T-2 v stečajnem postopku

Mandi

8. avg 2015 ob 20:15:06

Kot že poročajo vsi večji domači mediji, se je z včerajšnjo odločitvijo Okrožnega sodišča v Ljubljani začel postopek stečaja zoper domačega ponudnika interneta in telefonije T-2.

Stečaj je lani poleti zahtevala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB, popularno "slaba banka"), ki je svoj delež v operaterju pridobila s prevzemom nepoplačanih kreditov do NLB. Okrožno sodišče v Ljubljani jim je septembra lani ugodilo, vendar se je T-2 pritožil in pri Višjemu sodišču dosegel razvleljavitev sklepa o uvedbi stečaja in vrnitev zadeve v ponovni postopek pri okrožnemu sodišču. Ta postopek se je potem končal junija letos v dobro T-2, torej z zavrnitvijo zahteve za stečaj, vendar so se tokrat pritožili DUTB, Banka Celje, ter družba za upravljanje TCK, za katero stoji Hypo Banka. Višje sodišče je pritrdilo njihovim trditvam, da podjetje prepočasi izvaja obljubljene ukrepe prestrukturiranja, da ne dviguje cen v zadostni meri, ter da posledično prihodki ne rastejo v takšni meri, ki bi jim omogočala dolgoročno vzdržnost. Zato je okrožnemu naložilo, naj sprovede začetek stečajnega postopka. Sklep o tem je bil potem objavljen včeraj.

Omenjene tri banke so torej očitno mnenja, da prestrukturiranje družbe (prisilna poravnava) več ne pride v poštev in da bodo več dobile s prodajo družbe (verjetno tujemu) lastniku tu in zdaj. Kot potencialni kupec se največ omenja Telekom Austria, ki je pred kratkim že uspel v svoj portfelj dobiti družbo Amis. Pričakovati je sicer, da se bo T-2 še pošteno branil. Njihova pravna služba je v preteklosti odbila že več zahtev za stečaj, nazadnje Telekomovo iz l. 2011, in še eno pred tem l. 2009. V svoji izjavi za javnost so sicer izrazili presenečenje nad odločitvijo obeh sodišč, obenem pa obljubljajo, da njihovi naročniki (imajo 33% trga) ne bi smeli čutiti kakšnih takojšnjih sprememb.

A vendarle, stvari se vse bolj nagibajo k temu, da bosta kmalu (in za relativno skromne zneske) oba največja domača internetna operaterja prodana tujcem. Izkušnje iz sosednjih balkanskih držav, kjer domala že vse mesečne položnice izdajajo tujci, niso ravno obetavne.