naj se izuči. Na koncu - če ležiš eno leto doma in se učiš ali če zastonj delaš eno leto, "plača" je ista, samo v prvem primeru nekaj imaš od tega, v drugem te pa nateg****.
Na primer kaj imaš od tega da se naučiš vsa poglavja kvantne mehanike ? Nič. Hvališ se lahko naokoli s tem, to je pa tudi vse.

Če se delavec na začetku zmeni, da od vsakega avta dobi 2000 EUR, ga nima kaj brigat, za koliko ga naročnik naprej proda.
Cene ponavadi določa trg in delavec načeloma nima te prioritete da bi odločal o svoji plači ali sprejme ali pa gre dalje.

Čez eno leto bo pa 101 do vratu v dreku. S tem, da prej je bil en iz dreka, 100 ga je imelo pa do gležnjev. Poglej si primer v Afriki izpred nekaj let, ko so "zlobne bele gospodarje" pregnali ven. So bili takoj naslednje leto lačni.
Url pls.

In kako boš to dosegel? Dostikrat poslušamo razne "jaz želim", pa kaj več kot nekaj puhlic o enakosti taki ponavadi ne spravijo skupaj.
To da država preprosto ne sili podjetja k životarjenju ampak ko začne crkovati crkne dokončno.

Lahko delaš tudi na kvaliteti, namesto na kvantiteti. Se pa zmeraj najde 1001 izgovor, zakaj se nekaj ne da.
To se da, če najdeš tržno nišo, ki je ravno dovolj velika zate. Da greš pa tekmovati količinsko in cenovno, pa .. no go.

Brez "mislecev" bi ti še zemraj v jami ogenj kuril in se preganjal z levi.
Tega ne moreš vedeti.

In ta "nekaj" bi ti rad, da je zastonj? Tudi kapitalist ne dobi zastonj materiala v tovarno.
Ne, dodati moraš svoj vložek in ker se ne rodimo vsi s srebrno žlico v roki greš delati k ne tako zlobnem kapitalistu kjer s plačo komajda odplačaš mesečno najemnino ter vse stroške.

Ne maramo samo kapitalista, ki se kljub vsem tem oviram trudi, da bi nekaj naredil.

Ne maramo samo kapitalista, kateri izkorišča delavce.

Kaj so pa prej toliko časa delale uradne regulacijske službe potem? So 50 let gledale, kako na vodovarstvenem območju vrtičkajo in niso imele časa ukrepat? To je bluz. Zaradi vrtičkarje je tista voda še vedno pitna.
Nič niso delale. Pa tudi če so, nobeden dejansko ne sanira dogajanja na vodovarstvenih območjih, sploh po krasu.

Voda je pa še vedno pitna samo zato ker tista greznica potuje 50 let preden pride do vira pitne vode. V bistvu traja še manj. Samo poglej kaj se je z ljubljansko vodo dogajalo nekaj let nazaj zaradi previsoke vsebnosti nitratov.

Odgovarjam tistim, ki bi na osnovi regulacij delali pravično družbo. Naj potem ljudem, ki so se sicer sposobni preživeti, pa jim zakon tega neupravičeno ne omogoča, plačujejo odškodnino, ne vem. V glavnem polovica regulacije če ne več je nesmiselna, pa če je to pri nas ali pa v Ameriki.
Saj je. V bistvu je tako da ali je bila že takrat narobe napisana in ni rešila nič, ali pa je čas, kjer je imela vpliv mimo.

Plus, treba se je zavedati, da v splošnem lastniki podjetij v resnici z veseljem trošijo denar, širijo proizvodnjo, zaposlujejo boljše delavce - če le imajo denar. Večina podjetij bo z veseljem investirala višek naprej, se širila, zviševala plače - to je vse dobro za posel. Zato je pa tako zelo pomembno, da država ne jemlje preveč dobička z davki, ker potem jasno morajo škrtariti.. in ve se koga to udari na koncu!
Tako kot na koncu leta profit pokurijo za nabavo opreme ker drugače fašejo davek ?

Resno. Če se odpravi vse davke podjetjem, ni rečeno da se bo dvignila plača delavcem niti za 1%.

Skratka, da povzamemo: kapitalizma še daleč ne bo konec. Po mojem bodo ravno bolj kapitalistične države vedno bolje preživele krize, to se je pokazalo tudi pri zadnji - več kapitalizma, pomeni tudi več dinamike in nihanj (krize) ampak tudi več prilagodljivosti.
Čakaj. .. kaj ?
USA na pragu razpada, medtem ko komunistična Kitajska tega praktično ni občutila.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Matako ::

Pajro... tukaj te bo treba počasi začeti prositi za linke ... žal mi je, da se debata spušča na tak nivo, samo pač preveč nabijaš.
/\/\.K.

Pyr0Beast ::

To mi ne pomaga. Povej in pokaži kje se motim ter me popravi če le lahko. Hud ne bom.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

nevone ::

Tako kot na koncu leta profit pokurijo za nabavo opreme ker drugače fašejo davek ?


A si kdaj pomislil na tiste, ki opremo prodajajo. Tudi oni so veseli tega denarja?

Razmem pa tvoj point, da vsi nismo sposobni dosegat maksimuma, nekateri niti minimuma. Potem imamo pa revne in klošarje. No revni so sposobni vsaj toliko, da od nekje vseeno scuzajo vsaj tisto malo denarja, ki ga lahko, klošarji niso sposobni niti tega.

Ti bi to reševal tako, da bi prisili kapitalista, da da višjo plačo. Ampak tudi kapitalisti niso vsi tako močni, da bi lahko zadostili vsem kriterijem, ki jih sodobna družba predpisuje.

Sem pa tudi jaz daleč od tega, da bi kapitalista idealizirala per se. Ampak tudi delavca ne bi hvalila kar per se. Pa smo spet pri tem, da si mora vsak izboriti svoj prostor pod soncem in da oznake počez so (lahko) krivične do posameznikov. Priznam, ni lahko. Ampak JE vsak dan bolje. Toliko smo lahko pošteni. Je bolje, kot je bilo kdajkoli v zgodovini.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Karaya 52 ::

Pyr0Beast> USA na pragu razpada, medtem ko komunistična Kitajska tega praktično ni občutila.

Joj, Kitajska je manj regulirana kot ZDA v času Reagana in ti to imenuješ za komunizem? EPIC FAIL!

rh^ ::

Ma kaj ma zdej kle veze privatizacija? Kle vsi razlagamo o pravem kapitalizmu, ki ne vključuje privatizacijskih igric.


No dej mi primer delujočega "pravega" kapitalizma. Ne mi v teoriji govorit, praksa prosim.

Potem naj pa nehajo jamrat, da imajo prenizke plače. Očitno niso sposobni za višjo.


Imaš prav, vse nesposobneže v taborišče, naj tam delajo za svoje preživetje. Nas "sposobne" pa naj pustijo primeru, ker smo mi brez njih boljši in jih tako ali drugače ne rabimo.

Pa še neki za vse: eni govorite o kapitalizmu pri nas, potem, ko je vsem jasno, da ga pri nas nimamo oz. da ne deluje pa se začnete izgovarjat "ja ne, saj sem govoril o _pravem_ kapitalizmu," ...

Pyr0Beast ::

A si kdaj pomislil na tiste, ki opremo prodajajo. Tudi oni so veseli tega denarja?
Seveda da so.

