T-2 spet v stečaj

Matej Huš

4. mar 2016 ob 20:12:58

Višje sodišče je ugodilo pritožbi upnikov T-2 in podjetje spet poslalo v stečaj, potem ko je ustavno sodišče novembra sklep o začetku stečajnega postopka razveljavilo. Največji upniki T-2 so DUTB, Banke Celje (sedaj Abanka) in Hypo Alpe Adria Bank (sedaj TCK, kamor so prenesli nestrateške naložbe), ki so tečaj prvikrat zahtevali že septembra 2014.

Tedaj začeti stečajni postopek se je prvič ustavil novembra 2014, ko je višje sodišče ugodilo pritožbi lastnikov in zadevo vrnilo na prvo stopnjo. Avgusta 2015 je okrožno sodišče vnovič uvedlo stečaj nad T-2, ker je ocenilo, da T-2 prepočasi izvaja ukrepe za prestrukturiranje oziroma da ne dosega plana iz prisilne poravnave. Novembra lani je ustavno sodišče razveljavilo sklep o začetku stečajnega postopka, ker so bile Garnolu, ki je največji lastnik T-2, kršene ustavne pravice. Sodišče namreč pri ponovnem odločanju T-2 ni vročilo pritožbe predlagateljev stečajnega postopka, da bi se T-2 lahko o vsebini izrekel, s čimer so kršili pravico do poštenega sodnega postopka.

Ustavno sodišče lani ni presojalo vsebinske upravičenosti. To je storilo višje sodišče sedaj in odločilo, da so izpolnjeni pogoji za začetek stečajnega postopka. Za stečajno upraviteljico je bila imenovana Danica Čuk, ki je bila že septembra 2014 imenovana za stečajno upraviteljico.

Spomnimo, da je T-2 že leta 2009 stal pred stečajnim postopkom, ki ga je tedaj zahteval Telekom Slovenije, a je sodišče predlog zavrnilo in uvedlo postopek prisilne poravnave, ki je trajala do februarja 2012. T-2 mora do leta 2021 poplačati 44 odstotkov terjatev, kar pa se po mnenju sodišča ne bo zgodilo, zato je T-2 poslalo še tretjič v stečaj.