Dve organizaciji odgovorni za večino proticepilskih oglasov na Facebooku

Matej Huš

17. nov 2019 ob 17:27:57

V reviji Vaccine so ta teden objavili rezultate raziskave, ki je ugotovila, da sta večino oglasov proti cepljenju na Facebooku financirali samo dve organizaciji. Med majem 2017 in februarjem 2019, ko na Facebooku tovrstni oglasi niso bili regulirani ali prepovedani, so jih raziskovalci našteli kar 154. Analiza je pokazala, da jih je več kot polovica izvirala od organizacij The World Mercury Project in Stop Mandatory Vaccination.

Prvo organizacijo vodi Robert F. Kennedy, ki širi številne neresnice o cepljenju in podpihuje teorije zarote o cepljenju z naštevanjem neobstoječih stranskih učinkov in zavajajočih dejstev, ki jih je uradna medicina že zdavnaj razjasnila. Večinoma gre za neobstoječo povezavo z avtizmom, ki jo je "odkrila" Wakefieldova študija, ki je bila odtlej že večkrat temeljito preverjena in vsakokrat izpodbita. Stop Mandatory Vaccination pa je profitna organizacija, ki jo vodi Larry Cook in širi dezinformacijo in seje strah. Financira se iz donacij na platformah skupinskega financiranja.

Zanima je primerjava z oglasi za cepljenje na Facebooku. Proticepilski oglasi so imeli bistveno manj sponzorjev (bolj koncentrirane naročnike), višji proračun in temu primerno večji domet od oglasov za cepljenje. Je bilo pa oglasov za cepljenje nekoliko več (163 proti 145). Vse te podatke je moč dobiti iz Facebookovega odprtega registra oglasov, ki so ga vzpostavili po aferi Cambridge Analytica.

Tudi v Sloveniji imamo svoj delež nasprotnikov cepljenja. Objektivne informacije o koristnosti cepljenja zato podajajo študentje medicine v projektu Imuno, kjer so razkrinkali vrsto mitov, s katerimi strašijo nasprotniki cepljenja. Svetovna zdravstvena organizacija je nasprotovanje cepljenju označila kot eno največjih groženj svetovnemu zdravju v letu 2019.

Facebook je kmalu po zaključku študije napovedal zajezitev širjenja oglasov in drugih neresničnih vsebin o cepljenju. Od marca letos je Facebook omejil oglaševanje proticepilcev, redne proticepilske objave (torej neplačane) pa so v iskalnih zadetkih manj izpostavljene.