Samo smešno je to, ko podjetju ostaja denar ga zagonijo za brezvezarije.

Ti bi to reševal tako, da bi prisili kapitalista, da da višjo plačo.
Višjo plačo tistim ki delajo. Pa saj večinoma ni potrebna višja plača kot ponavadi le to da se redno izplačuje.

Ampak tudi kapitalisti niso vsi tako močni, da bi lahko zadostili vsem kriterijem, ki jih sodobna družba predpisuje.
Seveda. Zlahka najdeš dobrega kapitalista, kjer so delavci prav veseli, da lahko delajo v takih razmerah.

Sem pa tudi jaz daleč od tega, da bi kapitalista idealizirala per se. Ampak tudi delavca ne bi hvalila kar per se. Pa smo spet pri tem, da si mora vsak izboriti svoj prostor pod soncem in da oznake počez so (lahko) krivične do posameznikov. Priznam, ni lahko. Ampak JE vsak dan bolje. Toliko smo lahko pošteni. Je bolje, kot je bilo kdajkoli v zgodovini
True that.

Joj, Kitajska je manj regulirana kot ZDA v času Reagana in ti to imenuješ za komunizem? EPIC FAIL!
Oh joj, kako hudo da ti tvoj omejeni razum ne dovoljuje razumevanja preprostega nazornega prikaza.

Pa še neki za vse: eni govorite o kapitalizmu pri nas, potem, ko je vsem jasno, da ga pri nas nimamo oz. da ne deluje pa se začnete izgovarjat "ja ne, saj sem govoril o _pravem_ kapitalizmu," ...
To je res. Pri nas imamo eno nedefinirano skropucalo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

nevone ::

Samo smešno je to, ko podjetju ostaja denar ga zagonijo za brezvezarije.


Glavno, da ga zagonijo. To pomeni, da ga je nekdo dobil. Nekdo je dobil plačilo za svoje delo. Sej to je v redu, da dobiš denar, ne glede na to kaj delaš? Če ti ga pa nekdo da prostovoljno, ker mu je iz kateregakoli vzroka tvoj izdelek ali storitev všeč, je pa to dobro.

Višjo plačo tistim ki delajo. Pa saj večinoma ni potrebna višja plača kot ponavadi le to da se redno izplačuje.

Se pravi, takoj ko ene plače ni, zapreti podjetje? To ni nujno dobro. Zapreti podjetje, ki kljub prihodkom ni izplačalo plač, to pa ja. Drugače so pa tudi delavci včasih zainteresirani, da kakšne plače ni, če imajo upanje, da se bodo težave premostile. Ampak v nedogled pa to seveda ne more it.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

TESKAn ::

Heh. Kaj je kriterij da enega delavca plačaš 900 drugega pa 1000EUR, za isto delo ?

En delodajalec slabše plača od drugega.

Dobiš knjižico v roke in adijo.

Če meniš, da je tvoje delo vredno več, kot ti plača - super, dobiš še odpravnino.

Brez mehanizacije si nekonkurenčen. Ne moreš preživeti več s prodajo krompirja.

Preživiš pa sebe. Sej za to se pa gre, da preživiš? Ali boste sedaj rekli, da hočete zraven še kup stvari, ki jih je omogočil razvoj od poljedelstva do tovarn?

Na primer kaj imaš od tega da se naučiš vsa poglavja kvantne mehanike ? Nič. Hvališ se lahko naokoli s tem, to je pa tudi vse.

Sem rekel, da se uči kvantno mehaniko? Ne. Nauči se nekaj, kar ti bo _koristilo_.

Cene ponavadi določa trg in delavec načeloma nima te prioritete da bi odločal o svoji plači ali sprejme ali pa gre dalje.

En sam delavec res nima velike moči, skupaj imajo pa kar precejšnjo.

Url pls.

Recimo tole. Če se iz izvoznika spremenijo v uvoznika, potem lahko rečem, da je sedaj vseh 101 ljudi v dreku.

To da država preprosto ne sili podjetja k životarjenju ampak ko začne crkovati crkne dokončno.

Tu se pa strinjam s tabo. Edini problem je, da so sindikati in delavci drugačnega mnenja.

To se da, če najdeš tržno nišo, ki je ravno dovolj velika zate. Da greš pa tekmovati količinsko in cenovno, pa .. no go.

Niše niso lih nekaj, kjer bi rad živel. Se en velik spomni, da bo zasedel tvojo nišo, pa je nimaš več. In ne mislim tekmovanja z količino in ceno, temveč s kvaliteto. Jaz recimo sem rade volje dal 40€ za mikser, ki je deloval bolj kvalitetno, čeprav bi dobil najcenejšega za 10€.

Tega ne moreš vedeti.

Kdo pa bi potiskal razvoj naprej? Delavci? Če se jim ne da izobraževat, naučit kaj novega, bo bolj malo razvoja od njih.

Imaš prav, vse nesposobneže v taborišče, naj tam delajo za svoje preživetje. Nas "sposobne" pa naj pustijo primeru, ker smo mi brez njih boljši in jih tako ali drugače ne rabimo.

Jaz jih ne bi dal v taborišče, ampak v službo. Zdej če imaš ti "dokončne rešitve", ne tega projicirat name.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Matako ::

nevone je izjavil:

Samo smešno je to, ko podjetju ostaja denar ga zagonijo za brezvezarije.


Glavno, da ga zagonijo. To pomeni, da ga je nekdo dobil.


+1. Nekateri se zmrdujejo, ko si kdo iz presežka kupi Ferrarija... ampak ta tovarna avtomobilov zaposluje ogromno delavcev, ki imajo družine ipd. Če bi vsi dobili po svojih potrebah, možnosti za delo v taki tovarni ne bi bilo.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Mipe ::

In če ta denar raje izplačajo delavcem? Potem bodo ti delavci odplačali svoje dolgove, ga porabili za špecerijo in drugo v Sloveniji in s tem pomagali vzdrževati domačo ekonomijo, namesto da bi denar končal v kaki davčni oazi ali v izvozu.

Če bi bila vsa podjetja dosledna pri izplačevanju svojih obveznosti, ne bi imeli tega sranja od gospodarstva.

Matako ::

IMO bi to čisto uničilo vsako iniciativo... želja po nečem več od ostalih je dobra. Samo zato, ker nekaterim ni uspelo še ne pomeni, da je to slaba stvar. Po mojem gre bolj za fovšijo, kot altruizem.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Pyr0Beast ::

Se pravi, takoj ko ene plače ni, zapreti podjetje? To ni nujno dobro. Zapreti podjetje, ki kljub prihodkom ni izplačalo plač, to pa ja. Drugače so pa tudi delavci včasih zainteresirani, da kakšne plače ni, če imajo upanje, da se bodo težave premostile. Ampak v nedogled pa to seveda ne more it.
Ena plača in nad podjetje se spravi nadzor. Če sta to že dve se podjetje začne zapirati.
Podobno če ne izplačujejo nadur. Ko se nabere za eno plačo pod kontrolo.

Ne pa da se jih vleče ven iz dreka z državno pomočjo. Kot da bodo kar na enkrat začela pa poslovati pozitivno.

En delodajalec slabše plača od drugega.
Saj. Nobenega razloga ni, da delavca nebi plačal toliko kolikor si zasluži, če podjetje le ima denar.

