Je to konec Voyagerja 1?

Matej Huš

8. mar 2024 ob 07:49:49

Nadaljujejo se težave s sondo Voyager 1, ki že mesece na Zemljo pošilja nerazumljive komunikacije. Podobne težave so imeli že pred dvema letoma, a je nato pomagal preklop na sekundarni računalnik, ki mu je sledila nadgradnja firmwara. To pot pa ni pomagal noben ukrep, ki ga je NASA preizkusila. Vodja projekta Voyager Suzanne Dodd je dejala, da gre za najhujšo težave, odkar je pred štirinajstimi leti prevzela vodenje misije. Na sondi se je primerila okvara v komponenti, ki je odgovorna za pošiljanje telemetrije in znanstvenih podatkov na Zemljo. Za zdaj še niso uspeli odpraviti napake.

Če je to konec uporabnosti Voyagerja 1, je antiklimaktičen. Pričakovali smo, da bo nekega dne preprosto utihnil, ker bo imel premalo energije za komunikacijo z Zemljo, namesto tega pa se je njegovim računalnikom zmešalo. Voyager 1 je na poti od leta 1977 in je v tem času prepotoval 24 milijard kilometrov, kar je zadoščalo za prehod onstran heliopavze v medzvezdni prostor, kjer je Sončev veter zanemarljiv in prevladuje medzvezdni veter. Za silno razdaljo tudi svetloba potrebuje skoraj 23 ur, zato je komunikacija počasna. Voyager 1 je skupaj s svojim sestrskim plovilom Voyager 2 človeški izdelek, ki je prepotoval najdlje od Zemlje.

Novega Voyagerja ne bo. Razlog ni finančen niti človeški, temveč vesoljski. Pred skoraj petdesetimi leti so bili zunanji planeti v položaju, ki se ponovi vsakih 175 let in je omogočil več gravitacijskih pospeškov ob letih mimo planetov. Voyager 1 je tako obiskal Jupiter in Saturn, Voyager 2 pa Uran in Neptun. A četudi Voyager 1 utihne, kar se bo sčasoma zgodilo tudi Voyagerju 2, bo molče nadaljeval svojo pot. Morda ga bodo v neki nedefinirani prihodnosti prestregla druga bitja in na zlati plošči videla, da smo nekoč tudi v nič kaj posebnem kotu Rimske ceste živeli. In z računsko močjo, ki je manjša od današnjega ključa za daljinsko odklepanje avtomobila, čez vesolje poslali majhen košček naše civilizacije. Čez 40.000 let bo Voyager 1 po naključju letel blizu - 1,7 svetlobnega leta - majhne zvezde v malem vozu.