Facebook bo izbrisal neresnične navedbe o cepivih

Matej Huš

8. feb 2021 ob 21:37:09

Facebook je sporočil, da bo še zaostril svojo politiko zoper škodljive objave na platformi, ki je bila še pred enim letom izjemno medla. Brisati nameravajo objave, ki vsebujejo neresnične trditve o cepivih, denimo o večkrat ovrženi teoriji, da cepiva povzročajo avtizem, in da je varneje dobiti covid kakor se cepiti proti njemu.

Izvršni direktor Mark Zuckerberg je kot velik zagovornik svobode govora dolgo vztrajal, da na Facebooku razen zakonsko prepovedanih objav in objav, ki vodijo do neposredne nevarnosti za telo, omejitev skorajda ne bo. A v letu 2020 je Facebook začel intenzivneje patruljirati po platformi. Oktobra so onemogočili nakup oglasov, ki so promovirali neresnice in zavajanja o cepivih. Decembra so dodali, da bodo odstranili objave s trditvami, ki so v nasprotju s podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ali pristojnih državnih agencij. Po januarskem napadu na kapitol, je tedanjega ameriškega predsednika odstranil s platforme.

Z novo politiko bodo prizadete tudi neplačane objave uporabnikov, a za razliko od decembrske akcije se to pot ne bo omejil le na covid, temveč na vsa cepiva. Predhodno so takšne objave le poslali niže v algoritmih, torej se uporabnikom niso tako pogosto prikazovale med novicami, sedaj pa jih bodo preprosto pobrisali. Facebook ne bo sam odločal, kaj ne drži, temveč je v sodelovanju z WHO in pristojnimi inštituti sestavil seznam napačnih in zavajajočih trditev. Vodja oddelka za zdravje pri Facebooku Kang-Xing Jin dodaja, da je zaupanje v cepiva ključno, zato so zagnali največjo kampanjo za širjenje točnih informacij o cepivih. Facebook bo ministrstvom za zdravje, nevladnim organizacijam in Združenim narodom omogočil promocijo vsebin o cepivih v vrednosti 120 milijonov dolarjev (dobropis za sponzorirane objave). Facebook bo tudi proaktivno deloval pri promociji cepljenja, denimo z informiranjem uporabnikom o najbližjih cepilnih mestih. Podobne akcije izvajajo tudi drugi ponudniki, denimo Google Maps.

Facebook ima od lani tudi poseben nadzorni odbor, ki nadzoruje uredniško politiko in odloča v posebej pomembnih primerih, kot je denimo odstranitev bivšega ameriškega predsednika s platforme. V enem izmed primerov (kjer je sicer razsodil, da mora Facebook izbrisano objavo obnoviti) je odbor ugotovil, da so pravila o dezinformacijah in neposredni nevarnosti ohlapna, in priporočil, da pripravijo nove standarde za obravnavo zdravstvenih dezinformacij. Nova politika je odgovor na ta priporočila.