Če meniš, da je tvoje delo vredno več, kot ti plača - super, dobiš še odpravnino.
Ni super če si moraš najti nov šiht, tebe pa zaradi delne invalidnosti ali starosti nočejo nikjer več vzeti.

Preživiš pa sebe. Sej za to se pa gre, da preživiš? Ali boste sedaj rekli, da hočete zraven še kup stvari, ki jih je omogočil razvoj od poljedelstva do tovarn?
Že če najemaš njivo moraš to nekako odplačati. V krompirju načeloma ne gre, morebiti bi pa šlo, če se potrudiš.

Seveda pa lahko marsikaj prihraniš če prideluješ lastno hrano.

Sem rekel, da se uči kvantno mehaniko? Ne. Nauči se nekaj, kar ti bo _koristilo_.
Definiraj koristnost.
Je to želja prihodnjega delodajalca ali tvoja želja da nekaj znaš ?

En sam delavec res nima velike moči, skupaj imajo pa kar precejšnjo.
Aja ? Nisem vedel da je iskanje dela skupinski posel.

Recimo tole. Če se iz izvoznika spremenijo v uvoznika, potem lahko rečem, da je sedaj vseh 101 ljudi v dreku.
Spremenilo se je pa kaj ? Ne plače delavcev, razmere na trgu ter skurumptirana zakreditirana vlada je potegnila narod za seboj. Nekako tako kot slovenska.

Tu se pa strinjam s tabo. Edini problem je, da so sindikati in delavci drugačnega mnenja.
V bistvu se je treba vprašati zakaj nasprotujejo. Ali zato ker se bojijo za službe ali zato ker ne verjamejo, da bi se stanje izboljšalo.
Sindikati so že tako podmazani z vsemi žavbami in so že davno odslužili svoje. Sedaj delajo samo še zgago.

Niše niso lih nekaj, kjer bi rad živel. Se en velik spomni, da bo zasedel tvojo nišo, pa je nimaš več. In ne mislim tekmovanja z količino in ceno, temveč s kvaliteto. Jaz recimo sem rade volje dal 40€ za mikser, ki je deloval bolj kvalitetno, čeprav bi dobil najcenejšega za 10€.
V bistvu to z veseljem naredim tudi jaz če mikser redno uporabljam. Za enkratno uporabo je pa dober tudi tisti za 10EUR.
Samo res dobre robe na današnjem trgu praktično več ne najdeš. Ali je pa tako draga da se ti obrne ko vidiš ceno.
Npr. Bakreni piskri. 200EUR po komadu. Pa je to samo globoki vlek ene večje plate bakra + ročaj

Kdo pa bi potiskal razvoj naprej? Delavci? Če se jim ne da izobraževat, naučit kaj novega, bo bolj malo razvoja od njih
Se strinjam.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Pyr0Beast ::

+1. Nekateri se zmrdujejo, ko si kdo iz presežka kupi Ferrarija... ampak ta tovarna avtomobilov zaposluje ogromno delavcev, ki imajo družine ipd. Če bi vsi dobili po svojih potrebah, možnosti za delo v taki tovarni ne bi bilo.
To je pa ena neumnejših stvari ki sem jih slišal zadnja leta. Dejmo vsi kupit ferrarija da tisti revčki ne bodo stradali.
n-delavcev lahko s tem denarjem naredi dosti več kot 1 papak z premajhnim udom.

Po mojem gre bolj za fovšijo, kot altruizem.
Odvisno od tega ali si avto kupi za to da ga uporablja ali da s razkazuje naokoli z njim.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

nevone ::

To je pa ena neumnejših stvari ki sem jih slišal zadnja leta. Dejmo vsi kupit ferrarija da tisti revčki ne bodo stradali.


Pri izdelavi ferrarija sodeluje in zasluži ogromno ljudi. A sploh veš, kaj vse je potrebno, da se sestavi en ferrari? Zakaj jim praviš revčki? Zakaj v tem primeru vidiš samo kapitalista in ne cele verige ljudi, ki stojijo za njim? Kaj pa naj oni delajo? Okopavajo krompir, da ne bodo lačni? Pa saj praviš, da s krompirjem nisi konkurenčen. S ferarijem si. Na žalost pa ne moreš človeku enostavno povedat postopka, kako naj izdela ferarija, ki ga ta potem v svojem stanovanju naredi in drago proda na trgu.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Matako ::

Pyr0Beast je izjavil:

+1. Nekateri se zmrdujejo, ko si kdo iz presežka kupi Ferrarija... ampak ta tovarna avtomobilov zaposluje ogromno delavcev, ki imajo družine ipd. Če bi vsi dobili po svojih potrebah, možnosti za delo v taki tovarni ne bi bilo.
To je pa ena neumnejših stvari ki sem jih slišal zadnja leta.


Nisi štekal poante. Le ta je, da so nekatere brezvezne stvari čisto ok, ko jih pogledaš z druge strani. V bistvu je ogromno zanimivih stvari.. nepotrebnih. Osnovne potrebe so dolgočasne in povprečje sux.

Ravno brezvezne stvari delajo življenje zanimivo - končno je brezveze tudi filozofiranje na tem forumu, pa vas večina nima namena nehati :D
/\/\.K.

Pyr0Beast ::

Ravno brezvezne stvari delajo življenje zanimivo - končno je brezveze tudi filozofiranje na tem forumu, pa vas večina nima namena nehati :D
Quoted for truth :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

TESKAn ::

Ni super če si moraš najti nov šiht, tebe pa zaradi delne invalidnosti ali starosti nočejo nikjer več vzeti.


Je to želja prihodnjega delodajalca ali tvoja želja da nekaj znaš ?

Če hočeš imet več, kot danes, potem je to nekaj, kar si želi prihodnji delodajalec. Če se pa učiš oz. znaš samo tisto, kar nikomur ne koristi in ne najdeš nikogar, da bi ti plačal - kaj naj potem naredijo drugi? Plačujemo nekoga samo zato, da ga plačujemo? Pa čeprav ne dela nič koristnega?
Mislim pa,da bi morala biti želja vsakega, da bi znal delat nekaj, kar bo koristno tudi za druge.

Aja ? Nisem vedel da je iskanje dela skupinski posel.

Iskanje dela res ni, pehanje za višjo plačo pa je? Vsaj ko se gre za delavce.

Spremenilo se je pa kaj ? Ne plače delavcev, razmere na trgu ter skurumptirana zakreditirana vlada je potegnila narod za seboj. Nekako tako kot slovenska.

Kopica Afričanov je spodila peščico belcev, da bi sami obdelovali zemljo in "imeli več". No se je izkazalo, da imajo vsi skupaj manj. Torej peščica potlačena v drek ni pomenila kopice potegnjenih iz dreka, kot si trdil.

Za enkratno uporabo je pa dober tudi tisti za 10EUR.

Po moje pa ne in to bi morali ljudje pokazat - nehat kupovat poceni, slabo robo, ki ti zdrži par let občasne uporabe. Ampak ljudje žal ne vidijo toliko naprej in imajo pred očmi samo 30€ razlike danes, nov mikser za 10€ vsaki dve leti pa ne vidijo...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

nevone ::

Ja seveda, po tvoji logiki brezposelnosti sploh ne bi bilo. Večina ljudi tega enostavno ni sposobna, če bi bila potem te debate ne bi imeli. Ampak to še ne pomeni, da jih lahko v nedogled izkoriščamo za naše dobro, tistih, ta "sposobnih". Pa nisem moralist vendar mi je v interesu maximalni pleasure za vse instance.


