V torek bo bitcoin uradno plačilno sredstvo v El Salvadorju

Matej Huš

4. sep 2021 ob 13:17:12

V torek bo El Salvadorju bitcoin postal uradno plačilno sredstvo - poleg dolarja, ki ga uporabljajo že dvajset let - s čimer bodo izpolnjene sanje predsednika in njegovih dveh bratov, velikih kriptonavdušencev. Prebivalstvo je precej manj navdušeno, saj po anketah več kot dve tretjini nasprotuje uvedbi bitcoina, približno pet odstotkov pa jih popolnoma razume, kaj bitcoin sploh je in kako deluje.

El Salvador je bitcoin zelo hitro uvedel kot plačilno sredstvo, saj so zakon predstavili junija letos. Predsednik je ta domala osebni projekt utemeljeval z dejstvom, da bo bitcoin pomagal pri nakazilih v državo, ki jih pošiljajo zdomci in izseljenci, saj ta predstavljajo približno petino družbenega proizvoda. Z bitcoinom naj bi šlo to hitreje in ceneje, kar do neke mere drži, a bitcoin je zelo volatilen, zakasnitve in provizije pri nakazilih pa so še zdaleč od zanemarljivih. Drugi argument je bil privabiti čim več kriptomilijonarjev in drugih vlagateljev, ki bi s svežim kapitalom spodbudili gospodarstvo. Uspešnost bomo seveda lahko ocenili šele za nazaj.

Strokovnjaki pa nad hitro uvedbo bitcoina niso bili navdušeni. Svetovna banka je zavrnila prošnjo za tehnično pomoč pri vzpostavitvi bitcoina kot valute, saj da ima premalo transparentnosti in preveč negativnih vplivov na okolje. Rudarjenje bitcoina je namreč energijsko zelo potratno. Mednarodni denarni sklad je prav tako ocenil, da je uvedba bitcoina v tem hipu nepotrebna in ne bo prinesla koristi. Tudi prebivalci so protestirali proti novosti.

Država se trudi dvigniti priljubljenost bitcoina. Državljani bodo dobili za 30 dolarjev bitcoinov, ki jih bodo lahko porabili po želji. Tujci, ki bi investirali tri bitcoine v državo (okrog 125.000 evrov), bi dobili dovoljenje za prebivanje. Kako bo v praksi, pa bomo videli. Namestili so več tisoč avtomatov, kjer je možno dobiti bitcoine za dolarjev. Kljub temu pa uvedba bitcoina za uradno plačilno sredstvo ne pomeni, da bodo nenadoma vsi prebivalci začeli uporabljati kriptovalute. Navsezadnje jih ima le okrog tretjina bančni račun. Dolar, tak papiratni, bo še zelo dolgo ostal v El Salvadorju.