Kitajska širi testiranje digitalne valute

Matej Huš

1. mar 2021 ob 22:21:02

Dasi več držav preizkuša digitalne valute, so Kitajci vodilni. Lanski preizkus digitalnega juana, ki se je začel v Šendženu, se je do danes razširil še na druga mesta, kot sta Šanghaj in Peking. Sicer v preizkusu ne sodelujejo vsi prebivalci, temveč so izbrani z žrebom, a gre vseeno za največji preizkus na svetu.

V loterijo se prebivalci prijavijo prek spletne aplikacije WeChat, ki je na Kitajskem izjemno razširjena, in v primeru pozitivnega odgovora dobijo 200 digitalnih juanov, ki jih lahko porabijo po želji. To je približno 25 evrov, preostanek pa morajo kupiti sami s pravimi juani. Digitalna valuta deluje podobno kot plačevanje s kreditnimi karticami, le da se uporabljajo aplikacija za pametni telefon in kode QR.

Več centralnih bank testira ali vsaj motri digitalne valute - po zadnjih podatkih 60 -, k čemur jih je v zadnjem času vzpodbudila astronomska rast bitcoina in drugih decentraliziranih kriptovalut. Državne kriptovalute želijo uporabiti prednosti kriptovalut, kot so hitrost in nizki stroški transakcij (čeprav za bitcoin to ne velja), hkrati pa želijo obdržati centraliziranost in sledljivost sistema, predvsem pa onemogočiti anonimnost. Digitalne valute lahko dobijo še dodatne lastnosti, ki jih klasične valute, tudi kadar so v elektronski obliki, nimajo. Tak primer je helikopterski denar, ki je lahko časovno omejen - digitalno valuto je treba potrošiti do določenega datuma, sicer se uniči. Prav tako prinašajo digitalne valute doslej nemogoč vpogled v navade potrošnikov in gibanje denarja, nekakšen SDK na steroidih.

Digitalno krono testirajo tudi na Švedskem, medtem ko so na Bahamih vsi državljani dobili digitalno valuto peščeni dolar (sand dollar).