Z maksimalnim pleasure-jem za vse instance je danes tako, da nimaš sredstev (ne v smislu denarja) da bi ga zagotavljal. In potem se ti kaj hitro lahko začne dogajat, da v silni skrbi za maksimalni pleasure začne le ta za vse padati. Žal. Bilo bi idealno, če bi lahko vsakemu omogočil no pain, ampak za to rabimo še nekaj časa. Do takrat bomo pa pač iskali čim boljše ravnovesje na način kot to počnemo sedaj, tudi z lobiranjem na način kot to počneš ti.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

nevone ::

Če delavec ravna neodgovorno in NE izkoristi pravnega sredstva, ni potrebno, da ga ščitimo pred njegovo odločitvijo. Pravno varstvo se daje zainteresirani stranki. Če stranka ne izkaže interesa, ga praviloma ne bo v njegovem imenu zasledovala država.


Tole se mi tudi zdi ključnega pomena. Država ne more skrbeti za to. Bi pa lahko bili pravniki zaintersirani ščititi posameznike ali skupine. Pa ne samo v smislu, da jih ščitijo, če ti poiščejo pomoč, ampak jim ščitenje recimo ponudijo, če opazijo nepravilnosti. Marsikdaj, se krši pravice celim skupinam ljudi. Takrat bi lahko pravnik zaščito ponudil, saj je on najbolj usposobljen v poznavanju zakonov. Za delavce bi bila takšna oblika pomoči veliko bolj dobrodošla, kot golo nakladanje sindikalnih prvakov.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

rh^ ::

Jaz sem pa prej mnenja, da bi morali vse kršitve zakonov močno preganjati državni organi. To mora biti ena izmed glavnih funkcij države.

Pravnik bo nekaj počel samo, če bo v njegovem interesu. Malo je takih, ki bi - v primeru, da opazi nepravilnosti - "ponudil ščitenje".

Zanimivo mi je tudi kako se pravniki v tej temi branijo, češ, da pravna država pri nas deluje, le da je ne uporabljamo.
Zadnjič sem en dober mea culpa intervju od enega pravnika prebral, bom našel link.

neveone: strinjam se s tabo glede max pleasurja, vendar se sprašujem, če danes nimamo sredstev, da bi to zagotovili, ne moremo vedeti, če bo v prihodnosti drugače. Zato pravim, da je potrebno storiti maksimalno s tem kar imamo trenutno na voljo, vse ostalo (plani, kar bi lahko bilo čez 20-50-100 let) se mi ne zdi toliko pomembno.

nevone ::

Pravnik bo nekaj počel samo, če bo v njegovem interesu. Malo je takih, ki bi - v primeru, da opazi nepravilnosti - "ponudil ščitenje".


Namesto da delavci plačujejo sindikate naj poleg tega ali pa namesto tega dajo en del za pravno zaščito. Pravnik bo že našel interes, če ga bodo pokazali tudi delavci. Samo ne šele takrat ko zaškriplje. Tudi delavec mora že prej misliti na to.

vendar se sprašujem, če danes nimamo sredstev, da bi to zagotovili, ne moremo vedeti, če bo v prihodnosti drugače.


Vsak dan je verjetnost za slabšo prihodnost manjša. Tele male krizice, ki pridejo in se jih razglaša kot katastrofalne so samo streznitveni moment, da ljudje ne zaspijo, ker še nismo tako daleč, da bi bil že čas za s(p)anje. Samo kakšna nepričakovana katastrofa ali atomska vojna nas lahko zelo oslabi. Drugače smo pa precej na zeleni veji. (Pa pustimo zdaj ob strani bolezni in smrt, ki jim še nismo kos.)

Zato pravim, da je potrebno storiti maksimalno s tem kar imamo trenutno na voljo, vse ostalo (plani, kar bi lahko bilo čez 20-50-100 let) se mi ne zdi toliko pomembno.


Kako dolgoročno ali kratkoročno boš deloval naj ostane v tvoji domeni in v domeni vsakega posameznika. Rabimo tako tiste, ki razmišljajo dolgoročno kot tiste, ki kratkoročno. Kolikor pač zmoremo. Včasih so lepo rekli: Naj cveti sto cvetov (pa to nima nobene zveze z rastlinami, čeprav so tudi lepe)

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

sanjam_vse ::

k mam depresivne dneve se spravljam na take teme...
vroča debata...komaj sem se prebil do konca. ste me pa toliko sprovocirali, da sem se celo prijavil na slo-tech.

vglavnem, moje mnenje (upam da vsaj malo konstruktiven k razvoju le te) o tematiki:
repliciral zaenkrat ne bom nikomur, bom bolj zafilozofiral :)

1. sistem (kapitalizem kot ga poznamo)je za veliko večino zemljanov, kot tudi za naš planet, slab;
2. ostali že preživeti sistemi so še slabši
3. potrebujemo nekaj, ni nujno da novega, ampak drugačnega (upam, da se do tu strinjamo)

predlog (da ne boste rekli, da samo pljuvam)

teoretiziram...popravite me, če mislite da se motim:

1. nekakšen UTD (vem da je bilo o tem že preveč govora ja), ki pa bazira na tem, da je zemlja (surovine) last vseh, vrednost tega je osnova za zagotavljanje življenjskega minimuma vsakega slehernika (človeka dostojno življenje, kar imamo tudi zapisano v ustavi; s tem mislim čisti minimum...streha nad glavo in pest riža na dan). mislim, da smo v fazi tehnološkega razvoja, ko bi to lahko bilo mogoče.
2. na tej osnovi se pa potem lahko gremo kapitalizem - prosti trg...kapitalist "kupi surovino" , ji doda vrednost in jo proda na trgu (denar tako postane zgolj menjalno sredstvo). če je res čovekova naravna želja imeti več, bo sistem funkcioniral. Ljudem ne bo treba garat za preživetje, kdor bi pa rad imel ferarija in kristalni lustr za 30.000 EUR, se bo pa ravnotako potrudil kot dandanes.

3. zavedam dejstva, da je za to porebna nova "svetovna" ureditev. ampak ob misli, kako je dendanes urejen bančni sektor in glede na to da je podlaga za vse to že nastavljena (države, elektronski denar, itd.) to niti ne bi bilo tako nemogoče
4. zavedam se tudi dejstva, da to ne bo lahko "pozemljanjit" :) zemlje...pujsi pri koritu se ne bodo dali kar tako zlahka odgnat;
vendar če verjamemo anketam, kjer je samo 11% svetovne populacije dejansko zadovoljnih s trenutnim sistemom...nas je prekleto več ostalih.


utopično, vem...ampak kaj češ, tak sn
...pa če koga motijo 3 pikce...naj jih spregleda, prosim

username ::

bazira na tem, da je zemlja (surovine) last vseh, ...
...
2. na tej osnovi se pa potem lahko gremo kapitalizem - prosti trg...kapitalist "kupi surovino"
Evo, zajeb je že v osnovi, pri 'surovinah v zemlji'.

