T-2 še ne gre v stečaj

Matej Huš

4. nov 2014 ob 10:18:27

Telekomunikacijski operater T-2 še ni v stečaju, saj je višje sodišče na seji v torek ugodilo pritožbi Gratela, Garnola in Lokainvesta zoper sklep o začetku stečajnega postopka z dne 16. septembra letos. Stečaj so zahtevale največje upnice podjetja DUTB, Banka Celje in Hypo-Alpe-Adria Bank. Višje sodišče je zadevo vrnilo v ponovno odločanje sodišču prve stopnje (sklep sodišča).

Spomnimo, da je okrožno sodišče prejšnji teden odločilo, da sme T-2 do zaključka stečajnega postopka normalno ponujati vse storitve. Razlog za to odločitev je bila 11-odstotna rast številna naročnikov ter 9-odstotna rast prihodkov v tem letu.

Izboljšanje poslovanje sicer ni imelo zveze s pritožbo zoper sklep o začetku stečajnega postopka. Razlog je napačno ugotovljen obstoj insolventnosti.

Višje sodišče je v tem primeru presojalo obstoj insolventnosti, ki so ga zatrjevali upniki (po 2. alineji 2. točke drugega odstavka 14. člena ZFPPIPP), torej da je podjetje trajneje insolventno, če po končanem postopku prisilne poravnave s plačilom svojih obveznosti do ločitvenih upnikov, ki so nastale pred postopkom prisilne poravnave, zamuja več kot dva meseca. Sodišče je ugotovilo, da imajo ločitveni upniki prednostno pravico do poplačila iz premoženja, nad katerim imajo ločitveno pravico, ne pa tudi iz ostalega premoženja (npr. iz denarnega toka tekočega poslovanja, ker bi to oškodovalo ostale upnike).

T-2 zastavljenega premoženja ni mogel prodati, ker so upniki januarja 2013 izkoristili zakonsko možnost poplačila v izvršilnem postopku, s čimer so T-2 onemogočili, da bi sam prodal premoženje in ločitvene upnike poplačal z iztržkom. Sodišče ugotavlja, da bi bil pogoj za obstoj insolventnosti izpolnjen le, če bi T-2 prodal premoženje in upnikov ne bi poplačal. To pa se v tem primeru ni zgodilo (drugačno tolmačenje bi lahko prinesla šele zadnja novela zakonodaje, ki pa je bila sprejeta decembra lani, dodaja sodišče).

Predlagatelji stečajnega postopka so obstoj insolventnosti dokazovali tudi po 3. alineji 2. točke drugega odstavka istega člena, po kateri je podjetje insolventno, če po pravnomočnem postopku prisilne poravnave več kot dva meseca zamuja z izvedbo drugih ukrepov finančnega prestrukturiranja, določenih v načrt v načrtu finančnega prestrukturiranja. Prvostopenjsko sodišče se glede obstoja tega razloga ni opredelilo.

Zaradi tega je višje sodišče sklep razveljavilo in ga vrnilo v odločanje prvostopenjskemu sodišču. T-2 za zdaj ni v stečaju.