T-2 se še četrtič poizkuša izogniti stečaju

Matej Huš

31. mar 2016 ob 14:45:56

Saga o stečaju telekomunikacijskega operaterja T-2 še vedno ni končana. Potem ko je v začetku tega meseca višje sodišče sledilo pritožbi upnikov (DUTB, Abanka, TCK) in T-2 poslalo v stečaj, je včeraj največji lastnik Garnol na ustavno sodišče vložil ustavno pritožbo zoper sklep o stečaju, piše RTV. V njej zatrjujejo kršitve ustavno zagotovljenih pravic do enakosti pred zakonom, do zasebne lastnine in dedovanja, podjetništva in prepovedi retroaktivnosti pravnih aktov. Ustavnemu sodišču predlagajo zadržanje izvrševanja stečaja, dokler se o pritožbi ne odloči.

Spomnimo, da se saga leta 2004 ustanovljenega podjetja vleče že od leta 2009, ko je Telekom Slovenije zahteval stečaj, a je potem T-2 pristal v prisilni poravnavi, ki je trajala do februarja 2012. V njej so odločili, da mora T-2 do leta 2021 poplačati 44 odstotkov terjatev, čemur pa upniki zaradi zaostajanja za načrti ne verjamejo več. Zato so septembra 2014 zahtevali stečaj podjetja, ki ga je višje sodišče novembra 2014 ustavilo in zadevo vrnilo prvostopenjskemu sodišču. Avgusta 2015 je T-2 ponovno pristal v stečaju, ki pa ga je ustavno sodišče novembra 2015 ustavilo zaradi kršitev pravic, saj se lastniki T-2 niso mogli izreči, s čimer so jim kršili pravico do poštenega sojenja. Ustavno sodišče ni presojalo vsebinsko, temveč je postopek ustavilo zaradi omenjene kršitve.

Višje sodišče je marca letos v ponovljenem postopku spet odločilo, da gre T-2 še tretjič v stečaj. Garnol se z novim manevrom torej že četrtič poizkuša izogniti stečaju T-2.