Ustavno sodišče razveljavilo sklep o uvedbi stečajnega postopka T-2

Matej Huš

11. nov 2015 ob 22:15:14

Zgodba s stečajem družbe T-2 se počasi že vleče kot jara kača, a je še ne bo kmalu konec. Ustavno sodišče je na predlog družbe Garnol, ki je največji (98,06 %) lastnik družbe T-2 in je sama v stoodstotni lasti poslovneža Štefana Krča, razveljavilo sklep ljubljanskega višjega sodišča o začetku stečajnega postopka nad T-2. Zadevo je višjemu sodišču vrnilo v ponovno odločanje. Ustavno sodišče ni odločalo o upravičenosti stečajnega postopka, temveč je razsodilo, da so v postopku družbi Garnol kršili usatvno pravico do predstavitve svojih stališč (22. člen ustave).

Spomnimo, da je ljubljansko okrožno sodišče že lanskega septembra na predlog DUTB, Banke Celje in Hypo Alpe Adria Bank začelo stečajni postopek nad T-2. Višje sodišče je potem novembra ugodilo pritožbi lastnikov in zadevo vrnilo v odločanje sodišču prve stopnje. Avgusta letos je okrožno sodišče v ponovljenem postopku ponovno uvedlo stečaj nad T-2, saj je prisluhnilo argumentom DUTB, Banki Celji in Hypu, da T-2 prepočasi uvaja ukrepe za prestrukturiranje. Ocenili so, da bodo največ iztržili s takojšnjo prodajo drugemu (predvidoma tujemu) lastniku.

Sedaj pa je ustavno sodišče razveljavilo ta sklep, potem ko je že septembra zadržalo opravljanje dejanj v stečajnem postopku do dokončne odločitve o ustavni pritožbi. V njej je Garnol zatrjeval kršitev ustavnih pravic (enakost pred zakonom, enako varstvo pravic, pravica do zasebne lastnine, nelojalno konkurenco) in še nekaj drugih členov ustave. Problematično je bilo dejstvo, da sodišče družbi Garnol pri ponovnem odločanju ni vročilo pritožbe predlagateljic stečajnega postopka in ji dalo možnosti izjasniti se o njej, čeprav je na drugi stopnji po veljavni zakonodaji postal stranka v postopku. S tem je bila kršena pravica do poštenega sodnega postopka.

Ustavno sodišče je ugotovilo, da je pritožba Garnola glede kršitve 22. člena ustave utemeljena, zato sploh ni odločalo o ostalih zatrjevanih kršitvah ustave. Stečajni postopek je ustavljen, zadeva pa vrnjena v ponovno (že tretje) odločanje. Garnol je že napovedal, da se v T-2 vrača stara štiričlanska uprava pod vodstvom Jureta Valjavca, ki bo imela polna pooblastila. Iz DUTB pa so sporočili, da niso zaskrbljeni, ker je ustavno sodišče odločalo o procesnih napakah in ne o vsebinskih razlogih za začetek stečajnega postopka, zato verjamejo, da bo tudi v tretje rezultat enak. Prokurist družbe T-2 Jurij Krč pa pravi, da ni ne pravnih in ne ekonomskih razlogov za stečaj družbe T-2, saj da se v celoti držijo finančnega prestrukturiranja, ki so potrdili v prisilni poravnavi.

T-2, ki so ga ustanovili leta 2004, je bil prvič pred stečajem leta 2009, ko ga je zahteval Telekom Slovenije. Sodišče ga je zavrnilo in leta 2011 se je začel postopek prisilne poravnave, ki je trajal do februarja 2012. V njem je bilo določeno, da T-2 navadnim upnikom do leta 2021 poplača 44 odstotkov terjatev. V novi stečajni sagi, ki traja od lani, upniki trdijo, da T-2 ne spoštuje zavez o prestrukturiranju in da ne bo mogel izpolniti zavez iz prisilne poravnave.