Če razglasiš, da je zemlja 'last vseh', nisi nič naredil. Ljudje potrebujejo železo, baker, les, bencin... in še mali milijon drugih vrst surovin.
Ampak to mora nekdo fizično pridobiti - recimo izkopati železovo rudo in jo predelati v železo in jeklo.
Kdo se bo tega lotil, če ne bo s svojim delom nekaj zase zaslužil? Če pridela železo in mu ga potem lahko vsega poberejo, češ "zemlja je last vseh" - potem se nihče ne bo trudil.

In na tak način tudi zavreš razvoj v splošnem, tako da niti ne prideš do faze, ko ugotoviš da je spodaj pod zemljo nekaj vrednega/uporabnega.

Recimo, kaki (ne preveč pametni) dušebrižniki rečejo "Indijanci X / Afriško pleme Y bivajo na ozemlju, bogatem z nafto, oni sami pa od njenega črpanja nimajo nič" - ja seveda, ampak sami nimajo ama nobene tehnologije za njeno črpanje in predelavo v bencin. Če ne bi zraven prišel 'zlobni beli kapitalistični zahodni človek', nikoli ne bi vedeli da sedijo na milijonih sodčkov nafte (ne bi niti vedeli kaj to je nafta).

vendar če verjamemo anketam, kjer je samo 11% svetovne populacije dejansko zadovoljnih s trenutnim sistemom...nas je prekleto več ostalih.
Sori, tale statistika (dokler je takole v zraku) je malo iz kravje riti potegnjena, ne pove niti katerih 11% to je (oz. katerih je ostalih 89%).

Pa bom še jaz malo poššekuliral, da pač le 11% svetovne populacije dejansko živi v kapitalizmu (vsaj približku le-tega) in zatorej živijo vsaj zelo spodobno (mnogi med njimi pa celo zelo lepo). Ostali deli svetovne populacije pač nimajo te sreče, pa se eto nezadovoljni s trenutnim stanjem.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: username ()

sanjam_vse ::

narobe si me razumel...surovina (se pravi npr. ruda v zemlji) ima svojo vrednost...in to je cena ki jo plača tisti ki bi rad iz te rude nekaj naredil. ta se šteje v ta "skupni fond" o katerem sem razglabljal.
izkop je že v domeni ti. novega kapitalista tako kot je njegov strošek tudi predelava le te. dodajanje vrednosti.

glede anket in procentov, sem vedel da se bomo obešal na to. ne vem, mislim, da sem danes prebral nekje v dnevnem časopisju. pa sploh ni važno al je 11 al je 23 al 42. dejstvo je, da je sistem nepravičen do tistih, ki ne pihajo v njegova jadra...

Lonsarg ::

Hm ideja kako se lotiti spremembe režima, nekdo bi lahko kupil kakšno manjšo državico(pomeni čisto vse zgradbe, ki so tam), tako bi ustanovil firmo, ki je lastnik države, vsi državljani pa njeni zaposleni, kasneje lahko firma svoje delnice enakovredno razdeli med državljane. To bi bila idealna država, evo kje je kdo z denarjem, ki bo na tak način širil novo gospodarsko ureditev. Bill Gates ima zadosti denarja, da kaj takega naredi:) Bo veliko več naredil za svet kot z dobrodelno organizacijo, če mu z tem uspe še drugam širit tako ureditev.

Taka firma/država potem veliko lažje funkcionira tako kot si ti sanjam vse napisal.

Okapi ::

Če pridela železo in mu ga potem lahko vsega poberejo, češ "zemlja je last vseh" - potem se nihče ne bo trudil.
Narobe razumeš. Koncesije za izkoriščanje "zemlje" se že sedaj skoraj povsod plačujejo, čeprav velikokrat premajhne. Problem je, ker obstajajo države in se te koncesije ne porazdelijo po vsem svetu enakomerno. Arabski emirati dobijo veliko, Jemen pa malo. Poleg tega tudi v arabskih emiratih dobijo emirji veliko več kot Arabci.

Drugače je pa s koncesijami tako kot z vsemi davki - pobrati jih je potrebno ravno toliko, da se ljudem še splača delati in vlagati v razvoj, poleg tega pa jih je potrebno tudi porabljati za blagostanje ljudi, ne za bogatenje priviligiranih ali recimo oborožitev.

O.

monster-x ::

Ja. Ob 12 urnem šihtu da preživiš družino se boš še šolal ?

Hja, danes gre razvoj hitro naprej in če želiš biti del razvoja (torej od tega tudi nekaj imeti), potem se moraš nenehoma izobraževati. Če se je moral izobraževati tisti, ki te je prehitel, potem je prav, da se tudi ti. Pa če maš 12-urni šiht, si moraš tudi takrat najti čas. Jebiga, včasih je pač treba potrpeti. Kot rečeno pa se je potrebno izobraževati na tistem področju, od katerega boš lahko tudi profitiral in ne kar nekaj, kar nihče ne potrebuje. Je pač tako, da je treba iskati znanje iz področja, s katerega se da kaj zaslužiti in tam je potrebno biti dober. Zakaj bi potem ljudje hodili v šole in se izobraževali, če bodo morali "paziti", da ne bi slučajno živeli bolje kot nekdo drug?

Ugibaj zakaj imamo minimalno zajamčeno plačo.

Zato, da se dela "socialni mir". Hkrati pa se s tem preprečuje ljudem, ki so pripravljeni delati za nižjo plačo, da bi delali in preživeli. Tudi minimalna plača ima svojo ceno in sicer višjo brezposelnost. To je jasno vsakomur, ki se mu vsaj malo sanja o ponudbi in povpraševanju.

Revščina ter preprosta nekonkurenčnost napram strojem jih je prisilila v to, da so delo šli iskati še drugam.

Torej skušaš povedati, da je razvoj strojev slaba stvar in da bi morali nekonkurenčnost podpirati?

Aja ? Če vsi delajo še vedno isto. Kaj je potem ta reorganizacija sploh naredila razen hokus-pokusa in instantno večjega profita ?

Prinesla je prihranke pri delovnem procesu in s tem večji profit lastnikom. To je napredek. Zakaj bi delali več, če nam ni treba? To so tisti "zlobni misleci" pogruntali.

Ravno ta 'tako mora bit' miselnost je najbolj retardirana. Ne, ne rabi tako biti. S tem da enega malo v drek potlačiš jih potegneš 100 ven.

Torej zaplenimo tebi vse tvoje premoženje (te potlačimo v drek) in ga razdelimo tistim na robu preživetja (jih potegnemo ven)? Se strinjaš s tem?

Obresti so ravno take da se pokrije izguba zaradi inflacija. Denar na banki propada, obresti gor ali dol.

Joj, na kaj se ti obešaš ...

Point je ... če mam jaz sedaj v roki 1 mio EUR in se odločam, kaj z njimi narediti, imam več možnosti kot npr.:
- jih dam vezat na banko
- jih nekam investiram (skladi, lastno podjetje)
- jih takoj zagonim

V banki so sicer nizke obresti, ampak okej, neki mal pa dobim. Če se mora v firmi izplačati profit delavcem, se mi tudi ne izplača vložiti tja. Torej ali jih dam vezat ali pa razkošno živim s tem, da jih zagonim. A ti res ne vidiš, da mora profit v firmi pripadati lastniku. Zakaj bi on vložil toliko denarja, če ne dobi ven ničesar? In kot posledico tega vidimo, da ne bo novih delovnih mest. Povej mi, ali bi ti vložil v podjetje vse svoje premoženje, če veš, da ne boš deležen profita? Tudi vložek lastnika ima svojo ceno. Tako kot je treba banki plačati obresti, je potrebno tudi plačati donose lastniku. Ta pa je največ tvegal in naj bo tudi najbolj nagrajen (z viškom, ki se ustvari v podjetju). Na njem pa je, ali bo to investiral še naprej ali pa ne. Vse nekaj stane. Tudi razmišljanje o tem, kaj početi in kako to početi stane.

