Japonska prihodnje leto z digitalno valuto

Matej Huš

24. nov 2021 ob 17:23:00

Pred letom dni smo poročali, da bo Japonska sledila kitajskemu zgledu in preizkusila državno digitalno valuto. Odtlej so digitalne valute zagnale še nekatere druge države, denimo Nigerija in Indija, medtem ko je El Salvador uvedel kar kriptovaluto bitcoin. Japonska digitalna valuta je sedaj tik pred vrati, saj se bo začela uporabljati že prihodnje leto. A gre za projekt konzorcija 70 podjetij, ne pa japonske centralne banke.

Prve preizkuse bodo izvedli že letos
, prihodnje leto pa se bodo vključile vse tri največje banke ter približno 70 drugih podjetij in organizacij. Valuta se bo imenovala DCJPY in bo temeljila na depozitih pri komercialnih bankah. Enotna platforma bo pospešila prenos sredstev in poravnavo. Obetavno je, da bodo sodelovale vse tri velike banke: Mitsubishi UFJ, Mizuho in Sumitomo Mitsui, ki imajo že sedaj digitalne plačilne sisteme, a vsaka svojega. V konzorciju bodo še poštna banka, različni borzni posredniki in zavarovalnice ter tudi podjetja, ki niso iz finančnega sektorja: denimo operaterji, ponudniki električne energije, železnice itd.

Ni še jasno, kaj to pomeni za poizkuse japonske centralne banke, da vzpostavi svojo digitalno valuto. Japonci sicer izjemno radi uporabljajo gotovino, zato banke zelo promovirajo moderne brezgotovinske načine plačevanja.