Facebookove kriptovalute uradno konec

Matej Huš

4. jul 2022 ob 10:25:00

Pred tremi leti se je Facebook pridružil vsesplošnemu navdušenju nad kriptovalutami in najavil lastno kriptovaluto. Konzorcij je kmalu razpadel, sedaj pa bo pokončal še zadnje ostanke nesojenega poizkusa. Kriptovaluta Novi, ki jo je pilotno vodila Meta (prej Facebook), se 1. septembra poslavlja.

Ko so se velikopotezni načrti o kriptovaluti sesuli, je ostal projekt Novi. Pilotni projekt Novi je od oktobra 2021 deloval v delu ZDA in v Gvatemali, a je bilo ves čas jasno, da prihodnosti nima. V začetku leta je Facebook (Meta) ukinil kriptovaluto diem, v katero se je pretvorila prvotna zamisel Libre. Diem ne bi bil klasična kriptovaluta, temveč bolj finančna ustanova, ki bi nudila storitve 1,7 milijarde ljudem brez bančnega računa. Facebook tega seveda ne bi počel iz golega altruizma, temveč ker so v bančništvu podatki o komitentih in uporabnikih, kar je možno monetizirati. Facebook je lastno virtualno valuto Credits imel že leta 2011, a je bila namenjena plačevanju v igrah. A z Libro oziroma kasneje diemom ni šlo in iz prvotnega konzorcija 28 partnerjev so sčasoma izstopila vsa velika imena, vključno z Mastercardom, PayPalom in Viso. Na koncu je ostala Nova, ki je bila bolj namenjena prenosu denarja iz ZDA v Gvatemalo kot čemu drugemu.

Sedaj se pot končuje tudi za Novo. Uporabniki bodo lahko stanja prenesli na bančne račune ali dvignili v gotovini (slednje le v Gvatemali). In s tem se bo Facebookov poizkus ustvariti digitalni denar zaključil. Vprašanje je le, ali je bil zadnji.