Jaz hočem sistem, ki cilja na optimum družbenih in delodajalskih razmer, ker le s tem lahko zagotavljamo dobro počutje ljudi. Če pa ti hočeš da delavcem zraven preše še vedno reže prste stran je pa to izključno tvoja želja.

Tega zadnjega nisem rekel. To je plod tvoje bujne domišljije

Jaz bi tudi rad sistem, kjer mi ne bo treba ničesar delati, vozil bi se s Ferrarijem, živel v razkošni vili z bazenom, smučal v Švici in hodil na počitnice na Maldive. Kaj bova nardila? Edini logičen odgovor je, da naj začnem delati, da si bom to zaslužil, kajne? Naj bo za vsakega tako. Zakaj bi nekateri morali biti privilegirani?

Ne more razen zaradi tržnega gospodarstva, saj ima konkurenca popust na količino pri dobavitelju, na katero tako malo podjetje lahko le sanja.

Ja, seveda. Logično, da če več kupiš, da dobiš več popusta. In če se tako menita dva privatnika, ni s tem nič narobe. Če želiš uspeti, moraš pač pogruntati, kako se boš diferenciral od nekoga drugega. Ni lahko, prav tako pa je tudi daleč od nemogočega. Pa ne mi zdej začet jokat, kako nej to naredi. Naj sam pogrunta.

No, ni nujno, da se mu je. Niso vsa podjetja visoko profitna. Sicer pa kaj spet bluziš, da podjetje ni sposobno samo sebe odplačati? A to spet delaš akrobacije z managerskimi prevzemi?
Exactly.

To je posledica regulacijskih ukrepov in državnega poseganja v gospodarstvo. To je tipičen pojav tranzicije tudi v drugih bivših komunističnih državah, ne samo v Sloveniji. Politika proda svojim prijateljčkom in to je to. Če bi se obnašali tako kot vsak normalen vlagatelj, bi dali na dražbo in poskušali iztržiti od privatizacije čim več in to ponuditi vsem. Če ne bi bilo regulacije (v tem primeru podržavljanja), tudi privatizacije ne bi bile potrebne in tudi takih mahinacij ne bi bilo. Razumeš?

Pa napiši še enkrat.

Oprosti, sam če si pa tako površno bral, pa sploh ni čudno, da se pritožuješ. Poišči, nisem ti jaz kriv, če si ti tako len, da bi par postov višje pogledal in si prebral. Ni čudno, da bluziš tja v tri dni.

Še nihče ni ratal bogataš ko je delal za trakom ?!?

Jaz še nisem slišal za tak primer. Si ti?

Tega nisem izjavil.

Nisi, si pa izjavil tole: "In ker mu je delodajalec v tistem kratkem obstoju plačal le prvo plačo je sila vesel bogataš a ne ?" Iz česar lahko sklepam, da nasprotuješ takemu poslovanju in delu za določen čas. O neizplačevanju plač pa je, kot sem že rekel, napisanega kar nekaj.

Odvisno od države.

V bistvu je bolje za vse da ste brezposelni ker si boste s tem dvignili ceno a ne.

Seveda je odvisno od države. Če me podpira visoka socialna, se mi sploh ne splača delati. Raje doma ležim in gleda v luft. To pa seveda nekdo plača. Tudi tisti slabo plačani delavci.

Sicer pa si z drugim delom dokazal, da nimaš pojma o tržnem mehanizmu.

Hahahaha. Nizke cene. Super, to je edino kar si potrošnik želi a ne. Še več nižjih cen. Hura za državo.

Oprosti, ampak s tem si pa pokazal svojo debilnost.
Mi lahko navedeš del mojega posta, kjer sem izjavil, da je to edina pomembna stvar? Sicer pa če ti niso všeč nižje cene, lahko plačaš več in jim rečeš, naj obdržijo višek. Če imaš dva različna ponudnika enakega izdelka, boš verjetno šel tja, kjer boš plačal manj, kajne? Ne mi nabijat, da bi mogle bit visoke cene in da si ti to želiš. Nisi malo prej pravil, da nekdo lahko z nizkimi cenami uniči konkurenco? Torej trg išče nizke cene ali pa si samo ti ljubitelj visokih cen?

Napitnine za kaj ? Saj že izdelek hudo preplačam in oni od tega denarja nimajo nič, ravno to je point vsega. Tisti ki dejansko naredijo kaj so plačani najslabše. Bi jim pa z veseljem dal za stroške ter nato na roko še za delo.

A, lej lej. Zdej pa že preplačaš izdelek. Malo prej si rekel, da nočeš nizkih cen. Se boš odločil?

Kdo pa vse organizira? Tudi ta stane. In če ustvari vrednost (da lahko nakupuje v trgovskem centru in ne pri nekomu v garaži), ki je všeč trgu, potem naj tudi zasluži. Če pa bi raje kupoval direktno pri delavcu, pa naj ima on potem doma v garaži zaloge izdelkov. Pa mu direktno plačaj na roke. Vidiš, če najdeš dovolj takih ljudi kot si ti, bo to poslovna priložnost zate. Doma v garaži prodajaj in boš imel direkt vse plačano.

Ti se očitno ne zavedaš, da tudi trgovski center stane ogromno, delavci tam tudi. Kje so še stroški financiranja, stroški pokvarjenih izdelkov, ipd.

Ha. Veš da bi. Več celo to, da jih najdejo. Drugače se pa iz romunije ali ex. Yuge uvozi delavce.

Potem pa je še vedno previsoka cena. Če naredijo enako kvalitetno za nižjo ceno, potem je zanj smotrno da vzame raje tiste delavce.

Ja. Stanejo pa zakaj ? 30kEUR na uro za managerje in podobne bluzatorje kot tudi vse nategatorje v marketing oddelku. Problem so take velike razlike v urni postavki med _delavci_ in 'misleci'.

Zate je itak vsak, ki ne dela fizičnega dela bluzator. Zakaj pa potem ne naredijo delavci svoje tovarne in v njej proizvajajo avtomobile, če so po tvoje oni edini pomemben element v tovarni?

Ne pretiravam, postavljam te na realna tla. In kako boš prodajal svoje delo, ko le to ni na materialn osnovi ? Rabiš nekaj na čimer boš delal.

Tako je. To pa prinese kapitalist in to _STANE_. A razumeš?

Pravi kapitalizem tako kot socializem je navadna in nedosegljiva Utopija. Vsak sistem ima svoje pomankljivosti, z mešanjem odpraviš nekatere ter _optimiraš_ stanje družbe. Pravtako lahko to narediš z ročno regulacijo, če je le ta dovolj hitra ter se ne zatika v pravne mline.

Bolj reguliraš, slabše je. Sprijazni se s tem. Minimalna plača --> višja brezposelnost; visoki davki za premožne --> padec motivacije za vlaganje in dobro delo. In še in še bi lahko našteval.

