Facebook razmišlja o prepovedi političnih oglasov pred ameriškimi volitvami

Matej Huš

11. jul 2020 ob 19:11:59

Facebook ni nikoli zares preverjal resničnost trditev v političnih (ali kakšnih drugih) oglasih, čeprav so imeli vzpostavljeno politiko oglaševanja. Toda tekom let so jo raje prilagajali, kakor da bi se zapletali v boje s politiki. Oglase so odstranjevali le v zelo omejenih primerih, ko so kršili pravila glede oglasov, ki bi vplivali na udeležbo. Letos pa utegne Facebook problem zavajajočih oglasov z neresnicami rešiti salomonsko. Prepovedali bi vse politične oglase. Facebooka to finančno ne bi prizadelo, saj v enem četrtletju s političnimi oglasi zaslužijo nekaj deset milijonov dolarjev (v zadnjem 29 milijonov), kar v primerjavi s 17 milijardami prihodkov ni opazno.

Kot piše Bloomberg, ki se sklicuje na vire blizu podjetja, Facebook premišljuje o prepovedi političnih oglasov v obdobju neposredno pred ameriškimi predsedniškimi volitvami novembra letos. Odločitev seveda še ni dokončna, saj še ni dozorela niti oblika izvedbe. Po eni strani bi s tem preprečili manipulativne objave, po drugi strani pa bi zatrli tudi koristne kampanje Pojdite glasovat in posegli v možnosti kandidatov, da se odzovejo na aktualna dogajanja. Zaradi tega je možno, da ideja naposled ne bo sprejeta.

Dogajanje je nedvomno povezano tudi s trenutnim bojkotom oglaševanja na Facebooku in drugih družbenih omrežjih, ki ga zaradi širjenja neresnic, manipulacij in sovražnega govora na omrežjih podpirajo številna podjetja. Odzivi strokovnjakov in politikov na Facebookovo zamisel so tudi negativni. Medtem ko prvi opozarjajo, da takšna blokada nesorazmerno koristi politikom z denarjem, ki si lahko privoščijo več medijske pozornosti, so slednji proti iz razumljivih razlogov. A Facebook ne bi bil edini: Twitter je že lani skoraj popolnoma prepovedal politične oglase.