Družbena omrežja proti neresnicam: do kam smejo?

Matej Huš

16. okt 2020 ob 01:30:05

Facebook je sporočil, da širi svojo politiko glede sovražnega govora, ki sedaj vključuje vse objave, ki zanikajo ali izkrivljajo dejstva o holokavstu. Že dlje časa so odstranjevali objave, ki kakorkoli odobravajo zločine iz sovraštva in množične poboje, kar vključuje tudi holokavst. Novost pa je, da je odslej prepovedano tudi zanikanje in izkrivljanje dejstev o holokavstu. Izvršni direktor Mark Zuckerberg je ob tem povedal, je šlo za težko odločitev med svobodo govora in trpljenjem, ki ga je povzročil holokavst, a se je po predočitvi podatkov o širjenju antisemitskega nasilja odločil za prepoved.

To pomeni, da za razliko od politike nepodpiranja proticepilstva, kjer so prepovedali le plačljivo oglaševanje, zanikovalci holokavsta na platformi ne bodo mogli objavljati ničesar. Facebook redno odstranjuje sovražni govor in je samo v drugem letošnjem kvartalu odstranil 22,5 milijona objav. Facebooku je sledil tudi Twitter, ki je prav tako razširil svoja pravila uporabe in odslej prepoveduje objave, ki zanikajo holokavst. To sicer ni zapisano izrecno, so pa prepovedana zanikovanja nasilnih dogodkov, kamor sodi tudi holokavst po trenutni interpretaciji Twitterjevih pravil, je povedala tiskovna predstavnica. Eden izmed razlogov so tudi rezultati študije, ki je pokazala, da kar četrtina mladih med 18. in 39. letom starosti v ZDA verjame, da je holokavst mit ali vsaj močno pretiran.

Google pa se je medtem odločil, da bo na YouTubu počistil z medicinskimi neresnicami. Odslej bodo dosledno brisali videoposnetke, ki vsebujejo dezinformacije v zvezi s cepivi proti covidu-19: na primer, da povzročajo neplodnost, da ubijajo ali da gre za čipiranje. Že doslej so odstranjevali neresnice o pandemiji in virusu, zlasti glede zdravljenja, simptomov, posledic in ukrepov za preprečevanje okužb. Od februarja letos so jih pobrisali 200.000. Dezinformacije bodo posnetki, ki vsebujejo trditve, ki so v nasprotju s konsenzom lokalnih zdravstvenih oblasti ali Svetovne zdravstvene organizacije. YouTube dodaja, da bodo vsebine, ki izražajo splošne pomisleke o cepivih, ostale. Andy Pattison, ki v Svetovni zdravstveni organizaciji skrbi za digitalne platforme, je potrdil, da se tedensko sestajajo tudi z YouTubom, kjer razpravljajo o trendih in problematičnih videoposnetkih.

Precej bolj kontroverzna pa je zgodba o članku, ki ga je NY Post objavil včeraj. Strokovnjak za dezinformacije in profesor na Univerzi Johns Hopkins Thomas Rid je v obsežni niti na Twitterju nanizal precej razlogov, zakaj je članek sumljiv. Zgodbo so začeli preverjati tudi drugi mediji in ugotovili, da je polna lukenj in neverjetnosti, viri pa vprašljivi. Odzvali so se tudi na družbenih omrežjih. Iz Facebooka so sporočili, da bodo zgodbo preverili, v vmesnem času pa omejili njeno širjenje. To pomeni, da bodo algoritmi manj pogosto kazali to povezavo drugim uporabnikom. Kasneje pa se je Facebook odločil, da bo v celoti preprečil deljenje povezave do te zgodbe. Sledil je tudi Twitter. Ni presenetljivo, da so republikanci na volilno komisijo tako naslovili vprašanje, ali gre za kršitev zakonodaje, in na podjetji poslali pismi z zahtevo po obrazložitvi. Trditve v članku medtem niso dokazane ali vsaj prepričljivo podprte. Senat je že napovedal, da bo Zuckerberga zaradi početja zaslišal.