NASA posodobila ROM na Voyagerju 2

Matej Huš

29. apr 2023 ob 17:52:44

Sondo Voyager 2 so izstrelili pred 46 leti in je skupaj s sestrskim plovilom Voyager 1 najbolj oddaljeni človeški izdelek, s katerim še komuniciramo. NASA ji je ta teden še podaljšala življenje, ko je z nadgradnjo programske opreme na daljavo poskrbela, da bo še vsaj do leta 2026 uporabljala pet aktivnih instrumentov.

Energijo za delovanje ji na razdalji dobrih 20 milijard kilometrov (do Sonca jih je 150 milijonov) zagotavlja radioizotopski termoelektrični generator (RTG), ki ima na krovu 4,5 kilograma plutonija 238. Ob izstrelitvi je zmogel zagotavljati 157 W električne energije, sedaj pa moč počasi usiha, ker ima plutonij razpolovno dobo 87,7 let. Vsak Voyager ima tri enake RTG in doslej njihovo pešanje še ni vplivalo na delovanje, sedaj pa se bližamo takemu trenutku. Voyager 1 težav še nima, ker ima že od rane mladosti le štiri delujoče instrumente, Voyager 2 pa ima vseh pet. NASA je zato s trikom poskrbela, da bodo še nekaj let dobivali ustrezno napajanje.

Voyager ima namreč tudi poseben mehanizem za uravnavanje napetosti, ki ščiti pred sunki in konicami. Ti bi lahko poškodovali občutljive instrumente. NASA je sedaj ocenila, da je tveganje za kaj takšnega dovolj nizko, da se bolj splača ta mehanizem izključiti in na njegov račun napajati peti instrument. V Voyagerju 2 so izključili uravnavanje napetosti, s privarčevano energijo pa bodo lahko podaljšali življenjsko dobo sonde. Kako osupljiv je ta dosežek, priča čas za komunikacijo z Voyagerjem - 22 ur traja, da to pot prepotuje svetloba, torej tudi ukazi.

Spomnimo, da je bila prva predvidena življenjska doba Voyagerjev le štiri leta. A sondi sta se izkazali za precej bolj trdoživi, zato sta živeli in živeli. Kot edina človeška izdelka, ki omogočata komunikacijo izza heliopavze, kjer je po nekaterih definicijah že začetek medzvezdnega prostora, sta nepogrešljiva znanstvena instrumenta. Trenutno sta v območju, kjer vreme ni več pogojeno s Soncem, sta pa še vedno v območju prevladujoče Sončeve gravitacije. Tudi to bosta nekoč zapustila, a bosta tedaj le še nemi priči neke civilizacije, ki je nekoč v vesolje pošiljala kovinske izdelke.