Facebookova digitalna valuta libra že januarja

Matej Huš

28. nov 2020 ob 09:35:53

Lani napovedana Facebookova kriptovaluta libra, ki je do danes izgubila nekaj partnerjev iz konzorcija (tudi PayPal, Mastercard, Vodafone in eBay) in se iz zelo odprte prelevila bolj zaprto obliko, bo nared v začetku prihodnjega leta. Prvo delujočo verzijo lahko pričakujemo že januarja, pravijo viri blizu Facebooka, a bo še bolj okleščena od že razvodenelih pričakovanj.

Libra bo izšla kot ena digitalna valuta in ne košarica. Njena vrednost bo vezana na dolar v razmerju ena proti ena, sčasoma pa bomo dobili še druge digitalne valute. Točen datum izida je odvisen od švicarskega urada za nadzor finančnih trgov (FINMA). Ta je že lani potrdil, da se libra poteguje za registracijo v Švici in dodal, da popustov ne bo. Regulativa bo stroga, kot to velja za vse podobne projekte. Možnost uporabe ene same valute, ki bo dolar, bo sicer omogočila lažjo registracijo, a bo za uporabnike manj privlačna. Še vedno bo ostala prednost enostavnejšega premikanja denarja po svetu, ne bo pa možnosti cenejšega pretvarjanja med valutami.

Obljubljajo pa, da bo na digitalnem omrežju, ki ga bo vzpostavila libra, delovalo več storitev različnih partnerjev iz konzorcija. Najdlje je Facebookova podružnica Novi, ki se ukvarja z izdelavo digitalne denarnice za libro. A ker Novi potrebuje licenco v vsaki zvezni državi v ZDA, še ne bo na voljo javnosti januarja.