Facebook obupal nad lastno kriptovaluto

Matej Huš

2. feb 2022 ob 02:30:35

Po neuradnih podatki se Facebookova digitalna valuta ne bo zgodila. Bloomberg je minuli teden poročal, da konzorcij, ki se je oblikoval za to valuti, razmišlja o odprodaji vsega premoženja in ukinitev. Diem Association, ki se je nekoč imenoval Libra, se z investicijskimi bankami dogovarja o načinu prodaje intelektualne lastnine in novih lastnikih za inženirje, ki so razvijali tehnologijo.

Facebook je sedaj sporočil, da se projekt valute diem ustavlja. Razlog naj bi bila nesoglasja z regulatorji, s katerimi niso uspeli najti skupnega jezika o novi valuti. Zaradi pomanjkanja zaupanja so dali Facebooku jasno vedeti, da mu ne bodo dovolili vzpostaviti plačilnega sistema in lastne valute. Tehnologijo, ki je obsegala infrastrukturo ter orodje za plačilni promet prek blockchaina, je za 200 milijonov dolarjev kupil sklad Silvergate Capital Corporation.

Ko je Facebook leta 2019 napovedal svojo digitalno valuto, tedaj imenovano še libra, je bil konzorcij velik. A kmalu so nekateri vidni člani začeli izstopati. Jasno so nasprotovali tako politiki kakor regulatorji. In čeprav je Facebook še leta 2020 napovedoval, da bo libra (kasneje diem) nared leta 2021, se to ni zgodilo.

Strahovi so razumljivi, saj imajo tehnološki velikani že sedaj ogromno moči, z uvedbo lastnih plačilnih sistemov pa bi je dobili še bistveno več. Hkrati so tudi svetovne centralne banke ugotovile, da so digitalne valute prihodnost, zato jih je večina začela vsaj razmišljati, če ne že preizkušati ta način plačevanje. Najdlje so Kitajci, kjer v več milijonskih mestih že uporabljajo digitalni juan, a tudi Evropska centralna banka ima svoj pilotni projekt.