Facebook bo spet dovolil politične oglase

Matej Huš

5. mar 2021 ob 19:33:56

Nekateri ukrepi, čeravno uvedeni začasno, ostanejo veljavni lep čas. Facebook je pred ameriškimi predsedniškimi volitvami najprej omejil in nato onemogočil politično oglaševanje. To omejitev odpravljajo šele sedaj.

Omejitev političnega oglaševanja je na Facebooku pomenila, da ni bilo možno kupovati političnih oglasov, še vedno pa so lahko organske objave objavljali politični funkcionarji. Blokado so uvedli, ker se je obseg dezinformacij in lažnih objav tako razširil, da bi lahko vplival na legitimnost volitev, saj so bile objavljene tudi manipulacije glede način priglasitve k volitvam in ključnimi datumi. Po volitvah pa bi se lahko pojavljale neresnice o volilnih izidih, ki v ZDA običajno kapljajo še nekaj dni.

Čeprav sedaj vnovič odpirajo oglase političnim akterjem, pa to ne pomeni, da sprememb ne bo. Nasprotno, Facebook bo v prihodnjih tednih preveril, kako deluje sistem oglasov in ga bo potrebi prenovil, če bodo zaznali zlorabe. Facebook je dolga leta gojil povsem nepristransko držo, tako da niso preverjali resničnosti oglasov. Šele lani je direktor Mark Zuckerberg popustil pod plazom dezinformacij in uvedel strožje ukrepe. Zaradi dolgotrajne blokade političnih oglasov je bil Facebook tarča kritik obeh velikih ameriških strank.