Dve leti po bitcoinizaciji ima El Salvador še vedno raje dolarje

Matej Huš

11. sep 2023 ob 07:45:13

El Salvador je uradno dolarizirana država od leta 2001 in odtlej se dola uporablja kot glavno in zakonito plačilno sredstvo. Pred dvema letoma pa je predsednik Nayib Bukele razglasil bitcoin za drugo uradno valuto, ki naj bi prerodil tamkajšnje gospodarstvo. Prvi skeptični odzivi so se pokazali za pravilne, saj tudi dve leti po začetku projekta El Salvador od bitcoina nima kaj dosti. Ljudje še vedno množično uporabljajo dolarje.

Tudi čas ni bil pravi. V dveh letih, od kar je El Salvador uvedel bitcoin, je kriptovaluta izgubila približno polovico vrednosti. Četudi nakazila delavcev iz tujine (remittances) obsegajo petino BDP-ja, ta pa bi zlahka potekala v kriptovalutah, se več 99 odstotkov teh nakazil še vedno izvaja v dolarjih. Situacija na ulicah je še slabša, saj se bitcoin praktično nikjer ne uporablja za nakupe. Ljudje mu ne zaupajo in pogosto tudi ne razumejo, zato raje posežejo po dolarjih. Uradnih podatkov ni, raziskave o navadah prebivalstva pa žalostne vtise potrjujejo.

El Salvador je pred dvema letoma uvedel digitalno denarnico Chivo in vsakemu uporabniku dodelil 30 dolarjev v kriptovalutah. Kljub temu se Chivo ni prijel med državljani in nakazila iz tujine so še vedno na bančne račune v dolarjih. Ob tem spomnimo še na velikopotezne napovedi predsednika, da bodo zgradili novo mesto Bitcoin City, ki ga bo poganjala termalna energija iz vulkana. Doslej niso izdali niti obveznic, ki so bile predvidene za financiranje. Bitcoin ostaja igračka za petičneže in osebni predsednikov projekt, ki s prebivalstvom in realnim gospodarstvom nima veliko skupnega.