V idealnem svetu.

... kjer ni regulacij, ki kapitalu preprečujejo, da bi se lahko lažje selil.


Tebi zelo ljuba regulacija danes vzame delavcu, ki stane delodajalca 1000EUR okoli 400EUR. Torej 40% vzame delavcu. Lahko bi zaslužil 1000EUR, dobi jih pa 600EUR. Da tistih z višjimi dohodki sploh ne omenjam. Pri tistih je odstotek še mnogo višji. In a res ne vidiš, koliko bi lahko profitiral s tem delavec? Da sploh ne omenjam, da če bi imeli nižje davke, bi se kapital nehal skrivati in bi se investiral naprej, kar bi pomenilo več delovnih mest. Očitno je to nekaterim zelo nejasno. Kot kaže visoki davki v samostojni Sloveniji še nikogar niso prepričali, zakaj nam ne gre bolje.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

monster-x ::

No dej mi primer delujočega "pravega" kapitalizma. Ne mi v teoriji govorit, praksa prosim.


Imaš prav, vse nesposobneže v taborišče, naj tam delajo za svoje preživetje. Nas "sposobne" pa naj pustijo primeru, ker smo mi brez njih boljši in jih tako ali drugače ne rabimo.

Pa še neki za vse: eni govorite o kapitalizmu pri nas, potem, ko je vsem jasno, da ga pri nas nimamo oz. da ne deluje pa se začnete izgovarjat "ja ne, saj sem govoril o _pravem_ kapitalizmu," ...


Kje je pa kdo kdaj rekel, da moramo koga dati v taborišče? Jao, kake eni vn prvlečete.

Drugače pa povsem pravi laissez-faire ne obstaja danes. Sicer obstajajo doloečni približki svobodnega trga (npr. Hong Kong, če že želiš primer).

Kaj točno pomeni kapitalizem za vse tiste, ki se pritožujejo, pa ne vedo povsem točno proti čemu? To pomeni, da jaz z nekom zamenjam dve stvari (npr. denar za dobrino) po ceni, za katero se sama dogovoriva in me pri tem država ne ovira s tem, da bi rekla, da je cena prenizka, da ji moram še ne vem koliko davkov plačati, itd. Tako na hitro in na simpl način razloženo. Evo, pa mate novo oviro, proti kateri lahko nasprotujete.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

donfilipo ::

Skupni prihodki države od davkov v procentih GDP, (recent data) za ilustracijo:

Hong Kong = 14,2%
USA = 28,03%
Danska = 49,5%
Avstrija = 41,9%
Slovenija = 38,4%

Vir: http://www.heritage.org/index/

Vsekakor tudi zelo poučna lestvica. Ne smemo pa pozabiti, da to seveda niso vse dajatve, ki so obvezne. Pri nas so obvezne tudi dajatve za zdravstveno in pokojninsko varstvo in še kak delček bi se našel. V USA tega ni, pa vseeno sem nekje drugje zasledil, da vseh obveznih dajatev potem le pride nekako 36%. Treba pa bo izbrskati, kje in kaj to pomeni. V Hong Kongu predvidevam, vojske ni. Je pa policija, obvezno osnovno šolstvo (previdevam brezplačno) in tudi vse kar vitalnega hong kong potrebuje. Nad Kitajskim prevzemom niso bili ravno navdušeni, je pa seveda res, da nek hudič odbrani take draguljčke najhujšega zla, sicer bi se jim slabo pisalo:))

P.S. Ne spreglejte, da so offshore oaze in mikrodržavice z lestvice odstranili. )Lichteinstein etc:) Ti niso za vse:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Ne spreglejte, da so offshore oaze in mikrodržavice z lestvice odstranili
Potem moraš tudi Hongkong. To je davčno-carinska in še kakšna oaza, prek katere 3/4 sveta trguje s Kitajsko. Oziroma sedaj Kitajska s svetom.

O.

donfilipo ::

Okapi je izjavil:

Ne spreglejte, da so offshore oaze in mikrodržavice z lestvice odstranili
Potem moraš tudi Hongkong. To je davčno-carinska in še kakšna oaza, prek katere 3/4 sveta trguje s Kitajsko. Oziroma sedaj Kitajska s svetom.
O.


Hong Kong niso, ker je tam 7 miljonov ljudi in kdorkoli ga napade, gre v prah in pepel. Lichteinstein osvojimo sa bračom od arkana s 3 stoenkami in eno bombo za 12.000€. Ne! Malo se je podražilo sorry:))

Hec proč. Mislim da sam vidiš logiko. Hong Kong je pomemben experiment Kitajske...ostalo so 'pomembni experimenti davčnih in naftnih oaz', ki dihajo samo spričo dejstva, da še niso zjezili nobene države sosede (ali pa so na morju), verjetno zaradi tega, ker velikani teh držav tam hranijo 'prihranke':))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Še nekaj ključnega za filozofijo 'capitalisma'. Sumim, da ta lestvica ni čisto objektivna. Kot rečeno...slovenci imamo prispevke, ki jih tu ni, so pa obvezni, bilo bi pa čisto možno, da imajo to Danci drugače. Da z davki zagotovijo tudi socialno varnost. V nasprotnem imajo stopnjo obveznih dajatev, kjer so pa praktično že v komunizmu:) In res so nekatere nepreverjene govorice take. Data and information welcome!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Hong Kong je pomemben experiment Kitajske...
Ne bi rekel, da ravno poskus, ampak preizkušena stvar. Brezcarinske cone poznamo že dolgo časa in njihova fora je ravno v tem, da lahko ohraniš tako prednosti visokih kot nizkih davkov, ene za domače gospodarstvo/prebivalstvo, drugo za export/import. Hongkong malo odstopa le po tem, da ima pač nekaj več prebivalcev, pa še tistih njegovih 7 milijonov ali kolikor jih pač ima, v primerjavi s kitajsko milijardo povsem zbledi.

Je pa nekaj drugega res - jaz recimo že ves čas razlagam, da bo lahko vsa Slovenija uspevala kot evropski Macau/Las Vegas, se pravi kot igralniška oaza, če le ne bi imeli toliko politikov in škofov, ki so svoje znanje o igralništvu črpali iz kmečkih povesti o gospodarjih, ki so zakockali grunt in se zapili.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

donfilipo ::

Okapi je izjavil:

Ne bi rekel, da ravno poskus, ampak preizkušena stvar. Brezcarinske cone poznamo že dolgo časa in njihova fora je ravno v tem, da lahko ohraniš tako prednosti visokih kot nizkih davkov, ene za domače gospodarstvo/prebivalstvo, drugo za export/import. Hongkong malo odstopa le po tem, da ima pač nekaj več prebivalcev, pa še tistih njegovih 7 milijonov ali kolikor jih pač ima, v primerjavi s kitajsko milijardo povsem zbledi.
Je pa nekaj drugega res - jaz recimo že ves čas razlagam, da bo lahko vsa Slovenija uspevala kot evropski Macau/Las Vegas, se pravi kot igralniška oaza, če le ne bi imeli toliko politikov in škofov, ki so svoje znanje o igralništvu črpali iz kmečkih povesti o gospodarjih, ki so zakockali grunt in se zapili.


