Facebook napovedal novo kriptovaluto libra

Matej Huš

18. jun 2019 ob 18:10:49

Kot smo napovedovali, je Facebook danes napovedal svojo kriptovaluto libra. Kriptovaluto, ki bo skupaj z ustrezno verigo blokov (blockchain) zaživela prihodnje leto, podpira več deset velikih podjetij, med njimi tudi Visa in MasterCard.

Čeprav o libri pogosto govorijo kot o veliki konkurenci bitcoinu, Facebook poudarja, da ne bo šlo za špekulativno valuto, temveč ohranjevalec vrednosti oziroma pravi digitalni denar. Libra bo podprta z realnimi valutami. Najprej bo libra namenjena prenosu denarja med uporabniki v državah v razvoju, ki pogosto nimajo dostopa do klasičnih bank. Kasneje naj bi se libra razvila v globalni plačilni sistem, ki ga bo lahko uporabljalo več kot 1,7 milijarde uporabnikov Facebooka.

Toda na koncu libra ne ostala Facebooku. Nadzor bo imela Libra Association, v kateri je 28 partnerjev, med katerimi so skladi finančne družbe, skladi tveganega kapitala, neprofitne organizacije, tehnološki velikani itd. Ti bodo projekt podprli tudi s finančnimi vložki, ki bodo služili kot devizna rezerva, ki podpira libro. Bo pa Facebook na tem ogrodju gradil svoje projekte, zato ustanavlja podružnico Calibra. Ta bo razvijala svoje finančne storitve, kreditne linije itd. In ker bo med 29 člani konzorcija Calibra tudi imela svoj glas, bo imel Facebook efektivno dva.

Druga razlika v primerjavi z bitcoinom bo tudi okoljska prijaznost, saj libra ne bo potrebovala ogromnih količin elektrike in računske moči za delovanje.