Facebook ne bo dovoljeval proticepilskih reklam

Matej Huš

14. okt 2020 ob 22:23:46

Facebook je včeraj napovedal spremembo svoje politike dopustnih oglasov. Medtem ko se dolga leta niso vmešavali v vsebino oglasov, dokler ti niso kršili zakonodaje, so v zadnjih dveh leti omejili, kaj se lahko oglašuje. Pred volitvami že od lani omejijo politične oglase, kar se bo zgodilo tudi z letošnjimi predsedniškimi volitvami v ZDA. Sedaj pa so se na seznamu nezaželenih oglaševalcev znašli proticepilci. Že vrsto let se na Facebooku krepijo skupine nasprotnikov cepljenja, letošnja zdravstvena situacija pa je Facebook spodbodla, da je prevzel aktivno vlogo.

Oglaševanje (plačane objave, reklame ipd.), ki trdi, da so cepljiva škodljiva, ali ljudi aktivno odvrača od cepljenja, ne bo več dovoljeno. Vodja iniciativ za zdravje v Facebooku Kang-Xing Jin je ob tem dejal, da je cilj podjetja poskrbeti, da informacije o varnosti in učinkovitosti cepiv dosežejo karseda širok krog ljudi, medtem ko oglase, ki bi z dezinformacijami škodijo javnemu zdravju, prepovedujejo. To ni edini primer boja proti ekstremnim vsebinam. V ponedeljek je Facebook na primer prepovedal objavljanje vsega, kar zanika holokavst, že več tednov pa intenzivno čistijo strani članov skupine teorij zarote QAnon.

Mark Zuckerberg je doslej požel nemalo kritik zaradi vztrajnega ponavljanja, da zagovarja svobodo izražanja, zaradi česar so se na Facebooku širile toksične vsebine. S spremembo politike bo nedvomno tarča novih kritik, to pot iz drugega tabora. Ob tem velja poudariti, da Facebook ne bo izvajal cenzure, saj še vedno lahko vsakdo objavi karkoli želi o cepivih, le oglasov ne bo več možno kupiti. To je del avtonomne uredniške politike, ki jo je Facebook začel aktivno upravljati.

Večino oglasov proti cepljenju na Facebook naročita dve organizaciji, je pokazal lanska raziskava v reviji Vaccine. Svetovna zdravstvena organizacija je lani nasprotovanje cepljenju označila kot eno izmed desetih najpomembnejših groženj javnemu zdravju. Ker je nasprotovanje pogosto povezano s pomanjkljivimi informacijami, obstaja v Sloveniji nagrajeni projekt Imuno z informacijami o cepljenju za splošno javnost. A vse skupaj bolj malo pomaga, saj so proticepilci čedalje glasnejši in utegnejo kmalu preglasiti vse ostale, je ugotovila letošnja študija v Nature.