To poznate samo buržuji. Mi od Komunističke partije sa budnim okom pratimo razvoj događaja na dalekom istoku, gdje svi tako zvani azijski tigrovi treba da konačno preuzmu kineski socializam;((

Ne vem ne poznam situacije doli, slišim hvalo, a mi mračni obrazi kitajcev v unifomi (črni obleka, svetla srajca, rdeča kravata in očala, pa niso MIB:), dajo včasih vendarle mračne slutnje.

Kar se pa slovenije tiče, imaš pa čisto prav. In napak je toliko, da so smetano od prihvatizacije na balkanu namesto nas pobrali avstrijci.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

monster-x ::

Okapi, seveda. Lahko bi. Pa še spustili bi davke in bi se kapital k nam prilil, še kak bogataš bi se priselil sem zaradi nizkih davkov, relativno zelo visoke varnosti in pa dejstva, da Slovenci nismo ravno butli za tuje jezike. Jah, težka je, če maš toliko raznoraznih interesnih skupinic, ki bi radi živeli na račun drugega.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

donfilipo ::

Ne boste verjeli. Hong Kong ima social welfare. Ne da bi ga izgleda kdorkoli kaj prida izkoriščal, saj so posli donosni, ampak za teoretike: imajo ga!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Double_J ::

Pa sej majo tudi volitve. Kitajci tja ne izvažajo preveč svoje ureditve, itak se zavedajo, da je slabša.
Dve šivanki...

donfilipo ::

Double_J je izjavil:

Pa sej majo tudi volitve. Kitajci tja ne izvažajo preveč svoje ureditve, itak se zavedajo, da je slabša.


Očitno! Pa ne samo oni. Bi se znal tudi kdo drug zavedati:) Ampak za birokracijo kitajske in skoraj celega sveta je, en klinc važno kaj je dobro. Važno je kaj je dobro za njih. In ne znajo skalkulirati svojih potreb v 15% GDP-ja.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Ena stvar, ki pojasni manjše stroške, da ne bo nejasnosti. Hong Kong ima na km ceste, železnice, daljnovodov in ostalih infrastuktur ogromno prebivalcev.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Stvar s Hongkongom je, da bi ga lahko Kitajci brez najmanjših problemov priključili že pred 50 leti, ampak ga niso, ker so modri starci v CK ugotovili, da jim tak kot je veliko bolj koristi kot škoduje. Njihov komunizem je cepljen na konfucijanski pragmatizem, ki dopušča tako rekoč vse, da je le partija na oblasti.

Kar je seveda rahlo strašljivo, na drugi strani pa še en razlog več, da bi morali vlagati v igralnice. Ker mogoče ne edina, vsekakor pa največja šibka točka Kitajcev je hazard (ki je posledica njihovega fatalizma). Vse, kar lahko Slovenci na dolgi rok prodamo Kitajcem, so igralnice.

Hong Kong ima na km ceste, železnice, daljnovodov in ostalih infrastuktur ogromno prebivalcev.
Predvsem ima strašno koncentracijo podjetij in ogromno uvozno-izvozne trgovine in tudi če so davki za firme nizki, se še vedno nabere ogromno denarja v državno blagajno. Kot rečeno, trgovina med Kitajsko in svetom gre skozi Hongkong, zdaj sicer manj kot nekoč, ampak še vedno se nabere več kot dovolj "mitnine". Ostalo, kar počnejo, je pa samo dodaten bonus.

O.

donfilipo ::

Okapi je izjavil:

Stvar s Hongkongom je, da bi ga lahko Kitajci brez najmanjših problemov priključili že pred 50 leti, ampak ga niso, ker so modri starci v CK ugotovili, da jim tak kot je veliko bolj koristi kot škoduje. Njihov komunizem je cepljen na konfucijanski pragmatizem, ki dopušča tako rekoč vse, da je le partija na oblasti.

Kar je seveda rahlo strašljivo, .....
O.

Evo sem se malo popeljal po Hong Kongu. Nije loše. (kdaj bo eden na google maps končno naredil free ride tekoč, ne da skače????)
Ok če vzamemo, da jim Hong Kong ustreza tak kot je, zakaj za vraga so zapeli za Tibet in Dalai Lamo???? Ne vidim neke praktične vrednosti, razen če seveda ne uživajo, ko jim cel svet hipokristko liže rit, na skrivaj pa se klanjajo Lami???
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Double_J ::

Dve šivanki...

Okapi ::

zakaj za vraga so zapeli za Tibet
Zakaj smo mi zapeli za one tri zaselke na drugi strani Dragonje? Zakaj je Srbija zapela za Kosovo. Zakaj Italija ne vrne južne Tirolske ...?

Tibet je bil del kitajskega cesarstva od 13. stoletja dalje in za razliko od ruskih komunistov kitajski svojim "kolonijam" niso nikoli ponudili možnosti odcepitve. Deloma iz čisto pragmatičnih razlogov, ker če pustijo Tibetancem, bodo imeli takoj še sto drugih, ki bi se tudi hoteli osamosvojiti.

Po drugi strani je pa zahodna skrb za Tibet tudi precej dvolična. Tibet je bil namreč zaostala teokratska fevdalno-sužnjelastniška vazalna država, v marsikaterem pogledu nič drugačna od recimo talibanskega Afganistana. In kot zahod izvaža demokracijo, kamor se mu zdi, da bi bilo potrebno, je to počela tudi Kitajska.

Dalajlama sedaj sicer sadi rožice, ampak Tibet v resnici nikoli ni bil idilična Arkadija miroljubnih menihov, kakršnega si marsikdo napačno predstavlja. Kar seveda, da ne bo kakšne pomote, ni opravičilo za marsikatero kitajsko dejanje, ampak zgolj pojasnilo za boljše razumevanje.;)

O.

Double_J ::

Evo sem se malo popeljal po Hong Kongu. Nije loše.


To je pa njihova različica celovških dvorov.:))

http://www.panoramio.com/photo/600797
Dve šivanki...

Okapi ::

Kot zanimivost - pred davnimi časi sem bil v Hongkongu in spal v legendarnem Chungking Mansions (blok A, 13. nadstropje - takrat sem na potovanjih še dnevnik pisal;-) in je bilo kar doživetje;)
Chungking Mansions @ Wikipedia

O.

donfilipo ::

Hong Kong...kar sem videl in tega se je nemara kar dosti nabralo:) in tisto malo kar sem bral, mi da klasičen vtis prenatrpanosti in že kar bolestne gneče. Ne morem se znebiti vtisa 'geta' in prostorske revščine, čeprav Hong Kong nedvomno sodi med najbogatejše predele sveta. Šel bi dol v kupleraje, ne bi pa tu živel:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Thomas ::

ne bi pa tu živel:)


Misliš, "ne bi pa tam živel"?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
««
10 / 28
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Demokratični socializem (strani: 1 2 3 437 38 39 40 )

Oddelek: Problemi človeštva
1989247730 (199105) Mr.B
»

Težave in rešitve, zakaj je kapitalizem uničil človeštvo. (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Problemi človeštva
40890367 (77009) T-h-o-r
»

Komunizem + demokracija = možno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9213677 (9438) jype
»

Karl Marx je imel prav (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Problemi človeštva
73186976 (77538) LordTado
»

Capitalism: A Love Story [2009] by Michael Moore (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10213879 (12387) donfilipo

Več podobnih tem