El Salvador leto dni po začetku uporabe bitcoina od tega nima mnogo

Matej Huš

5. sep 2022 ob 23:12:06

Pred natanko letom dni se je El Salvador podal na zanimivo pot, ko je bitcoin razglasil za eno izmed uradnih valut v državi. Medtem ko prebivalstvo že od začetka ni gojilo velikih upov, je predsednik Nayib Bukele razglašal skorajšnji eldorado, ki pa se je že kmalu izkazal za fatamorgano. Leto dni pozneje je slika jasnejša in klavrna.

Čeprav El Salvador že spočetka ni imel najugodnejših predispozicij za uvedbo digitalne valute, so bile tudi razmere v svetu nenaklonjene širšemu razmahu bitcoina. Lanskega novembra je bitcoin dosegal rekorde, letos je večinoma padal in je že dve tretjini pod tedanjimi vrhovi. Cene so v El Salvadorju še vedno denominirane v dolarjih, bitcoin pa ostaja kurioziteta. Ni prinesel niti preporoda niti propada, temveč je preprosto pozabljen, je dejal nekdanji guverner centralne banke v El Salvadorju.

Čeprav so prebivalci prejeli za 30 dolarjev bitcoinov, so pri tem večinoma tudi ostali. Maloštevilni so nakupili dodatne bitcoine, ker za to ni bilo potrebe. Država ima solidno omrežje, ki omogoča izvajanje kartičnih in drugih elektronskih plačil, zato prednosti bitcoina niso bile občutne. Tudi prihodki iz tujine, ki jih pošiljajo, zdomci, so v 98 odstotkih ostali v dolarjih. Ministrstvo za finance sicer trdi, da ima digitalna denarnica Chivo štiri milijone uporabnikov, v prestolnici pa naj bi vrata odprlo 59 podjetij, ki se ukvarjajo s kriptovalutami ali veriženjem blokov (blockchain). Vztrajajo, da je bila uvedba uspeh in da se bo bitcoin počasi uveljavil - kakor so se tudi osebni avtomobili šele po nekaj letih.

Še največ je izgubil proračun, saj je predsednik ukazal nakup 2381 bitcoinov, ki so danes vredni samo polovico nakupne vrednosti v dolarjih. Bonitetna agencija Moody's ocenjuje, da je El Salvador za vse stroške prehoda porabil 375 milijonov dolarjev, od česar pa imajo bolj malo. Mednarodni denarni sklad je na primer ustavil 1,3 milijarde dolarjev vreden paket pomoči, ker so zaradi uporabe bitcoina zaznali nova tveganja.