T-2 se je še četrtič začasno izognil stečaju

Matej Huš

12. maj 2016 ob 20:07:42

Telekomunikacijski operater T-2 se je uspel še četrtič začasno izogniti stečaju. Ustavno sodišče je namreč sprejelo začasno odredbo o zadržanju stečajnega postopka, dokler ne odloči o pritožbi, ki jo je nanj naslovil največji lastnik Garnol in v kateri zatrjuje kršitve ustavno zagotovljenih pravic do enakosti pred zakonom, do zasebne lastnine in dedovanja, podjetništva in prepovedi retroaktivnosti pravnih aktov. Sodišče bo o zadevi odločalo prednostno, do odločitve pa je stečajni postopek zamrznjen.

Na kratko povzemimo sago o T-2, ki se vleče že od leta 2009. Tedaj je Telekom Slovenije zahteval stečaj, a se je T-2 izvlekel v prisilno poravnavo, po kateri bi moral do leta 2021 plačati 44 odstotkov terjatev. Ker trenutno poslovanje kaže, da mu to ne bo uspelo, so leta 2014 upniki zahtevali stečaj. Višje sodišče je odločitev razveljavilo in vrnilo v odločanje na prvo stopnjo. Avgusta 2015 je bil T-2 ponovno v stečaju, a je postopek na ustavnem sodišču padel zaradi postopkovne napake, saj se lastniki niso imeli možnosti izreči v postopku. Marca letos je višje sodišče v ponovljenem postopku spet odločilo, da gre T-2 v stečaj. Garnol se je pritožil in sedaj se njegova pritožba rešuje, v vmesnem času pa je stečajni postopek ustavljen.

Ustavno sodišče meni, da bi z nadaljevanjem stečajnega postopka med odločanjem lahko nastale nepopravljive posledice, ki bi imele za posledico nastanek razlogov za stečaj, četudi bi sodišče odločilo drugače. Zaradi tega je postopek ustavljen, T-2 pa bo do končne odločitve normalno posloval.