Tudi Japonska bo preizkušala digitalno valuto

Matej Huš

19. nov 2020 ob 19:28:19

Po Kitajcih, ki so državno digitalno valuto že začeli preizkušati v geografsko omejenem pilotnem projektu, se za digitalni jen ogrevajo tudi Japonci. Tamkajšnja centralna banka je že 2. julija uradno sporočila, da bodo v prihodnosti preizkušali digitalno valuto. Skupina več kot 30 bank in podjetij je sedaj sporočila, da bodo prihodnje leto začeli preizkušati infrastrukturo in druge potrebno za uvedbo digitalne valute.

V skupini so vse tri največje japonske banke (Mitsubishi UFJ , Mizuho in Sumitomo Mitsui), borznoposredniške hiše, telekomunikacijski giganti ter prodajalci in ponudniki storitev. Prihodnje leto bodo začeli preizkušati enotno platformo za poravnavo, ki jo bodo uporabljali ob uvedbi digitalne valute. Digitalnih platform je na Japonskem precej, a nobena nima zadostnih kapacitet, da bi lahko nadomestila gotovinska plačila. Na Japonskem je, vsej modernizaciji in tehnološki naprednosti navkljub, gotovina še vedno izjemno priljubljena. Z njo se poravna 80 odstotkov vseh plačil, medtem ko je v ZDA ta delež 55-odstoten, na Kitajskem pa le 30-odstoten. V EU so gotovini najmanj naklonjeni Nizozemci, Finci in Estonci, najbolj pa Grki, Ciprčani in Maltežani. Tudi Slovenci nadpovprečno uporabljamo gotovino.

V preizkusu bodo banke izdajale digitalni jen, sistem pa bo omogočal, da to počne še kdo drug. Na Japonskem si oblasti že dlje časa prizadevajo popularizirati digitalna plačila, a zaradi nenaklonjenosti prebivalstva in več konkurenčnih, nezdružljivih platform razmaha ni. Tudi brezgotovinski digitalni plačilni sistemi, ki jih ponujajo vse tri banke, so še daleč od na primer kitajskih sistemov.