T-2 gre v stečaj

Matej Huš

16. sep 2014 ob 19:50:21

Ljubljansko okrožno sodišče je danes začelo stečajni postopek podjetja T-2, ki ga je na naroku minulo sredo zahtevala največja upnica DUTB z Banko Celjo in Hypo Alpe Adrio Bank. V T-2 zagotavljajo, da uporabniki ne bodo čutili posledic, saj bodo naročnikom še vedno zagotavljali telekomunikacijske storitve.

Težave podjetja T-2 so se začele pred tremi leti, ko so zaradi dolgov podjetja njegovi upniki izglasovali prisilno poravnavo. Tedaj je bil nasprotnik prisilne poravnave največji upnik Telekom Slovenije, ki je vložil predlog za stečaj, a ga je sodišče zavrnilo. Prisilna poravnava je bila pravnomočna februarja 2012, postopek pa je bil pravnomočno zaključen junija letos. Prisilna poravnava je predvidevala 44-odstotno poplačilo navadnih terjatev do leta 2021, medtem ko bi bili ločitveni upniki (banke z zavarovanimi terjatvami, torej DUTB, Banka Celje in Hypo Alpe Adria Bank) poplačani 55-odstotno.

Stečaj je zahtevala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) skupaj z Banko Celjo in Hypo Alpe Adria Bank, ki je od NLB in NKBM odkupila terjatve do T-2 v višini 90 milijonov evrov, danes pa ga je uvedlo okrožno sodišče v Ljubljani. Upniki imajo do 16. decembra čas, da prijavijo terjatve.

V T-2 zagotavljajo, da bo "kot telekomunikacijski operater še naprej nemoteno zagotavljal storitve svojim naročnikom. Sklep o stečaju družbe, ki ga je danes sprejelo Okrožno sodišče v Ljubljani, uporabnikom T-2 storitev ne bo prinesel nikakršnih sprememb in na nadaljnje zagotavljanje storitev nima vpliva." Hkrati so napovedali pritožbo zoper sklep sodišča, saj po njihovem mnenju ni razlogov za uvedbo stečajnega postopka, ker podjetje ni insolventno in izpolnjuje zaveze v dogovoru o prisilni poravnavi.

Nasprotnega mnenja so v DUTB, kjer pojasnjujejo, da T-2 vsak dan ustvari 7800 evrov izgube, zato je stečaj najboljša možnost za poplačilo čim večjega dela terjatev, pri čemer bi zdravo jedro ostalo in se prodalo kot celota. T-2 sicer beleži rast, saj je število njegovih uporabnikov naraslo na 172.000 in ima 18-odstotni tržni delež na trgu širokopasovnega dostopa do interneta, pri čemer zaostaja le za Telekomom Slovenije. Hkrati je T-2 vodilni ponudnik optičnih priključkov, kjer ima 49-odstotni tržni delež. Na trgu IP-televizije ima T-2 34-odstotni tržni delež, s čimer je takoj za Telekomom Slovenije, pri IP-telefoniji pa 17-odstotnega za Telekomom Slovenije in Telemachom. V zadnjem četrtletju so ustvarili 3,4 milijona evrov dobička pred davki, obrestmi, amortizacijo in odpisi (EBITDA) oziroma 10 odstotkov več kot četrtletje pred tem

Toda končni poslovni rezultat je slab, saj so v letih 2011-2013 ustvarili skupno 19 milijonov evrov izgube, letos pa v prvem polletju že tri milijone, medtem ko načrt prisilne poravnave predvideva 5,6 milijonov evrov dobička za leto 2014. T-2 odgovarja, da za projekcijami zaostajajo, ker se dogajanja na trgu ne da v celoti predvideti. Dodajajo pa, da imajo pozitiven EBITDA, ki naj bi letos znašal 16 milijonov evrov.

Spet se krepijo govorice, kdo bi lahko kupil podjetje T-2. Že dlje časa se omenja Simobil oziroma njegov lastnik Telekom Austria. Ob tem ne pozabimo, da se prodaja tudi Telekom Slovenije, kjer je prvi favorit nemški telekom, a še ni jasno, ali bo naprodaj tudi infrastruktura ali ne.