Samsung obupal nad razvojem lastnih procesorskih jeder

Jurij Kristan

6. nov 2019 ob 07:40:17

Samsung ukinja inženirsko skupino v teksaškem Austinu, kjer so razvijali CPU jedra Exynos M za sistemske čipe Exynos. Sam razvoj sistemskih čipov in drugih njihovih komponent nemoteno teče dalje.

Snovalci mobilnih naprav imajo več različnih možnosti, kako Armovo tehnologijo pretvoriti v dejanske sistemske čipe, ki naprave poganjajo. Najenostavnejša opcija je preprosto povzeti celoten dizajn vezij, medtem ko se večja podjetja včasih odločijo za zahtevnejši, a svobodnejši način: licencirajo arhitekturo in na njeni podlagi oblikujejo lastne rešitve. Leta 2012 so se pri Samsungu namerili razvijati lastna procesorska jedra za svoje SoCje. Pod oznako Exynos M1 smo jih prvič uzrli pred tremi leti v Exynosu 8890, medtem ko bo prihajajoči SoC Exynos 990 nosil jedrca M5 ... ki pa bodo tudi zadnja.

Samsungova tehnologija doslej ni uspela preseči Armovih privzetih dizajnov, kar pomeni, da je družba po nepotrebnem trošila denar, zato smo že dober mesec poslušali ugibanja, da bodo oddelek kmalu zaprli. Zdaj je tu potrditev, kajti na teksaške upravne organe je dospela najava, da bo konec leta na cesti ostalo 290 Samsungovih delavcev - celoten razvojni laboratorij za CPUje iz Austina. Ob tem so naravnost pojasnili, da je zanje snovanje lastnih procesorskih jeder postalo nesmiselno, toda obenem poudarjajo, da to ne ogroža bistveno njihovih ameriških inženirskih izpostav, saj delo na SoCjih, GPUjih in pospeševalnikih strojnega učenja v Austinu ter San Joseju nemoteno teče dalje. Junija so sklenili odmevno partnerstvo z AMDjem za razvoj grafičnih vezij, pred tedni pa smo bili priče najavi že omenjenega Exynosa 990.