Konzorcij za Facebookovo Libro razpada

Matej Huš

12. okt 2019 ob 08:45:45

Teden dni po napovedi PayPala, da se umika iz konzorcija za novo kriptovaluto libra pod Facebookovo patronažo, je videti usoda konzorcija čedalje bolj negotova. Odstopajo namreč še velikani Visa, Mastercard, eBay, Stripe in drugi. To pa pomeni, da v združenju ni več nobenega večjega ponudnika obdelave plačil, kar predstavlja resno oviro za projekt. Odstopi so do neke mere gotovo povezani z neodobravanjem nove valute, ki veje iz političnih vrst. V ZDA so na primer nekateri senatorji Visi in Mastercardu svetovali, naj premislijo o sodelovanju v projektu, ki lahko trči na številne pravne težave.

Iz Vise so sporočili, da so se odločili, da h konzorciju za libro ta trenutek ne pristopijo. Dodajajo, da bodo natančno spremljali situacijo in končno odločitev sprejeli na podlagi več faktorjev, med katerimi bo tudi sposobnost spoštovanja vseh predpisov. Iz eBaya pa so sporočili, da spoštujejo vizijo, ki jo predstavlja libra, a ne bodo nadaljevali kot ustanovni član, ker so osredotočeni na lastno storitev za izvajanje plačil za svoje stranke.

V ponedeljek se bo v Ženevi začelo prvo zasedanja članov konzorcija za libro, na katerem bo znanega več. Pričakovati je, da bodo na tem srečanju člani dali konkretnejše zaveze, lahko pa se zgodi tudi še kakšen odstop.

V Švici, kjer želijo libro registrirati, so že pred časom dejali, da jo čaka izjemno temeljit pregled. Podobno sporoča tudi Bank of England. Prihodnost kriptovalute je iz dneva v dan manj jasna.