Facebook želi lastno kriptovaluto

Matej Huš

3. maj 2019 ob 23:14:19

Že večkrat se je govorilo, da si Facebook želi lastno kriptovaluto, sedaj pa postajajo te govorice še glasnejše. Kot poroča The Wall Street Journal, se Facebook dogovarja z več finančnimi družbami (med drugim z Viso in Mastercardom) in z več trgovci, da bi izdal lastno kriptovaluto, ki bi jo uporabniki lahko porabili za kupovanje izdelkov na Facebooku in drugih straneh. Že v preteklosti je Facebook hlepel po kriptovaluti, ki bi jo integriral v svoj sistem za komuniciranje WhatsApp, sedaj pa bi šel naravnost v Facebook.

Podrobnosti seveda še niso znane. Facebook naj bi si prizadeval nabrati milijardo dolarjev kapitala, ki bi ga uporabil kot podlago za kriptovaluto. Ta bi bila tako vezana na dolar (podobno kot tether), s čimer bi preprečil nestabilnost in nihanje vrednosti. Facebook se želi pozicionirati kot ponudnik plačilnega prometa, s čimer bi hodil v zelje tudi Visi in Mastercardu. To pomeni, da bi lahko Facebookovo kriptovaluto uporabljali tako na njegovi strani kot tudi drugod. Ostalim trgovcem bi se Facebook prikupil z nižjimi provizijami od klasičnih ponudnikov plačilnega prometa.

Ker številne strani že danes uporabljajo Facebookove API-je za avtentikacijo uporabnikov, razširitev na plačevanje znotraj Facebookovega ekosistem ne bi bila preveč zahtevna. Podrobnosti še niso znane, a že sedaj se lahko vprašamo, ali je Facebook res najprimernejši za to početje. Njegova zgodovina varovanja osebnih podatkov uporabnikov namreč ni ravno bleščeča.