Tudi Indija pripravlja digitalno valuto

Matej Huš

22. jul 2021 ob 23:03:04

Državam, kateri centralne banke pripravljajo ali vsaj preizkušajo digitalne valute, se očitno pridružuje tudi Indija. Viceguverner tamkajšnje centralne banke T Rabi Sankar je na današnji novinarski konferenci dejal, da razmišljajo o uvedbi nacionalne digitalne valute, ki bi dopolnila rupijo. Podobno kot v drugih državah bi bila tudi indijska digitalna valuta komplement gotovine, torej valute z enako denominacijo in garantirana od centralne banke. Na ta način se digitalna valuta uveljavlja kot nova varianta klasičnih valut, ne pa kot njihova zamenjava ali nadomestek.

Najdlje je z digitalno valuto Kitajska, kjer so začetni preizkus razširili, tako da sedaj vključuje že več milijonov ljudi v večjih mestih. Junija so izvedli že za 5,3 milijarde dolarjev transakcij z digitalnim juanom. Podobno bo digitalno valuto preizkušala tudi Japonska, medtem ko je Evropska centralna banka začela eksperimentalni projekt, za katerega še ni jasno, ali se bo končal z dejansko uvedbo valute.

Digitalne valute niso kriptovalute, saj temeljijo na zaupanju v centralno avtoriteto in tudi niso anonimne (dasi je to tehnično možno). Indijska vlada je leta 2018 na primer želela prepovedati kriptovalute, s čimer je centralna banka želela obvarovati finančni sistem. Zaradi tega so se v Indiji množično zapirala podjetja, ki so želela delovati na področju kriptovalut. Do danes kriptovalute v Indiji niso posebej priljubljene, čeprav je sodišče že lani odpravilo prepoved.

Digitalna valuta je v Indiji izjemno pomemben vladni projekt, saj se država spopada z velikimi količinami ponarejenih valut in utajo davkov. Pred petimi leti se je država demonetizirala: največje denominacije bankovcev niso bile več veljavne, manjše pa je bilo treba zamenjati za nove.