Ameriška politika nad Facebookovo Libro

Dare Hriberšek

16. jul 2019 ob 18:26:46

Demokratski poslanci v Kongresu pripravljajo zakon, ki bi lahko preprečil nastanek Facebookove kriptovalute. Libra pa ni edina tarča predpisa, saj bi ta v primeru veljavnosti na splošno prepovedal velikim tehnološkim podjetjem, da se po strani ukvarjajo še z bančnimi posli. Nekateri mediji so se dokopali do osnutka zakona in njegovo besedilo take družbe definira po globalnih prihodkih; ti morajo letno znašati najmanj 25 milijard ameriških dolarjev, podjetja pa se morajo ukvarjati s ponujanjem bodisi spletne trgovinske ali menjalniške platforme ali pa platforme, ki med sabo povezuje tretje osebe. Facebook tako zagotovo pade v to skupino.

Ni nepomembno, da je pred dnevi Libro, pa tudi druge kriptovalute, napadel sam predsednik Donald Trump. Kakopak, prek Twitterja. Zapisal je, da če želijo Facebook in druga tehnološka podjetja postati banke, potem morajo najprej doseči spremembo bančne zakonodaje in se podvreči regulatorjem ter strogim predpisom, ki urejajo to področje. Po njegovem mnenju ZDA že imajo svojo valuto, ki je ta trenutek močnejša kot kdajkoli.

To pa še ni vse. Nekateri ameriški poslanci so že pred časom zaprosili Facebook, da za nekaj časa zaustavi razvoj svoje kriptovalute, vsaj dotlej, da politika preuči vse možne posledice njene uvedbe. Danes se jim je pridružil še visoki uslužbenec Ministrstva za finance Steve Mnuchin, ki je izrazil bojazen, da bo Libra služila za financiranje terorizma in pranje denarja, ki izvira iz kaznivih dejanj. Po njegovem mnenju je zato podjetjem, ki se ukvarjajo z digitalnimi storitvami potrebno preprečiti, da delujejo v nekakšni finančni senci.

Zakon menda še zdaleč ni dokončno oblikovan, njegovi snovalci najverjetneje čakajo še jutrišnje zaslišanje v kongresni komisiji za bančništvo, kjer bodo na vprašanja poslancev odgovarjali predstavniki Facebooka, med njimi tudi David Marcus, ki je zasnoval sporno Libro.