T-2 spet ni več v stečaju

Matej Huš

5. apr 2017 ob 00:02:03

Ustavno sodišče je razveljavilo lanski sklep višjega sodišča, da gre T-2 v stečaj. Sodišče je odločitev sprejelo 22. marca, a še ni javno objavljena. Sedaj jo je potrdilo vodstvo T-2, ki je prejelo odločbo sodišča. S tem je ustavno sodišče ugodilo pritožbi lastnikov T-2, ki so s tem spet dobili poslovodna pooblastila, ki jih je v stečajem postopku imela stečajna upraviteljica.

Zgodba o stečaju T-2 je dolga in polna preobratov. Njen aktualni del se je pričel leta 2014, ko so upniki vložili predlog za začetek stečajnega postopka. Prvostopenjsko sodišče je septembra 2014 potrdilo začetek stečajnega postopka, a so se lastniki pritožili. Višje sodišče je odločilo, da se odločba odpravi in primer vrnilo v odločanje na prvo stopnjo, saj so lastniki Gratel in Lokainvesti dokazali, da je T-2 solventen. Okrožno sodišče je tako odločitev potrdilo junija 2015.

Avgusta 2015 je bil T-2 spet v stečaju, ko je višje sodišče ugodilo pritožbi upnikov. Lastniki so vložili pritožbo na ustavno sodišče, ki je ugotovilo, da so jim bile kršene pravice iz 22. člena ustave. Zaradi tega je ustavilo stečajni postopek in zadevo vrnilo v odločanje višjemu sodišču. To je marca 2016 začelo že tretji stečajni postopek nad T-2. Lastniki so zaradi kršitev človekovih pravic vložili še eno pritožbo ustavno sodišče. Slednje je že maja lani izdalo začasno odredbo, da se stečajni postopek začasno zadrži, dokler sodišče ne odloči, saj bi v nasprotnem primeru lahko nastale nepopravljive posledice.

Ustavno sodišče je sedaj stečajni postopek odpravilo, kar pomeni, da se je T-2 verjetno dokončno rešil grožnje stečaja. Sodišče je namreč ugotovilo, da ločitveni upniki nimajo primerno zavarovanih terjatev, zato so v resnici navadni upniki. Ti bodo poplačani po pogojih prvotne prisilne poravnave do leta 2021.